9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Nevhiz Gündogdu, sigara tüketilmeyen iki saatin sonunda vücudun nikotini atmaya basladigini söyledi.

9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü
9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü dolayisiyla açiklama yapan Doç. Dr. Gündogdu, vücuttan atilan nikotin ile tat ve koku almanin daha da belirginlestigini bildirdi.

Sigara içenlerin içmeyen kisilere göre solunum yollarinda daha fazla enfeksiyona maruz kaldigina dikkat çeken Doç. Dr. Gündogdu, akcigerlere zarar veren ve solunum yollarinda önemli hasarlara yol açan sigara tüketiminin kronik bronsit, amfizem, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi) vb. kalici hastaliklara neden oldugunu kaydetti.

Sigarayi biraktiktan 12 saat sonra sigara dumanindan temizlenen cigerlerin çok daha iyi çalistigini anlatan Doç. Dr. Gündogdu, söyle devam etti:

“Sigarayi birakarak ayrica sosyal yasamda, yiyeceklerden alinan tatlardan, koku duyusuna kadar olumlu degisimler yasanir. Sigarayi birakma karari aldiktan sonra bile çok daha iyi ve rahatlama hissedilir. Ikinci gün koku ve tat alma duyularinda keskinlesme fark edilir.

Üçüncü gün daha rahat nefes almaya baslarken, ilerleyen dönemde yeniden sagliginiza kavusabilirsiniz. Ev, araba vb. ortamlarda solunan hava daha temiz hale gelir. Ayrica bagimliligin hissettirdigi endise azalarak, fiziksel rahatlama hissi olusur.”
Kaynak: İHA