Pasif Içicilige Maruz Kalan Süt Bebeklerin Yüzde 75'I Risk Altinda

Kanser sebeplerinin basinda gelen sigara ile ilgili olarak Prof. Dr. Celaletdin Camci hem süt çocuklari hem de pasif içiciler hakkinda uyarilarda bulundu. Bebekken pasif de olsa sigara dumanina maruz kalan kisilerin yüzde 75’inin birçok hastalik bakimindan risk altinda oldugunu hatirlatan Camci, “Ayrica pasif içicilerin kanser riski hiç maruz kalmayanlara oranla 8 kat daha fazla. Tek çare sigarayi tamamen hayatimizdan çikarmak aksi takdirde 20 yil sigara içen kisinin biraksa bile cigerlerinin iyilesmedigini söyleyebiliriz” dedi.

Pasif Içicilige Maruz Kalan Süt Bebeklerin Yüzde 75'I Risk Altinda
Tütün ve sigara bagimliligi, saglik üzerindeki olumsuz etkileriyle dünya genelinde ciddi bir sorun olarak karsimiza çikiyor. Her yil milyonlarca insanin yasamini tehdit eden bu bagimlilik, sadece bireylerin degil, toplumlarin da saglik ve ekonomik açidan büyük bir yük altina girmesine neden oluyor. Bu nedenle, 1-7 Mart tarihleri arasinda kutlanan Yesilay Haftasi, sigara bagimliligina karsi farkindalik olusturmayi ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan önemli bir platform haline geliyor. Özellikle sigara bagimliliginin ve getirdigi sorunlar hakkinda Prof. Dr. Celaletdin Camci da konuyla ilgili önemli uyarilarda bulundu.

“Dünyadaki en ölümcül hastaliklar içerisinde ilk sekizinde etken faktör”

Öncelikli olarak sigaranin kanser sebepleri arasinda ilk sirada oldugunu hatirlatan Istanbul Tema Hastanesi Tibbi Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Celalettin Camci, “Bilindigi gibi sigara en önemli kanser yapici exojen ajandir. Sigaranin suanda bilinen dünyadaki en ölümcül hastaliklar içerisinde ilk sekizinde etken faktör oldugu artik bilimsel olarak kanitlanmistir. Sigaranin kanser yapici etkisi de hem hayvan deneylerinde hem de yapilan büyük çapli insan arastirmalarinda da çok net olarak gösterilmistir. Solunum yollarindan girtlaktan baslayarak akciger, mesane, pankreas ve diger organlarin kanserlerinin gelismesinde jinekolojik organlar da dahil olmak üzere çok etkili oldugu ve hepsinde kanserlerin olusmasinda etkisi oldugu bilinmektedir” dedi.



Pasif içiciler de büyük risk altinda

Sadece aktif içicilerin degil pasif içicilerin yani dolayli yoldan sigaraya maruz kalan kisilerin de büyük risk altinda oldugunu aktaran Prof. Dr. Camci, “Sigara içiciliginde aktif ve pasif olmak üzere iki kavram bulunmaktadir. Aktif içicilik, sigara içen kisinin aldigi dogrudan dumani içermektedir. Pasif içicilik ise içilen sigaranin yaninda bulunan kisilerin dumanindan etkilenmesidir. Aktif içicilikte, kisi filtrelenmis dumanla daha az nikotin, katran gibi zararli maddelere maruz kalirken, pasif içiciler de bu zararli maddeler havada asili kalarak daha fazla etkilemektedir. Dolayisiyla, pasif içicilik zararsiz gibi görünse de aslinda oldukça zararlidir. Özellikle kapali alanlarda sigara içilmesi ve sigara dumaninin esyalara yerlesmesi ciddi bir risk olusturur. Pasif içicilik, hiç içmeyen kisilerde dahi kanser gibi ciddi saglik sorunlarina yol açabilir. Bu risk, sigara içilen ortamin temizligine ve dumanin yogunluguna bagli olarak 2 ila 8 kat arasinda degisebilir” diyerek sigaraya dolayli bile olsa maruz kalinmamasi gerektiginin tekrar hatirlatti.

“Maruz kalan bebeklerin yüzde 75’i risk altinda”

Yetiskinler disinda asil tehlikeli olan durumun bebeklerde oldugunu söyleyen Camci, “Çocukluk döneminde sigaraya maruz kalmak, özellikle süt çocuklugu döneminde, yani çocuklarin evden hiç çikmadigi dönemde sürekli pasif içicilige maruz kalmak, bu çocuklarin yüzde 75’inde ileride kronik bronsit, astim ve sürekli tekrarlayan enfeksiyonlara bagli problemler yasamalarina neden olabilir. Sonrasinda ise hayatlarinin ilerleyen dönemlerinde kronik hastaliklarin gelismesine zemin hazirlamaktadir” dedi.



Hava temizleme cihazlari çözüm mü

Özellikle kapali ortamlardaki dumana maruz kalmamak için hava temizleyicilerin de belli bir yere kadar etkili olabilecegini söyleyen Camci sözlerine söyle devam etti:

“Genellikle temizleyebiliyor ama yüksek kapasiteli ve kaliteli cihazlar kullanmak gerekiyor. Her tür hava temizleme cihazi burada çok ise yariyor diyemeyiz. Çünkü özellikle katranla ilgili ürünlerin temizlenmesi çok kolay degil. Bazi cihazlarda filtreler bunu yapabiliyor. Evin içinde ya da kapali alanda sigara içmemek bir miktar çözümmüs gibi gözükse de hatta sigara içen kisinin disarida ya da balkonda içiyor olusu bir sey ifade etmiyor. Çünkü üzerine sinmis olan dumandan kaynaklanan veya toksit maddelerden kaynaklanan durumu tekrar evin içine tasiyor. Yine de doz azalmakla birlikte sifira inmiyor.”

“A veya E vitamini yüksek olarak tüketmek sigara içicilerde kanser riskini arttirabiliyor”

Sigarayi birakmak istemeyenlerin etkilerini azaltmak ve vücuduna daha iyi bakmak adina alinan takviyeler hakkinda da uyarilarda bulunan Istanbul Tema Hastanesi Tibbi Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Celalettin Camci son olarak riskin özellikle akcigerler için geri dönülmez hasarlara yol açabilecegini hatirlatti. Camci son olarak, “Tek etkili öneri sigarayi birakmaktir. Baska bir öneri, sigara kullaniminin etkilerini ortadan kaldirmak için mevcut degildir. Aksine, bazi arastirmalar, A vitamini veya E vitamini gibi yüksek miktarda alinan vitamin desteklerinin kanser riskini artirabilecegini göstermektedir. Bu bilimsel olarak kanitlanmis bir durumdur. Yani, ’yüksek dozda vitamin alirsam kanserden korunurum, sigaranin etkisini ortadan kaldiririm’ gibi bir düsünce yanlistir. Bu nedenle, en etkili çözüm sigarayi birakmaktir. Ayrica, ne kadar süre sigara içilmisse, o kadar süre içilmediginde vücut organlarinin iyilesebilecegi bilinmektedir. Örnegin, 10 yil sigara içmis bir kisi, sigarayi biraktiktan sonra 10 yil sonra riskinin içmeyen bir kisinin riskine düsebilecegini ancak 20 yildan daha uzun süredir sigara içenlerde yapilan çalismalar, özellikle akciger dokusunda meydana gelen hasarin geri dönüsü olmadigini ve tamir edilemez boyutlara ulastigini göstermektedir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA