Eski CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu'nun Ifadesi Ortaya Çikti

CHP Istanbul Il Baskanliginda çekildigi öne sürülen ’para sayma’ görüntülerine iliskin sorusturmada ‘süpheli’ sifatiyla Savciliga ifade veren eski CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu’nun ifadesi ortaya çikti. Kaftancioglu ifadesinde, "Bu sorusturmanin seçime 10 gün kalmisken CHP aleyhine siyaset eliyle yürütülen bir seçim kampanyasi oldugunu düsünüyorum" dedi.

Sosyal medyada CHP Istanbul Il Baskanliginda çekildigi öne sürülen ‘para sayma’ görüntülerine iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca maddi gerçegin ortaya çikarilmasi, suç ve suç unsuru bulunup bulunmadiginin tespiti için resen sorusturma baslatilmisti. Sorusturma çerçevesinde, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Spor Kulübü Baskani Fatih Keles, CHP eski Istanbul Il Baskan Yardimcisi Özgür Nas, CHP Istanbul Il Baskanligi’nin eski basin danismani Can Poyraz, söz konusu binayi sattigi öne sürülen Ali Riza Braka, Imamoglu Insaat Genel Müdürü Tuncay Yilmaz ve Sisli Belediye Baskan Yardimcisi Onur Öksel ’süpheli’ sifatiyla Savciliga ifade vermisti. Ayrica Braka’nin avukati Gökhan Taskapan’in da bilgi sahibi olarak ifade verdigi ögrenilmisti.

"CHP Istanbul Il Örgütü’ne yakisan bir binayi Istanbul örgütü ile birlikte insallah el birligiyle alacagiz, yapacagiz demistim"

Konuya iliskin eski CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu da ’süpheli’ sifatiyla Savciliga ifade vermek üzere Çaglayan’da bulunan Istanbul Adalet Sarayi’na geldi. Burada yaklasik 2 buçuk saat ifade veren Kaftancioglu daha sonra adliyeden ayrildi. Öte yandan Kaftancioglu’nun Savciliga verdigi ifade ortaya çikti. Süpheli Kaftancioglu ifadesinde, "Yasa disi yollarla elde edilen görüntü nedeniyle ‘süpheli’ olarak ifadeye çagrilmis olmamin hukuki tanimini yapamiyorum. Ilk ifadeye çagrilan ben olsaydim eger ifadeye geldigimde öncelikle bu gayrimesru yollarla elde edilen görüntüler nedeniyle ifade vermeyi kabul etmezdim. Önce bu gayrimesru görüntülerle ilgili sebep olanlarin ve sebep olanlarla ilgili sürecin ortaya çikarilmasini ve bu husus ortaya çikarildiktan sonra bildigi her seyi anlatacagimi ifade ederdim. 2018 Subat ayinda CHP Istanbul Il Baskani oldugumda Istanbul örgütünün il kongresinde bir sey söylemistim. Birincisi, Istanbul’u yeniden halka verecegizdi. O güne kadar yapilan benim bilgim bütün il kongrelerinde adaylar Istanbul Il Baskanligi’na yeni bir bina alacaklarini söz vermisler ama ne yazik ki Il Baskanligi binasini alamamislar. Ben söz vermeyecegimi ama CHP Istanbul Il Örgütü’ne yakisan bir binayi Istanbul örgütü ile birlikte insallah el birligiyle alacagiz, yapacagiz’ demistim’" dedi.



"Alinacak olan binada bir aidiyet hissetmesi için az da olsa herkesin katkida bulunmasini istiyorduk"

Kaftancioglu ifadesinin devaminda, "2018’de Istanbul’un 39 ilçesinde kimi görseler, hangi partiliyle konussalar Istanbul örgütüne yakisan bir bina bakilmaya baslanildi. Seçim çalismalari basladi, bitti ve devaminda yerel seçim çalismalari basladi.

Bu arada hala il binasi alimi için arastirmalar devam ediyordu. Su detayi da vereyim, Sishane’de bulunan parti binasi 5 katli bir binanin son 2 katiydi. Bir dönem 1. kat satiliga çikti. Bu kati almayi bile düsündük ancak arada satilmayan 2 katin bulunmasi, dairenin çok fazla masraf gerektirmesi nedeniyle bu binadaki daireleri almaktan vazgeçildi. Yerel seçimler bitti, ‘bir tugla da sen koy’ dayanisma kampanyasini baslattik. Kampanya baslatildiginda emekli vatandasin verecegi meblagla il binasinin alinamayacagini ben de biliyordum ancak alinacak olan binada bir aidiyet hissetmesi için az da olsa herkesin katkida bulunmasini istiyorduk. Bununla ilgili kampanyalar, çagrilar yaptik" seklinde konustu.



"Tapuda resmi olarak gösterilmesi konusunda israrci oldum"

Ifadesine devam eden Kaftancioglu, "Arayisimiz sürerken son olarak Sariyer’de bir projede satilik bir bina oldugunu ve bu binanin il parti binasi için uygun oldugu yönünde arkadaslarimdan tavsiye aldim. Bizzat yere giderek gördüm ve çok begendim. Görüsmelere basladik. Yanlis hatirlamiyorsam avukat, mal sahibinin bina için 43 veya 44 milyon lira istedigini söyledi.

