Sanayideki Ara Eleman Sorunu 'Kadin Eliyle' Çözüldü

Antalya’da birçok is kolunda ara eleman sorununa çözüm için gelistirilen ‘Sanayide Kadin Eli’ projesi sonuç vermeye basladi. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 ülkeye ihracat yapan bir fabrika, ev hanimlari ve genç kizlara yönelerek egitim almalarini sagladi, ardindan fabrikada kaynakçi, paketlemeci, montajci, boyaci ve pres operatörü olarak çalistirmaya basladi. Firmanin yönetim kurulu baskani, “Önce paketleme bölümünde denedik, daha sonra kadinlarimizin çalismalarindaki performans bizi son derece mutlu etti. Arkasindan diger birimlerde kadinlarimizi çalistirmaya basladik. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, artik kadinin oldugu her ortamda hem disiplin hem nezaket hem saygi hem de verimliligin arttigini gördük” dedi.

Sanayideki Ara Eleman Sorunu 'Kadin Eliyle' Çözüldü
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) ile Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin (AOSB) ortaklasa yürüttügü ‘Sanayide Kadin Eli Projesi’ meyvelerini vermeye basladi.

Ev kadini onlarca kadin, farkli alanlardaki fabrikalarda kaynakçi, paketlemeci, montajci, boyaci ve pres operatörü olarak çalismaya basladi.



“Eleman alirken ilk tercihi kadin olarak seçiyoruz”

AOSB’de faaliyet gösteren ve 5 ülkeye ihracat yapan bir firmanin Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Erdem, “Fabrikada su an itibariyla 300-320 civarinda çalisanimiz var. Antalya turizm bölgesi, özellikle Nisan ve Mayis aylariyla birlikte turizme kayabiliyor. Böyle olunca yetistirdiginiz insanlari bu sefer kaybediyorsunuz. Çok yogun bir çalisan firma olmamiz nedeniyle insan bulmakta zorluk çekiyoruz. Bir deneme yapalim istedik ve tüm çevre köylerden çalisma niyeti olan genç kizlarimizi ve kadinlarimizi davet ettik. Önce paketleme bölümünde denedik, daha sonra kadinlarimizin çalismalarindaki performans bizi son derece mutlu etti. Arkasindan diger birimlerde kadinlarimizi çalistirmaya basladik. Bu süreç öyle bir noktaya geldi ki, artik kadinin oldugu her ortamda hem disiplin hem nezaket hem saygi hem de verimliligin arttigini gördük. Kadinlarimiz erkeklerden çok daha gayretli, istekli ve verimli çalismaya basladi.

Kadin sayimizi peyderpey artirmaya basladik. Artik simdi eleman alirken ilk tercihi kadin olarak seçiyoruz" ifadelerine yer verdi.

“Her isi basarabilecegimizi düsündügüm için çok korkmadim”

Bakim evinde çalisirken sanayide çalisma karari aldigini belirten pres operatörü Enise Örün, “Kadin olarak her isi basarabilecegimizi düsündügüm için çok korkmadim. Preste çalisiyorum. Zor tarafi var ama insan isteyince her isi yapabiliyor” dedi.

Paketleme personeli olarak ise baslayip ardindan yönetici konumuna yükselen Leyla Özgü Dogruparmak da, “Arkadasim burada çalisiyordu, o önerdi. Ilk baslarda çevremden gelen tepkiler nedeniyle çekinmistim. Ancak su an kadinin elinin degdigi her sey güzellesiyor” diye konustu.



“Kadinin yapamayacagi is yok”

Ev hanimligindan sikilip is hayatina atilan ve su anda kaynakçilik yapan Belkis Korkmaz, “Evde bos durmaktan canim sikildi. Preste çalisiyordum, simdi kaynakçiyim. Hiç zorlanmiyorum. Kadinin yapamayacagi is yok” diye konustu.

Firmada boyacilik yapan Gülten Aslantas ise, “2 senedir burada çalisiyorum. Her konuda güveniyorum kendime ve isimi severek yapiyorum. Emekli olana kadar çalisacagim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA