Macron Açiklamasi 'Israil'in Gazze'deki Saldirisini En Güçlü Sekilde Kiniyorum'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Israil’in Gazze sehrinde yardim bekleyen sivillere ates açtigi saldiriya yönelik, "Bu silahli saldirilari en güçlü sekilde kinadigimi ifade ediyorum" dedi. Avrupa Birligi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, "Bu ölümler kesinlikle kabul edilemez" dedi. Ispanya Disisleri Bakani Jose Manuel Albares de saldirinin ateskesin aciliyetini gösterdigini belirtti.

Israil ordusunun dün Gazze sehrinde gida yardimi bekleyen kalabaliga ates açip 112 sivili katlettigi saldiriya yönelik tepkiler sürüyor. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Israil askerlerinin sivilleri hedef aldigi Gazze’den gelen görüntülerden derin öfke duyuyoruz. Bu silahli saldirilari en güçlü sekilde kinadigimi ifade ediyor ve uluslararasi hukuka saygi çagrisinda bulunuyorum. Gazze’deki durum korkunç. Sivil halk korunmalidir. Insani yardimin dagitilabilmesi için ateskesin derhal hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Israil hakli gösterilemez”

Fransa Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Fransa’nin Gazze’de insani yardim dagitimi sirasinda çok sayida Filistinli sivilin hayatini kaybetmesinden derin üzüntü duyuldugu ifade edildi. Açiklamada, “Israil askerlerinin gidaya erismeye çalisan sivillere ates açmasi, hakli gösterilemez. Son derece ciddi olayin aydinlatilmasini bekliyoruz. Her halükarda uluslararasi hukuk kurallarina uymak ve insani yardimlarin sivil halka dagitimini saglamak Israil’in sorumlulugundadir. Bu trajik olay, Gazze’deki insani durumun mutlak bir acil durum oldugu, giderek artan ve çok sayida Filistinli sivilin açlik ve hastaliktan aci çektigi bir zamanda gerçeklesti. Gazze Seridi’ne genis çapli insani yardim ulastirilmasi ve sivillerin korunmasi için acilen ve kalici bir ateskese ihtiyaç var. Bu, Fransa’nin önceligi olmaya devam ediyor” ifadeleri kullanildi.

“Uluslararasi insancil hukukun ciddi sekilde ihlali”

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de saldiriya sosyal medya hesabindan tepki gösterdi. Borrell, “Gazze’de insani yardima muhtaç sivilleri hedef alan yeni bir katliam haberi beni dehsete düsürdü. Bu ölümler kesinlikle kabul edilemez. Insanlari gida yardimindan mahrum birakmak, uluslararasi insancil hukukun ciddi sekilde ihlalini teskil etmektedir. Gazze’ye engelsiz insani erisime izin verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

"Saldiri, ateskesin aciliyetini gösteriyor"

Ispanya Disisleri Bakani Jose Manuel Albares sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Gazze’de onlarca Filistinli sivilin gida yardimi beklerken öldürülmesinin kabul edilemez oldugunu vurguladi, saldirinin ateskesin aciliyetini gösterdigini belirtti.

Albares, “Insani yardim engelsiz bir sekilde girebilmelidir. Uluslararasi insancil hukuka uymak zorunludur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA