Adana Karpuzunda Fideler Toprakla Bulustu

Türkiye’nin en erkenci tescilli karpuzunun yetistigi Adana’da fideler toprakla bulustu. Mayis ayinda hasadina baslanmasi planlanan karpuzun kilogram fiyatinin tarlada en az 5 lira olmasi bekleniyor.

Adana Karpuzunda Fideler Toprakla Bulustu
Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4 buçuk milyon ton ile 2. sirada olan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacinin yüzde 20’sini karsilayan Adana’da fideler, Karatas ilçesinde toprakla bulustu.

Sabah saatlerinden itibaren kumlu tarlalara gelen isçilerin bazilari topragi düzeltirken, bazilari fide çukurlarina gübre yerlestirdigi topragi, fide ekimine hazir hale getirdi. Dikilen fidelerin soguktan korunmasi için üstleri naylonla kapatildi. Isçilerin bin bir emekle diktikleri ve deniz kumunda yetisecek karpuzlar, hava sicakliginin mevsim normallerinde gitmesi halinde Mayis ayinin ikinci haftasinda hasat edilerek pazarda ilk tescilli karpuz olarak satilacak.

Üreticilerin önemli gelir kaynagi

Tadi, rengi, kokusu ve aromasiyla bilinen, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca da ‘cografi isaret belgesi’ verilen Adana karpuzunda yillik yaklasik 850 bin ton verim aliniyor ve en erkenci ürün olmasi sayesinde üretici için önemli bir gelir kaynagina sahip. Geçen sene 110 bin dönüm alanda ekilen karpuz bu sene yüzde 20 artisla 132 bin dönüm alanda ekilecek.

“Maliyet dönüme 18-20 bin lira”

Ekim sirasinda Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Bu sene karpuzun bir dönüme maliyeti 18-20 bin lira arasinda degismekte. Fidenin tanesi 15-18 lira arasinda degismekte. Adana karpuzu bir marka. Tadi, rengi ve aromasiyla dünyada bilinen bir ürün. Turfanda karpuz çiktiginda Iran’dan ülkemize karpuz girmemekte. Son 2 yildir Adana karpuzu Avrupa, Rusya ve birçok ülkeye gönderiliyor” dedi.

“Karpuz yurt disina giderse sorun olmayacaktir”

Son 2 yildir Adana’da çekirdeksiz karpuz üretiminin yapildigini ve bununda yurt disina gönderildigini söyleyen Dogan, “Avrupa’da çekirdeksiz karpuz üretimi yüzde 80 civarinda. Orada karpuzun kilogrami 1 Euro civarinda. Ancak bizim karpuzumuzun oraya gidis maliyeti 0.80 Euro. Eger karpuzumuz yurt disina giderse herhangi bir sikinti olmayacaktir” ifadelerini kullandi.

“5 lira bekliyoruz”

Karpuz fiyatinin bu sene 5-6 lira ve üzerinde arasinda olacagini beklediklerini aktaran Mehmet Akin Dogan, “Nisan sonu veya Mayis basinda hasadin yapilmasi bekleniyor. Eger karpuzun kilogram fiyati da 5 lira ve üzerinde olursa çiftçiler para kazanacaktir” diye konustu.

Kentte 230 dönümlük alanda karpuz eken çiftçi Veli Sahbaz ise karpuz kilogram fiyatinin en az 5 lira olmasini beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA