Asrin Felaketinde Hayatini Kaybedenler ALKÜ'de Anildi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) düzenlenen programla, 6 Subat depremlerinde hayatini kaybedenler anildi.

Asrin Felaketinde Hayatini Kaybedenler ALKÜ'de Anildi
Geçtigimiz yil 6 Subat günü Türkiye’yi yasa bogan ve 11 ili dogrudan etkileyen Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenler, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) yapilan çesitli programlarla anildi. Programlara; ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Akin, fakülte dekanlari, MYO müdürleri, ALKÜ Genel Sekreteri Dr. Sinan Kartal ile akademik ve idari personel katildi.

Programlar ilk olarak ALKÜ Abdurrahman-Nimet Alaattinoglu Cami’sinde ögle namazi öncesi Kur’an-i Kerim tilaveti ile basladi.

Hayatini kaybedenler için yapilan dualarin ardindan hep birlikte ögle namazi kilindi ve ardindan lokma ikrami yapildi. Anma programlari, ALKÜ Rektörlük Binasi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Asrin Felaketi: 6 Subat Depremi Konferansi” ile devam etti.

“Asrin felaketinde asrin birlikteligini gösterdik”

Programin açis konusmasini yapan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Akin, 6 Subat depremlerinin yüreklerde en derin çatlagi olusturdugunu ve büyük bir iz biraktigini söyledi.

Yitirilen canlara rahmet dileyen Rektör Yardimcisi Akin, “Bundan tam 365 gün önce büyük bir aci yasadik ve hepimizin kalbinde derin izler açildi. Belki ömrümüzde hissettigimiz en büyük acilardan bir tanesi oldu. Tarihte karsilastigimiz diger felaketlerle kiyaslandigi zaman gerçekten bu depremin, asrin felaketi oldugunu anliyoruz. Inancimiz geregi bu derin acilari kalbimize gömdük. Geride kalanlara yardim etmek için seferber olduk. Asrin felaketinde asrin birlikteligini yasadik. Daha büyük acilar yasamamak için her zaman tedbirli olmamiz gerekiyor. Büyük felaketlerden önce, felaket sirasinda, sonrasinda ve uzun dönemde neler yapmamiz gerektigine dair verecekleri bilgiler için konusmacilarimiza simdiden tesekkür ediyorum. Hayatini kaybeden ALKÜ ögrencilerimize ve vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. Aziz milletimizin basi sag olsun.” dedi.



“Afet öncesi, sirasi ve sonrasinda yapilacaklar anlatildi”

Konferansta; ALKÜ Rafet Kayis Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi bölümünden Prof. Dr. Muhittin Eren Uçkan tarafindan “6 Subat Depremlerinde Altyapi ve Üstyapilarin Deprem Performanslari” konusu anlatildi. Uçkan, depremin büyük acilara yol açtigini ayni zamanda mühendislik açisinda da yeni bilgiler ögrettigini belirtti.

Uçkan, hasar alan yapi ve binalarin büyük çogunlugunun 2000 öncesi yapilan yapilar oldugunun da altini çizdi. Uçkan konusmasinda özellikle fay hatti üzerindeki sehirlerde yapilasmanin yeni bir boyut kazandigina degindi. Konferansin devaminda AKUT Alanya Ekip Lideri Dr. Yasar Yigit Kaçmaz tarafindan “Deprem Sürecinde Arama Kurtarma ve Sivil Toplum Kuruluslarinin Rolü” anlatildi. Kaçmaz, Türkiye’nin bir afetler ülkesi oldugunun altini çizerek toplumun bilinçli olmasi ve bilinçli ekiplerin olusturulmasi gerektigine degindi.

AFAD Alanya Gönüllü Koordinatörü Ersan Erbay tarafindan “Dogal Afetlerde Tanimadiginiz Birine El Uzatmaya Var misiniz?” konusu ele alindi. Erbay, afetler sirasinda bilinçli ve egitim almis bireylere ve ekiplere çok fazla ihtiyaç duyuldugunu belirterek bu konuda herkesi, üzerine düsenden fazlasini yapmaya çagirdi. Erbay, e-devlet platformu üzerinden “AFAD Gönüllüsü” olmayi önerirken buradan da verilen egitimlerin siki siki takip edilmesi gerektiginin altini çizdi. Programda son olarak ALKÜ Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Ana Bilim Dalindan Ars. Gör. Dr. Ergün Kara tarafindan “Deprem Sonrasi Psikolojik Saglamlik ve Toparlanma” konusu ele alindi. Program, ALKÜ Abdurrahman-Nimet Alaattinoglu Cami Imam Hatibi Abdurrahim Tezgün tarafindan yapilan dua ile son buldu.
Kaynak: İHA