Iç Hastaliklari Uzmani Açikladi Açiklamasi 'Oruç Tutmak Kanser Hücrelerinin Yayilma Hizini Yavaslatiyor'

Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Özkan Akyol, oruç tutmanin bagisiklik sistemini gelistirdigini, serbest radikallerin neden oldugu hasarlarin giderilmesini sagladigini, iltihabi azalttigini ve kanser hücrelerinin yayilma hizini yavaslattigini söyledi.

Iç Hastaliklari Uzmani Açikladi Açiklamasi 'Oruç Tutmak Kanser Hücrelerinin Yayilma Hizini Yavaslatiyor'
Liv Hospital Samsun Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Özkan Akyol, oruç tutmanin sagliga faydalari hakkinda açiklamalarda bulundu. Ramazan’in iki yönde sagliga faydali oldugunun bilimsel olarak ispatlandigini belirterek Uzm. Dr. Akyol, “Birincisi sindirim sistemi ve fiziki katkilari, digeri ise insan psikolojisine olan faydalaridir. Oruç esnasinda vücutta bulunan yag hücreleri araciligi ile depolanmis yaglar yakilir. Depolanan yaglarin yakilmasiyla birlikte saglikli zayiflama gerçeklesir. Ancak bu, sahur ve iftarda az kalorili beslenmekle olur. Simdiye kadar yapilan bilimsel arastirmalar oruç ve insülin sagligi iliskisini ortaya koymaktadir. Arastirmalar oruç esnasinda hücrelerin kandan daha fazla glikoz alimi üzerine uyarilar gönderdigini göstermistir, bu durum da insülin sagligina olumlu etki etmektedir” dedi.



“Daha saglikli kalori yakmaya destek olur”

Oruç tutmanin sindirim sistemine de fayda sagladigini söyleyen Uzm. Dr. Akyol, “Oruç tutmak sindirim sisteminin dinlenmesini saglayarak, daha saglikli kalori yakmaya destek olur. Sindirim sistemi sagligi iyi olmayan kisilerde özellikle oruç, gidalarin enerjiye dönüstürülmesi ve yag yikimina ciddi katkida bulunur. Düzenli sekilde oruç tutmak, metabolizma sagligina faydali oldugu gibi, saglikli bagirsak fonksiyona da katki saglar. Az yemek ömür uzatir, çok yasamayi saglar. Yapilan bilimsel arastirmalar bazi kültürlerde yapilan diyetlerin ömrü uzattigini ortaya koymaktadir” diye konustu.



“Oruç tutmak vücuda iyi geliyor”

Oruç tutmanin vücudumuzu yeniledigine dikkat çeken Uzm. Dr. Akyol, “Beyinde yeni kök hücrelerin olusmasini destekleyen oruç, bu isleve yardimci olarak kimyasallarin salgilanmasini saglar. Parkinson ve Alzheimer gibi zihinsel hastaliklara karsi koruyucu rol oynayabilir. Oruç tutmak bagisiklik sistemini gelistirir, serbest radikallerin neden oldugu hasarlarin giderilmesini saglar, iltihabi azaltir ve kanser hücrelerinin yayilma hizini yavaslatir. Bilimsel arastirmalar, hayvanlarin dogada hasta olduklarinda yemeyi azalttiklarini ve dinlendiklerini ortaya koymaktadir. Oruç tutmak bagisiklik sistemini gelistirerek, birçok hastaliktan korunmaya yardimci oldugu gibi, bazi hastaliklarin tedavisini hizlandirir. Oruç vücudun genel temizligine ciddi anlamda faydalidir. Sindirim sisteminin temizlenmesi, dolayli olarak bütün sistemin temizlenmesini saglar. Karaciger ve böbreklerdeki toksinlerin temizlenmesiyle de cilt yenilenir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA