Blinken Açiklamasi 'Sivillerin Korunmasi Israil Için Bir Numarali Is Olmali'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil’in Gazze Seridi’ndeki sivillerin korumasi ve insani yardimlarin ulastirilmasinin bir numarali isi olmasi gerektigini belirtti.

Blinken Açiklamasi 'Sivillerin Korunmasi Israil Için Bir Numarali Is Olmali'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, düzenledigi basin toplantisinda Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik devam eden saldirilari hakkinda açiklamalarda bulundu. Blinken, Israil ve Hamas arasindaki ateskes müzakerelerine deginerek, "su anda masada çok güçlü bir öneri" oldugunu ancak bunu kabul edip etmemenin Hamas’in elinde oldugunu söyledi.



“Neredeyse her saat Katar’la, Misir’la yogun bir sekilde çalisiyoruz”

Blinken, "Asil soru su: Hamas bunu kabul edecek mi? Ama size sunu söyleyebilirim ki rehineleri kurtaracak, daha fazla yardim ulastiracak ve belki de daha kalici, güvenli bir çözüm için bir yol olusturacak bir ateskes anlasmasi yapip yapamayacagimizi görmek için her gün, neredeyse her saat Katar’la, Misir’la yogun bir sekilde çalisiyoruz” dedi.



“Ülkeyi savunmak için ne gerekiyorsa yapsalar bile, bir numarali is bu olmali"

Israil’in Gazze Seridi’ndeki sivillerin korumasi ve insani yardimlarin ulastirilmasinin bir numarali isi olmasi gerektigini belirten Blinken, "Israil hükümetinden bunun bir öncelik olmasini saglamasini bekliyoruz. Sivilleri korumak, insanlara ihtiyaç duyduklari yardimi ulastirmak, ülkeyi savunmak için ne gerekiyorsa yapsalar bile, bir numarali is bu olmali" dedi.

Israil’in Refah’a yönelik planladigi askeri harekata deginen Blinken, Israil’in ABD’ye Refah’taki sivillerin nasil korunacagina dair hala bir plan sunmadigini aktararak, ABD hükümetinin Refah’taki 1 milyondan fazla yerinden edilmis Filistinliyi korumak için "net" bir plani olmadan Israil’i desteklemeyecegini ifade etti.

Blinken, "Askeri bir operasyon olacaksa sivillerin zarar görmedigi ve barinak, yiyecek ve ilaç sahibi olmalarini saglayacak bir plan görmemiz gerekiyor" dedi.



“Israil ordusu ve Israil hükümeti, insani yardim çalismalarinin yürütülebilmesini saglamakla yükümlüdür"

Israil’in Gazze Seridi’nin Refah kentinde Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi’na (UNRWA) ait yardim dagitim merkezine düzenledigi saldiriya deginen Blinken, saldiriyla ilgili "gerçekleri" henüz bilmedigini ancak olayla ilgili olarak Israil ordusuyla konustugunu ve ordunun da kendisine olayi sorusturduklarini söyledigini aktardi.

Söz konusu saldirinin insani yardim çalisanlari ile Israil ordusu arasinda "çok daha iyi ve çok daha tutarli bir çatismasizlik saglanmasi zorunlulugunu" pekistirdigini söyleyen Blinken, Gazze Seridi’nde ihtiyaç duyulan insani yardimi dagitmak için çalisan insanlarin "islerini mümkün oldugunca güven içinde yapabilmeleri gerektigini" vurguladi.

Blinken, “Israil ordusu ve Israil hükümeti, insani yardim çalismalarinin yürütülebilmesini saglamakla yükümlüdür" ifadelerini kullanarak, buna "açikça isaretlenmis" olan insani yardim tesislerinin vurulmamasi da dahil oldugunu açikladi.

Kaynak: İHA