Tarihi Saat Kulesi Saatine Kavustu

Turizm kenti Antalya’nin en önemli tarihi sembollerinden Saat Kulesi’nde 3 yildir süren restorasyon çalismalari tamamlandi. 1985 yilinda kaybolan orijinal saatin ikizi ise Saat Kulesi’ne takildi. Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Müdürü Koruma ve Restorasyon Uzmani Cemil Karabayram, “Bugün artik o saatin bir ikizi, es degeri, ayni karakteri, ayni özgün malzemeyle yapilmis bir saat mekanizmasi ve kadrani buraya yerlestirildi” dedi.

Tarihi Saat Kulesi Saatine Kavustu
Antalya’nin en önemli sembollerinden Helenistik döneme tarihlenen ve burçlar üzerinde yer alan, kule kismi Bizans döneminde yapilan, 1900’lü yillarin basinda 2. Abdülhamid döneminde Saat Kulesi olarak insa edilen yapida 3 yildir süren restorasyon çalismalari sona erdi. Yapilan çalismalarda kuledeki saatlerin orijinal degil plastik çikmasinin ardindan Antalya Valiligi, orijinal saatlerin bulunmasi için arastirma baslatti. Orijinal saatlerin 1985 yilinda kaybolmus olabilecegi degerlendirilirken, o dönem yerine takilan saatlerin de plastik oldugu belirlendi. Yapilan saha taramasinin ardindan Saat Kulesi’nde kaybolan saat mekanizmasinin ikizi Istanbul’da bir koleksiyonerde bulundu. Irtibata geçilmesinin ardindan mekanizma sponsorluk yöntemiyle koleksiyonerden alindi. Saatin onarimi ise ‘Saat Doktoru’ olarak bilinen Recep Gürgen tarafindan yapildi. Saatin mekanizmasi ve kulenin dört cephesinde yer alacak 4 kadrani, bugün vinç yardimiyla çikartilarak yerlerine monte edildi. Saatin ilerleyen günlerde tamaminin çalisir vaziyette olacagi ve açilisinin yapilacagi bildirildi.



“Önümüzdeki günler içerisinde bir açilis planlanacak”

Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Müdürü Koruma ve Restorasyon Uzmani Cemil Karabayram, Saat Kulesi’nde yaklasik 3 yildir hummali bir restorasyon çalismasinin gerçeklestirildigini bildirdi. Çalismalarin proje çalismalari, restorasyon ve saat kadraninin yerlestirilmesi olmak üzere üç etapta yürütüldügünü aktaran Karabayram, “Bu kapsamda 2023 ve 2024 yilinda baslayan üçüncü etaptaki çalismalarimiz sonlandi. Suan saat mekanizmasi yukariya tasindi ve kadranlar bir bir yerlestirilmeye baslandi. Antalya’miza hayirli olur insallah. Önümüzdeki günler içerisinde burada bir açilis planlanacak” diye konustu.

Karabayram, geçmisten bugüne Saat Kulesi’nde büyük emeklerin oldugunun altini çizerek, “Basta Valimiz Hulusi Sahin ve tüm geçmisteki valilerimiz, Saat Kulesi’ni hep sahiplendiler. Bu sahiplenme hem Antalya ve Kaleiçi’ne büyük deger katiyor” dedi.



“3 etap maliyeti 3 milyon 600 bin TL oldu”

Saatin 1985’li yillarda ortadan kayboldugunu belirten Karabayram, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu saat 1985’li yillarda ortadan yok oluyor ama bugün artik o saatin bir ikizi, es degeri, ayni karakter, ayni özgün malzemeyle yapilmis bir saat mekanizmasi ve kadrani buraya yerlestirildi. Bu isin üstadi Recep Gürgen Bey, bizzat bir zanaatkar olarak isin basindan sonuna kadar yer aldi. Üç etapta toplam olarak bugüne kadar 3 milyon 600 bin TL bir ödenek harcandi. Bunlarin tamami Valiligimiz katki paylarindan destek verildi.

En önemli konulardan biriyse, Saat Kulemiz Antalya Vakiflar Bölge Müdürlügünün teknik elemanlarinin denetimi dogrultusunda yapildi. Temel katmanindan üst katmanina kadar, restorasyonundan statigine kadar Antalya Vakiflar Bölge Müdürlügünün insaat mühendisi, mimar ve teknik elemanlari görev aldilar.”

“1-2 gün içerisinde tamamiyla çalisir hale gelecek”

Saat doktoru olarak bilinen Recep Gürgen ise, 2022 yilinda Antalya’ya davet edildiginde saatin yerinde olmadigini ve orijinal makinesinin pesine düstüklerini söyledi.

Bunun üzerine benzeri bir makine temin ettiklerini aktaran Gürgen, “Ayni dönemin baska bir kuleye ait bir makineyi, kulemize göre Ar-Ge çalismasi yaparak günümüze göre uyarladik. Kadran ve diger bütün bilgiler kurul tarafindan onaylanarak günümüze kadar geldi. 1-2 gün içerisinde tamamiyla çalisir hale gelecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA