Doç. Dr. Murat Saylik Açiklamasi 'Diz Yasiniza Dikkat Edin'

Saglikli beslenme ve yasam aliskanliklarina dikkat eden bir kisi kaç yasindaysa dizlerinin de o yas problemlerini yasamasinin normal oldugunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Murat Saylik, ancak 50 yasindaki kisinin 70 yas dizi gibi problem yasamasinin büyük sorun oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Murat Saylik Açiklamasi 'Diz Yasiniza Dikkat Edin'
Genç yasta olusan diz problemlerinin daha çok travmaya bagli yasandigina dikkat çeken Acibadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Murat Saylik, ilerleyen yaslarda ise hastalarin siklikla ‘kireçlenme’ dedikleri, eklemlerin erken yaslanmasi ile ilgili sorunlarin yasandigini söyledi.

Doç. Dr. Murat Saylik, “Hastalarimiz bize geldiklerinde mutlaka yürüyüs pozisyonuna, sekmesine ve yürüme sekline dikkat ediyoruz. Hasta tekerlekli sandalye, koltuk degnegiyle mi yoksa yürüyerek mi geliyor? Bu bizim için son derece önemli. Daha sonra mutlaka hastayi fizik muayeneye tabi tutuyoruz. Fizik muayenede birtakim özel testlerimiz var. Diz problemi ile gelen hastanin dizinde sislik, kizariklik, hareket kisitliligi, dizi ile ilgili bir dizilim bozuklugu, eski ya da yeni olusan problemleri var mi? bunlari mutlaka tespit etmek istiyoruz. Sonraki asamada radyoloji ve laboratuvar tekniklerinden faydalaniyoruz” diye konustu.



"Ameliyat kapali yöntemlerle yapiliyor"

Tedavi yönteminin altin standardinin artik diz eklemini açmadan yapilan kapali yöntemler oldugunu belirten Doç. Dr. Murat Saylik, “Ileriki yaslardaki diz problemleri daha çok hepimizin yasayacagi bir süreç. Yaslanmayla olusan diz problemlerinden kimse kaçamaz. Ancak, 50 yasindaki bir hastanin dizi 50 yas, 60 yasinda 60 yas, 70 yasinda da 70 yas gibi olmali. 30 yasinda olan bir kisinin dizinin 40-60 yas dizi gibi olmasi ya da 50 yasinda 70 yas dizi gibi bir problemin yasanmasi normal degildir. Bunun birçok sebebini sayabiliriz. Ancak en önemlileri; hastanin kilolu olmasi, hatali günlük hayat aliskanliklari, daha genç yaslarda yaptigi birtakim agir isler, genetik ya da kalitsal genetik geçislerdir. Bu etkenlerin hepsinin diz problemlerinde ciddi etkisi oluyor. Ileriki yastaki hastalar için eklemin bozukluguna, diz eklemdeki çökmeye ya da dizdeki sekil bozukluguna bagli olarak fizik tedavi yöntemleri, eklem içi enjeksiyonlar, son evrede de cerrahi tedavi yöntemleri uygulayabiliyoruz” diye konustu.



"En sik agri sorunu yasaniyor"

Hastalarin en sik agri sorunuyla kendilerine basvurduklarini belirten Saylik, “Ileriki yaslarda siklikla kikirdak asinmalari çok fazla olusuyor. Eklem sivilarinda ciddi oranda azalma görülüyor. Eklemde sekil bozukluklari gelisiyor. Biz bunlari tibbi olarak bazi siniflamalara tabi tutuyoruz ve ona göre hastanin yaklasik olarak yasiyla uyumlu olup olmadigini tespit edebiliyoruz. En önemlisi, dizi böyle hizli yaslanan, hizli yipranan hastalarda bu süreci mutlaka durdurmak ya da yavaslatmak zorundayiz. Çünkü, çok hizli bozulan diz ekleminde 40 yasindayken 60 yas dizi olan bir hastada cerrahi tedavi yöntemlerine, hatta bazen biraz daha uzun süreçte protez dedigimiz ve genellikle 60 yas üstü tercih ettigimiz yöntemlere basvurmak durumunda kalabiliyoruz. Kolajen enjeksiyonlari ve yag kök hücre ile dizi olabildigince korumaya ve gençlestirmeye çalisiyoruz. Bunlar dizi daha çok onarici tedavi yöntemleridir. Belli bir süreçten sonra ilerleyen ya da sonuç alamadigimiz hastalarda da eklem diz protezlerini tercih ediyoruz” dedi.



"Tüm alt eklemlerde fayda sagliyor"

Günümüzde diz protezlerinden oldukça basarili sonuçlar elde edildigini belirten Doç. Dr. Murat Saylik, “Anatomik aks dedigimiz bacak aksini saglamamiz sadece dizlerde degil tüm alt eklemlerde fayda sagliyor. Ekleme uyumu son derece iyi oldugu için bir süre sonra hastanin yürüyüsü, oturmasi ve kalkmasi düzeliyor. Protez ameliyatlarinda aslinda sadece dizleri düzeltmis olmuyoruz. Çünkü diz sekil bozuklugu olan hastalarda ayak bilegi, kalça, hatta bel agrilari çok fazla olusuyor. Hastalardan ‘benim aslinda belim de çok agriyordu ama dizlerim düzeltildikten sonra belim rahatladi’ ve ‘Ayak bileklerim çok siserdi, protez ameliyatindan sonra artik ayak bileklerim sismemeye, agrilarim da geçmeye basladi’ sözlerini sikça duyuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA