Sarmasik Ve Kedirgen Bitkisi, Yara Iyilestirme Özelligi Sayesinde Patente Kavustu

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te çalismalarini sürdüren ve basta Aydin olmak üzere Ege’deki endemik bitkiler üzerinde incelemeler yapan Karya Farma HBX AR-GE BAP (Bilimsel Arastirmalar Projeleri) simdi de sarmasik ve kedirgen üzerindeki incelemelerini açikladi. Bölgede pek çok kisinin tadini begenerek tükettigi endemik bitkilerden sarmasik ve kedirgen otunun yara iyilestirme özelligi ortaya çikti. Karya Farma bu endemik bitkiler üzerinde yaptigi bilimsel çalismalari patente kavusturdu.

Sarmasik Ve Kedirgen Bitkisi, Yara Iyilestirme Özelligi Sayesinde Patente Kavustu
Sarmasik ve kedirgen otu ile ilgili yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Karya Farma HBX AR-GE BAP (Bilimsel Arastirmalar Projeleri) Yönetim Kurulu Baskani Hakan Baslik; "Ege Bölgesi’nde yer alan, bahar aylarinda ortaya çikan bu çok sifali bitkiler üzerinde yaptigimiz çalismalar bizi mutlu bir neticeye daha ulastirdi. Bugüne kadar çalismalarimizda 17 patent aldik. Projelerimizin en önemlilerinden olan ‘yara iyilestirme’ ile ilgili HBX-HYD813 (2020/03482) patent numarali çalismamizin çikan sonucu bizi oldukça heyecanlandirdi. Bulusumuz, saglik sektöründe biyoteknoloji alaninda yaralarin hizli ve saglikli sekilde iyilesmesini saglayacak bitkisel temelli bir farmakolojik veya nutrasötik bilesim ile ilgilidir" diyerek basta Aydin ve Ege Bölgesi olmak üzere bahar mevsiminde kendiliginden çikan ve pisirilerek tüketilen bu otlarin bundan sonra tip alaninda da kullanilabilecegi belirtildi.

Türkiye’nin pek çok bölgesinde bilinmemesine karsin Aydin ve civarinda kaç asirdir tüketildigi bilinmeyen bu otlarin her geçen gün yeni faydalari tespit ediliyor. Konuyla ilgili açiklama yapan Baslik, “Antik Karya Bölgesi’nin vazgeçilmez bitkisi sarmasik ve ikizi olan kedirgen otunun faydalari saymakla bitmez. Yara ve yanik iyilestirmenin yani sira antibakteriyel, antiviral, antiparaziter, antifungal ve antikanser ajani olarak da bilinmektedir. Vücutta biriken fazla tuzu disari atarak ödem olusunu engeller. Böbrek tasinin düsürülmesine yardimci olur. Idrari ve safra salgilarini artirir. Lösemi basta olmak üzere diger birçok kanser türüne karsi koruyucu kalkan görevini görür” dedi.

Basta insan sagligi olmak üzere çevre, tarim ve hayvancilik alaninda Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren Karya Farma HBX AR-GE Yönetim Kurulu Baskani Hakan Baslik; "Sarmasik ve Kedirgen otu doga eczanesinin bize armagan ettigi muazzam bir bitkidir. Yara iyilesmesi sirasinda özellikle artan oksidatif strese karsi antioksidan sistemi güçlendiren yaklasimlarin iyilesmeye katkida bulundugu düsünülmektedir. Normal sartlarda yara iyilestirmenin gerçeklesmesi için kullanilan yara bakim materyalinin, antibakteriyel, antifungal, antioksidan etkilerinin olmasi, büyüme faktörü, kollajen ve fibroblast sayisini arttirici etkisinin bulunmasi önemlidir. Sarmasik ve kedirgen bitkisi bunlari saglamakla beraber üzerinde daha çok çalisilmasi bilim adina ihtiyaçtir" diyerek tabiatta kendiligin yetisen bu otlari imkani olan herkesin tüketmesini önerdi.
Kaynak: İHA