Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Acillerde Ramazan'da Gördügümüz En Önemli Sikinti, Tansiyon Yükselmeleri'

Uzmanlar, acil servislerde Ramazan’da görülen en önemli sikintinin tansiyon yükselmeleri oldugunu söylüyor.

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Acillerde Ramazan'da Gördügümüz En Önemli Sikinti, Tansiyon Yükselmeleri'
Iftarda çok ani ve hizli bir sekilde yemek yemenin kisilerde problemler olusturabildigine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Bilal Boztosun, “En çok mustarip oldugumuz; iftarda çok ani bir sekilde yükleniliyor. Bu sefer gögüs agrisi basliyor, tansiyon yükselmeleriyle hastalarimiz acile geliyor. Diyoruz ki; sahur ve iftarda, iftarinizi açtiginiz zaman hafif bir çorbayla açin, hafif gidalar alin gerekirse yavas yavas artirin. Su içmeyi ihmal etmeyin diyoruz. Acillerde Ramazan’da gördügümüz en önemli sikinti; tansiyon yükselmeleridir. Hastalarimiz iftarini açtiginda bir anda yüklenir. Yüklendigi zaman bu saglikli insanlarda dahi belirli bir stres yapiyor. Siz agir bir yemek yediginiz zaman belli kaygilariniz kalple ilgili; kalp yetmezligi, geçirilmis kalp krizi varsa bu sefer gögüs agrilari basliyor. Artan stres tansiyonu yükseltiyor, yükseldigi zaman agri basliyor, bir kisir döngü ve ne yazik ki hastalarimizin çogu ne yazik ki bir anda iftari açtigi zaman acile gelmeye çalisiyor. Kebap türü veya kizartmadir, asiri baharatli gidalardan uzak durun diyoruz. Eger sagliginiz elveriyorsa, doktorunuz onay veriyorsa o zaman oruç tutmak hem sagliginiz için hem ruhen, bedenen son derece faydali. Japon bilim adami bu anlamda Nobel Ödülü aldi. Sebebi uzun süre aç kalmanin hücreyi, yeniledigini, atik maddeleri attigini gösterdi” dedi.

Ramazan’da oruç tutmak isteyen kalp hastalarinin mutlaka doktorlarina danismasi uyarisinda bulunan, iftarda ise ani ve hizli sekilde yemek yenmemesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Yakin zamanda kalp krizi geçirdiyseniz, kalp yetmezliginiz, ciddi aritmileriniz varsa lütfen doktorunuza danisin. Bazi ilaçlar günde 3 defa aliniyor, danismadan 2’ye ayarlarsaniz ciddi kalp problemleriyle karsilasiyoruz. Iftarda çok ani bir sekilde yükleniliyor, bu sefer gögüs agrisi basliyor, tansiyon yükselmeleriyle hastalarimiz acile geliyor. Acillerde Ramazan’da gördügümüz en önemli sikinti; tansiyon yükselmeleri, dikkat edilmeli” dedi.

Vatandaslarin saglikli bir Ramazan ayi geçirmesi için iftar, sahur ve bu ögünlerin arasinda tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerektigi belirtilirken uzmanlar, oruç tutmak isteyen kalp hastalarinin mutlaka doktorlarina danismasi gerektigini aktardi. Boztosun, kalp rahatsizliklari olan kisilere önerilerde bulundu. Sürecin uzmanlarin görüsü alinarak yürütülmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, kullanilan ilaçlarin ihmal edilmemesi gerektigini anlatti. Prof. Dr. Boztosun, kisilerin oruçlarini açarken ani ve hizli bir sekilde yemek yemesinin çesitli problemler olusturabildigini bunun acillere basvurulari beraberinde getirebildigine dikkat çekti.

“Ciddi kalp problemleriyle karsilasiyoruz"

Oruç tutmak isteyen kalp hastalarinin mutlaka uzmanlara danismasi gerektigini ifade eden Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Ramazan geldigi zaman hepimiz oruç tutmak için bir gayret gösteriyoruz. Özellikle hastalarimiza diyoruz ki; yakin zamanda by pass, stent, balon yapildiysa, kalp krizi geçirdiyseniz veya kalp yetmezliginiz, ciddi aritmileriniz varsa lütfen doktorunuza danismadan Ramazan için ‘Ilaçlarimi ayarlarim, orucumu tutarim’ diye israr etmeyin. Önce danisin, doktorunuz ’Ilaçlari, sahur iftar diye ayarlayabilirsiniz’ derse ki bazi ilaçlar var, günde 3 defa aliniyor. Siz o 3 defa alinacak ilaci kendiniz 2’ye ayarlarsaniz bu sefer ne yazik ki ciddi kalp problemleriyle karsilasiyoruz. Kisilerin dikkat etmesini tavsiye ettigimiz gidalar özellikle kizartma, tuzlu, asiri baharatli, asiri etli gidalar ertesi gün sindirim sistemini zorlayip kalbinizi zor durumda birakabiliyor. Bunlari ayarlarken lütfen; seker, kalp hastaliginiza, tansiyonunuza göre ayarlayin. Sizin eger tansiyon probleminiz varsa tuz tüketimini dengelemeniz gerekiyor, seker probleminiz varsa ilgilenen doktorunuzdan onay almadan Ramazan’da oruç tutmayin. Sekeriniz yükselebilir de düsebilir de. Diyetinize dikkat ederken burada önemli olan su; dengeli ve düzenli beslenin” dedi.

Kaynak: İHA