Üretken Yapay Zeka Teknolojisi, En Çok Fotografçiligi Etkiliyor

Iki yil önce hayatimiza hizli bir giris yapan üretken yapay zeka teknolojisi fotograf sanati basta olmak üzere grafiksel anlamda çesitli görseller üreten sektörler üzerinde etkisini giderek arttiriyor.

Üretken Yapay Zeka Teknolojisi, En Çok Fotografçiligi Etkiliyor


Özellikle reklam tanitim sektöründe obje, ürün veya bir olayin fotograflarini üretmek stüdyo ortami yerine bilgisayarin basinda birkaç satirlik komut yazarak sanayiler içinde gerçeklestiriliyor. Izmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Ögretim Görevlisi Emre Küheylan üretken yapay zeka teknolojisinin prodüksiyon maliyetlerini düsürmesi gibi faydasinin yaninda gerçeklikten uzaklasma ve manipülasyon gibi tehlikeleri de beraberinde getirdigini söylüyor.

“Yapay zeka prodüksiyon maliyetlerini düsürüyor, üretim süreçlerini hizlandiriyor”

Ayni zamanda reklam ajanslarinin en çok basvurdugu stok fotograf ajanslari ve buralara görsel üreten fotografçilari ekonomik anlamda olumsuz etkiledigini söyleyen Meslek Yüksekokulu Müdürü Ögretim Görevlisi Emre Küheylan; “Üretken yapay zeka ile bulusmamiz 2022 yilinin ortalari gibi çok yakin bir zamanda oldu. Üretken yapay zeka ile üretilen ilk fotograflar ve grafikler gerçeklik bakimindan önceleri hatalar barindiriyor kollar, eller gibi farkli uzuvlarin canlandirilmasinda bozukluklara rastlayabiliyorduk. Ancak çok kisa bir sürede üretken yapay zeka programlarinin yeni sürümleri piyasaya sürüldükçe bu hatlarinda hizlica giderildigini çok daha gerçekçi görüntülerin üretilebildigini gördük. Su anda isin uzmanlari disinda kimsenin neredeyse gerçekle ayirt edemeyecegi kusursuz görseller üretilmeye baslandi. Özellikle fotograflar gerçeklik açisindan kusursuza yaklasmis durumdalar. Üretilen bir insan fotografinin gerçek mi yapay mi oldugunu anlamak oldukça güçlesti.

Yapay zeka ile üretilen gerçekligi yüksek fotograflar sosyal medya hesaplarini yönetenleri, haber sitelerini ve çesitli reklam sirketlerini önemli bir prodüksiyon maliyetlerinden kurtarirken üretim süreçlerini hizlandirdi. Ancak isin gerçeklik açisindan baktigimizda özellikle isleri gerçegi aktarmak olan haber, medya siteleri ve yüksek takipçili sosyal medya hesaplarini yeni tehlikeler bekliyor. Bu teknoloji kisileri ve toplumlari ciddi sekilde manipüle etmede kullanabiliyor. Bu da beraberinde sayisiz hukuk davlarini beraberinde getiriyor. Bu yolla üretilen görsellerin altina mutlaka uyarici yazilarin konulmasi ya da uzmanlar tarafindan gözden geçirilmeleri gerekiyor.” dedi.



Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Ögretim Görevlisi Emre Küheylan, bilgisayarinin basinda uygulamali olarak yapay zeka yazilimlariyla “orman yanginindan kaçan geyik” ve “çölde gezen kutup ayisi” gibi örnek görsellerin komut satiri yazarak nasil olusturuldugunu paylasti.
Kaynak: İHA