Büyükkiliç'tan Kentsel Dönüsüm Projeleri

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Kayseri’yi dirençli kent yapmak için yeni dönemde Kentsel Dönüsüm projelerine yöneleceklerini ifade ederek, hayati ve önemli yeni yapilacak projelerden bahsetti.

Büyükkiliç'tan Kentsel Dönüsüm Projeleri
AK Parti Genel Baskani ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yerel seçimlerde Kayseri Büyüksehir Belediye Baskan adayi olarak ilan edilen Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, yeni dönem yapmayi planladigi projelerini tanitti. Bu çerçevede Kayseri’yi dirençli bir kent yapmak için çalisma yapacaklari ifade eden Büyükkiliç, yeni kentsel dönüsüm projeleri müjdesini de verdi. Baskan Büyükkiliç, “Dirençli Sehir Kayseri olmazsa olmazimiz” ifadelerini kullandi. Bu istikamette kentsel dönüsüm faaliyetlerini gerçeklestireceklerini paylasan Büyükkiliç; "Bu yönde yaptiklarimiz çok fazla, yapmamiz gerekenleri de çok önemsiyoruz. Deprem Master Plani olusturulacak, kentsel dönüsüm ile master planimiz mevcut, Afet Egitim Merkezi’ni kuruyoruz. Deprem Bilgi Sistemi’ni hayata geçiriyoruz. Çok önemli mikrobölgeleme, sehrimizin 200 milyon metrekarelik alaninda gerekli taramayi yaptiracagiz, en önemli hazirligi tamamlamis olacagiz. Jeoloji Bilgi Sistemi, Bölge Faylarinin Tektonizmasinin Incelenmesi, Engelli Bireylere Afet Bilinci Egitimi verecegiz" ifadelerinde bulundu. Yeni dönemde Incesu Saraycik Mahallesi’ne yeni konutlar insa edilecegini ifade eden Büyükkiliç, projenin, toplam 560 bin metrekarelik alan yaklasik 2 bin bagimsiz bölüm, içerisinde camisi, yesil alani, okulu ve sosyal tesisi ile birlikte insa edilecegini kaydetti.

Incesu Semerkent Toplu Konut Projesi’ni hayata geçireceklerini dile getiren Baskan Büyükkiliç, kentsel dönüsümün dirençli kentler olusturmak adina son derece önemli oldugunu vurgulayarak, projede toplam 820 bin metrekarelik alanda 2 bin 500 bagimsiz bölüm, yesil alan ve sosyal donatilar seklinde yapilacagini bildirdi. Argincik Kentsel Dönüsüm Projesi’nde etap etap bin konut insa edilmesi planlanirken, Büyükkiliç toplam 69 bin metrekarelik alandaki çalismalarin, yesil alan ve sosyal donatilar ile birlikte hayata geçirilecegini duyurdu. Baskan Büyükkiliç ayrica, sehrin merkezindeki Sahabiye Kentsel Dönüsüm Projesi’nin 3 etabini ise Emlak Konut ile gerçeklestireceklerini vurguladi. Baskan Büyükkiliç, geride biraktigi yaklasik 5 yillik süreçte yeni baslayan ve süre gelen kentsel dönüsüm projelerini basari ile yürüttü. Kayseri Büyüksehir Belediyesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Toplu Konut Idaresi (TOKI) is birliginde yapilan Oruçreis Kentsel Dönüsüm Projesi etap etap yükselirken, proje ‘En Iyi Riskli Alan Ilan Eden Belediye’ ödülüne de layik görülmüstü. Büyükkiliç, Sahabiye Kentsel Dönüsüm Projesi’nin çalismalarini da etap etap basari ile sürdürdü. Büyükkiliç, bir kentsel dönüsüm projesinin de Alsancak Mahallesi’nde hayata geçirilecegini, Kentsel Dönüsüm Projesi’nin 90 yapi ve toplam 15 bin metrekare insaat alanindan olustugunu, 1’inci etap uzlasma kapsaminda 25 parselde bulunan hak sahipleri ile toplamda 46 bagimsiz bölüm için uzlasma saglandigini ve 1’inci etap kapsaminda yüzde 100 anlasma saglandigini dile getirmisti. Öte yandan Toplu Konut Idaresi Baskanligi, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Büyüksehir Belediye Baskanligi’nin birlikte hayata geçirecegi bir projenin de Suriçi Camikebir Kentsel Dönüsüm Projesi oldugunu, söz konusu proje ile de 2.20 hektarlik alan içerisinde 418 bagimsiz bölüm ve toplam 22 bin 250 metrekare insaat alanindan olustugunu sözlerine eklemisti.

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, göreve geldigi ilk süreçte, ilçe belediye baskanlari ve bürokratlari ile bir araya gelerek, yol haritasi da denilen Kayseri Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesi’ni olusturmustu. Büyükkiliç; "Yasanilabilir sehirler insa etmenin yolu kentsel dönüsümlerden geçiyor. Biz de projelerimizi ve çalismalarimizi bu alanda gelistiriyoruz” diye konusarak, Kayseri ili sinirlari içinde kalan 714 mahallede, sagliksiz ve güvensiz yapilasma süreci, ekonomik ömrünü tamamlamis yapi stogu, plansiz kentlesme, sosyal ve teknik altyapi yetersizligi gibi hususlar dikkate alinarak, planli, saglikli ve güvenli yasam alanlari olusturulmasi, kentsel çevrenin ve yasam kalitesinin arttirilmasi, mevcut kaynaklarin planli ve sistematik bir dönüsüm süreci kapsaminda kullanilmasi amaciyla, Kayseri Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesi hazirlandigini dile getirmisti.
Kaynak: İHA