Ben de pazarlik yapilmasi gerektigini ifade ettim. Bize tapular degil, Emlak Konut ile Seas Besicilik arasindaki sözlesme protokolü gelmisti. Tapusu yoktu. Mal sahibiyle görüsemeyince avukat beye tam olarak siyasi parti oldugumuzdan dolayi satis vaadi sözlesmesine istinaden bu binayi satin alamayacagimi, bu sartlar altinda pazarliga oturamayacagimi, siyasi parti oldugumuzdan dolayi ne kadar bedelle satin alma konusunda anlasirsak o bedeli oldugu gibi tapuda resmi olarak gösterecegimizi söyledim. Siyasi partiler tasinmaz alimlarinda herhangi bir vergi ödemedikleri için ben özellikle satin alinan gerçek degerin tapuda resmi olarak gösterilmesi konusunda israrci oldum. Tapuda bedelin 24 milyon lira olmasi ile 41 milyon lira olmasi arasinda partimiz açisindan herhangi bir fark olmayacaktir. Sonradan ögrendigim kadariyla satici bu binayi yaklasik 1 yil önce bize satilandan daha düsük bedelle aldigi için tapuda gerçek bedelin gösterilmesi halinde aldigi tasinmazi 5 yil içerisinde sattigi için aradaki farkin vergisini ödemek zorunda kalacakmis’’ seklinde konustu.



"Satis sürecinin benimle basladigini ve el çektirildigimi beyan etmisse de bu husus gerçegi yansitmamaktadir"

Kaftancioglu Savcilikta verdigi ifadesinin devaminda, "O tarihlerde uzun süredir bina arayisinda olmamiz ve binanin CHP il örgütüne çok yakisacagini düsündügümden dolayi, saticinin bize ilettigi tapuda rayicin üzerindeki bedel olan tapu bedeli ile geriye kalan kismin elden verilmesini kabul ederek binayi satin alma konusunda anlastim. Bu konuda bütün sorumluluk bana aittir. Anlastiktan sonra toplanan bagis parasinin oldugu gibi muhatabina gitmesi gerektigi için elden verilen paranin mutlaka tutanak ile kayit altina alinmasi gerektigini bütün arkadaslarima ben söyledim. Her ne kadar Taskapan, satis sürecinin benimle basladigini ve el çektirildigimi beyan etmisse de bu husus gerçegi yansitmamakla birlikte bu hususta bilgi sahibi olmasi mümkün degildir. Kampanyayla ilgili yapilan bagislar bankaya yatan ve resmi olarak hesaba gönderilen paralardir. Hesaplara gönderilen paralarin miktarini bilmiyorum" dedi.



"Daha sonra hangi ilçe örgütüne veya hangi parti yöneticisine ne kadar para gittigini bilmem, takip etmem mümkün degildir"

Kaftancioglu ifadesinde, "Paranin bir kisminin elden ödenecegini CHP Istanbul Il örgütünün paydaslari olan il yöneticileri, ilçe baskanlari, meclis üyeleri, Istanbul milletvekilleri, parti üyeleri ve parti is adamlari ile görüserek durumu anlattim. Kendileri de sag olsunlar bana güvendikleri için bu durumu kabul ettiler. Daha sonra hangi ilçe örgütüne veya hangi parti yöneticisine ne kadar para gittigini bilmem, takip etmem mümkün degildir. Görüntülerdeki paralarin bagis parasi oldugunu biliyorum. Makbuz kesilip kesilmedigini bilmem mümkün degildir. Satin alma sürecinde CHP olarak hiç kimseye komisyon vermedik. 9 Aralik 2019’da avukatin ofisinde satici Ali Riza Braka’ya 17 milyon lira para verilecegini biliyordum ancak paranin tamami ödenememis, geri kalan 1 milyon 490 bin liranin tapunun verilecegi gün ödenmesi konusunda mutabik kalinmis" ifadelerini kullandi.

"Tuncay Yilmaz’in orada olmasi bana da garip gelmistir"

Para alisverisinin oldugu gün Kemal Kiliçdaroglu’nun Istanbul’da oldugunu söyleyen Kaftancioglu, "Kemal Kiliçdaroglu’nun Istanbul’da oldugu günlerde siyasi çalismalar için genel baskana ben eslik ederdim. Özgür Nas o gün oraya gidecegi bilgisini verdiginde elden ödenen paranin mutlaka tutanak altina alinmasini söyledim. Ofise giden kisilerden sadece Özgür Nas’in orada olacagindan haberim vardi. Diger kisilerin orada olduklarini bilmiyordum. Tuncay Yilmaz’in neden ve hangi amaçla orada olduguna dair en ufak bir ilgim ve fikrim yoktur. Kendisini tanimam. Tuncay Yilmaz’in orada olmasi bana da garip gelmistir. Yilmaz’in para getirip getirmedigini, getirdiyse de ne kadar getirdigini bilmiyorum. 17 milyon liranin parti gideri olarak kaydedilip kaydedilmedigini bilmem mümkün degildir. Bu konuda gider kaydi tutmak benim yetkim ve görev alanimda olan bir sey degildir. Seçime 9 gün var. Bu sorusturmanin seçime 10 gün kalmisken CHP aleyhine siyaset eliyle yürütülen bir seçim kampanyasi oldugunu düsünüyorum. Üzerime atili suçlamayi kabul etmiyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA