Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Hocali Soykirimini Inkar Etmek Haksizlik Ve Vicdansizliktir'

Hocali Katliami’nin kurbanlarini anan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, "Hocali’nin Azerbaycan halkinin tarihinde ve bilincinde o kadar büyük bir yeri vardir ki, bu trajedi kalplerimizde o kadar büyük yaralar birakmistir ki, Hocali özgürlügüne kavusuncaya kadar sakinlesemezdik” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Hocali Soykirimini Inkar Etmek Haksizlik Ve Vicdansizliktir'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenilerin 26 Subat 1992’de gerçeklestirdigi Hocali Katliami’nin 613 kurbanini Ermenistan isgalinden kurtarilan Hocali kentinde andi. Aliyev, Hocali Katliami’nin 32. yildönümünde Hocali kentini ziyaret ederek, Hocali Soykirimi Aniti’nin temelini atti. Daha sonra Hocali’dan olan vatandaslarla bir araya gelen Aliyev, 18 ülkenin Hocali Katliami’ni “soykirim” olarak tanidigini, ancak büyük devletlerin ve uluslararasi kuruluslarin birçogunun bu trajediye kayitsiz kaldigini belirtti.



“Hocali soykirimini inkar etmek haksizlik ve vicdansizliktir”

Hocali soykirimi hakkindaki bu gerçekleri dünya kamuoyuna aktarmak için çok çaba sarf ettiklerini belirten Aliyev, “Dünyadan hakli olarak adalet istedik. Hocali soykirimi dünyanin gözü önünde yasanan kanli bir suçtur. Hocali soykirimini inkar etmek haksizliktir, vicdansizliktir. Ancak Ermenistan devleti, arkasinda o zaman da simdi de duran ayni güçler, ayni ülkeler, bu olayi örtbas etmek, Ermenistan’i sorumlu tutmamak, Ermenistan’a herhangi bir yaptirim uygulamamasi, cezasiz kalmalari için elinden geleni yapti. Hocali’ya adalet talebimiz tamamen hakliydi. Bizim savas alaninda bu adaleti saglamamiz, uluslararasi hukuka ve tarihi adalete tamamen uygundur. Tarihi adaleti yeniden sagladik. Savas alaninda Hocali’nin masum kurbanlarinin intikamini aldik, savas alaninda kanlarini aldik, kanlarinin yerde kalmasina izin vermedik. Dogru, 30 yil sürdü. Ancak bu 30 yilda yapilan çalismalar, yürüttügümüz bilinçli politika bugün buraya gelmemizi sagladi” dedi.



“Hocali özgürlügüne kavusuncaya kadar sakinlesemezdik”

Hocali olmadan Azerbaycan’in toprak bütünlügünün ve egemenliginin tamamen saglandiginin düsünülemeyecegini belirten Aliyev, “Hocali’nin Azerbaycan halkinin tarihinde ve bilincinde o kadar büyük bir yeri vardir ki, bu trajedi kalplerimizde o kadar büyük yaralar birakmistir ki, Hocali özgürlügüne kavusuncaya kadar sakinlesemezdik. Bes ay önce terörle mücadele operasyonu sonucunda Hocali dahil isgal altindaki ve bölücülerin at kosturdugu tüm bölgeler kurtarildi. 15 Ekim 2023’te Hocali’da Azerbaycan bayragi göndere çekildi. Hocali’da da büyük iyilestirme çalismalarina basladik” ifadelerini kullandi.

Azerbaycanlilarin Karabag’a geri dönüsü hizlaniyor

Azerbaycanlilarin Karabag’da bes yerlesim yerine geri döndügünü hatirlatan Aliyev, “Bu Azerbaycanlilarin geri dönecegi yerlesim yeri sayisi 20’ye ulasacak. Bu yil hem Hocali’da hem de Hankendi’de hayatin yeniden canlanacak. Susa’nin Malibeyli, Kerkicahan, Turssu köyleri de yeniden canlanacak. Agdam sehri restore ediliyor ve Agdam’a ilk göç gelecek yil baslayacak. Yani insaat çalismalari genisliyor” dedi.



“Intikamimizi aldik”

Hocali Katliami’nin hiçbir zaman unutmayacaklarini ifade eden Aliyev, “Her birimiz o kanli tarihe döndügümüzde, o korkunç görüntüler ve fotograflara baktigimizda öfkeye kapiliyoruz ve 30 yil degil 300 yil geçse bile bu öfkemiz dinmeyecek. Bu dogaldir, biz insaniz ama ayni zamanda büyük bir milletin de temsilcisiyiz. Tekrar söylüyorum, hem 44 gün süren Ikinci Karabag Savasi’nda hem de bir günlük terörle mücadele operasyonunda intikamimizi aldik, büyük bir profesyonellik, kahramanlik ve fedakarlik gösterdik. Çocuklarimiz bu topraklari isgalcilerden kurtarmak için ölüyordu. Allah tüm sehitlerimize rahmet eylesin” dedi.

Kaynak: İHA