Yaren Leylek 13. Kez Balikçi Adem Amca'ya Kavustu

Bursa’nin Karacabey ilçesinde, balikçi Adem Yilmaz ile kurdugu dostluk hikayesiyle milyonlarin gönlüne taht kuran Yaren Leylek, 13. yilda da göçten gelip Eskikaraagaç leylek köyündeki dostu Adem Yilmaz’in kayigina kondu. Yaren Leylegin geçen senelere nazaran bu sene daha erken gelmesi dikkat çekti. Bölgeyi turizm köyü haline dönüstüren Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan da Adem Amca ve Yaren Leylegi ziyaret ederek bu sevince ortak oldu. Baskan Özkan, Yaren’in yavrularina bu yil da cip takmayi düsündüklerini ifade etti. Uzak yoldan Yaren’in yorgun olmasi ise dikkat çekti.

Yaren Leylek 13. Kez Balikçi Adem Amca'ya Kavustu
13 yildir her bahar göçten geldiginde Eskikaraagaç Leylek Köyündeki yuvasina yerlesen Yaren Leylek, yaz boyunca dostu Adem Yilmaz’la yeniden göle açilacak. 13 yildir her bahar göçten geldiginde Eskikaraagaç Leylek Köyü’nde Adem Yilmaz’in kayagina konan Yaren onunla birlikte ilkbahar ve yazi geçiriyor.

Yaren Leylek geçen yil Adem Amca ile 17 Mart’ta bulusmustu. Bu yil ise erken göç ederek, 29 Subat itibariyle Adem Amca’nin kayigina konan Yaren, 13. kez onu bekleyenlerle bulusmus oldu.

Öte yandan, Türkiye’yi Avrupa Leylek Köyleri Birliginde temsil eden tek köy olan Bursa’nin Karacabey ilçesine bagli Eskikaraagaç Leylek Köyü, her yil göç döneminde on binlerce leylegin geçtigi bir göç rotasi üzerinde. Köy, ayni zamanda yerlesik leyleklere de ev sahipligi yapiyor.

Bundan 13 yil önce, Uluabat Gölünde balik tutarken kayigina konan Yaren Leylek ile dostlugu baslayan Adem Yilmaz’in tanik oldugu bu hikaye, fotograflanmasiyla birlikte uluslararasi bir üne de kavusmustu. Hikâye, Yunanistan’da gölge oyunu olarak oynatilirken Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarina konu oldu. 2019 yilinda Burak Dogansoysal’in filme aldigi ve Karacabey Belediyesi’nin katkilariyla hazirlanan ‘Yaren’ adli belgesel ise Prag Film Ödüllerinden en iyi belgesel ünvanliyla dönmüstü. Geçtigimiz yil ise Karacabey Belediyesi, Balikçi Adem ve Yaren Leylek’in heykelini yaptirarak, hikayenin köy meydaninda ölümsüzlesmesini saglamisti.

Turizme de katkisi var

Yaren Leylek ve Adem Amca’nin bu masalsi hikayesi, köyde turizm hareketliligini de beraberinde getirirken, köyde adeta Yaren Leylek turizmi basladi.

Hikâyeyi duyan ve leylekleri yakindan görmek isteyen on binlerce dogasever, her yil Bursa’nin Karacabey ilçesindeki Leylek Köyü Eskikaragaç’i ziyaret ediyor. Yaren Leylek’in köyde koruyucu ailesi görevini de Beyzanur Çakil üstleniyor.

Adem Amca ve Yaren’i görmeye gelenler arasinda; Ata Demirer, Aslihan Gürbüz, Yildiray Sahinler gibi ünlü isimler de yer alirken, Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan da hikayeyi 7/24 canli izlemek isteyenler için internet üzerinden Yaren Leylek yayinini açtiklarini duyurdu. Yarenleylek.com veya YouTube üzerinden kullanicilar, 7/24 leylek yuvasini canli olarak izleyebiliyor.

Bugün sisli bir havadaki tarihi ana bölgeyi turizm köyü haline dönüstüren Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan da katildi.

Özkan; Adem Yilmaz’in sevincine ortak olurken, duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Balikçi Adem Yilmaz da Yaren’in bu sene erken geldigini kaydederek, "Çok sükür kavustuk. Insallah bu sene de güzel günler geçirecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA