Berdan Içme Suyu Aritma Tesisinin Ömrü 20 Yil Uzadi

İçel Büyüksehir Belediyesi İçel Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügü (MESKI), Berdan Içme Suyu Aritma Tesisinde yaptigi çalismayla tesisin kullanim süresini 20 yil uzatirken, yüzde 20’lik enerji tasarrufu sagladi.

Berdan Içme Suyu Aritma Tesisinin Ömrü 20 Yil Uzadi
Içme suyu, kanalizasyon ve aritma tesislerinde gerçeklestirdigi yenilikleri sürdüren MESKI, son olarak Mekanik Revizyon, Onarim ve Otomasyon Yapilmasi Isi kapsaminda Berdan Içme Suyu Aritma Tesisinde yenileme çalismasi yapti. Çalisma kapsaminda, ekonomik ve mekanik ömrünü dolduran ekipmanlar ile iletim borulari, vanalar, pompalar, panolar, kapaklar ve otomasyon sistemi yenilendi. Tesisin mekanik, elektrik ve kimyasal ekipmanlarinin izlenmesi ve kontrolü SCADA’dan (Veri Tabanli Kontrol ve Izleme Sistemi) saglanmaya basladi.

Yeni nesil ekipmanlarin da devreye alinmasiyla, tesiste yaklasik yüzde 20 oraninda enerji tasarrufu saglandi.

"Sistem ful otomasyonlu hale dönüstürüldü"

MESKI Genel Müdürü Irfan Korkmaz, tesisin 1984 yilinda isletmeye alindigini, ardindan ikinci ve üçüncü etaplarinin tamamlandigini belirtti.

Tesiste günde yaklasik 390 bin metreküplük ham suyu isleyerek, yüzde 82’lik kismini 4 merkez ilçeye, yüzde 18’lik kismini da Tarsus’a gönderdiklerini ifade eden Korkmaz, söyle devam etti: "Bugüne kadar köklü bir bakim-onarim islemine tabi tutulmamis 40 yillik tesisteki mekanik, elektrik ve otomasyonlari yerinde inceledik. Ciddi bakima ihtiyaci oldugu kanaatine vararak ihale çalismasina girdik. 2022 yilinin Nisan ayinda gerçeklestirdigimiz ihaleyi 2023’ün Aralik ayinda tamamladik. Yaklasik 156 milyon liralik yatirim bedelli ihale kapsaminda bütün havuzlar arasindaki borulamalar, vanalar, pompalar, kapaklar ve SCADA Sistemi yenilenerek, sistem ful otomasyonlu hale dönüstürüldü. Bu dönüsüm sayesinde tesiste bütün islemleri SCADA’dan izler ve yönetir hale geldik. Yapilan yenileme çalismalariyla tesisin ömrünü yaklasik 20 yil uzatirken, yüzde 20 oraninda da enerji tasarrufu sagladik."
Kaynak: İHA