Kaldigi Cezaevini 44 Yil Sonra Ziyaret Etti

Gaziantep’in Islahiye ilçesinde yasayan 69 yasindaki Muharrem Seran, 1979 ve 1980 yillarinda yattigi cezaevinin kütüphaneye dönüstürüldügünü duyunca, merak edip ziyaret etti. Seran, cezaevinde geçirdigi günleri ve kütüphanenin önemini anlatti.

Kaldigi Cezaevini 44 Yil Sonra Ziyaret Etti
Seran, 20 yasindayken askerlik yaptigi Amasya’da isledigi suç nedeniyle Sivas Cezaevinde yatarken babasinin hastaligi nedeniyle firar etti. Seran, Gaziantep’te bir kuyumcu soygununa karisti. Firarda oldugu bir gün komsusuyla kavga edince annesi tarafindan ihbar edildi. Tutuklanarak Islahiye Cezaevinde gönderildi. Buradan tekrar Sivas’a gönderildi. Çesitli suçlardan dolayi 10 yil cezaevinde kaldiktan sonra 30 yasinda tahliye oldu.

Seran, cezaevinin Sabiha-Aziz Bali Ilçe Halk Kütüphanesi’ne dönüstürüldügünü ögrenince çok sevindigini, merak edip gelip gezdigini söyledi.



“Annem tarafindan ihbar edildim”

Kaçtigini fakat annesinin kendisini ihbar ettigini anlatan Seran, “20 yasindayken askerlik yaptigim Amasya’da bir astsubayi vurdum. Sivas Cezaevinde yatarken babamin hastaligi nedeniyle firar ettim. Gaziantep’te bir kuyumcu soygununa karistim. Firarda oldugum bir gün komsuyla kavga edince annem tarafindan ihbar edildim. Islahiye’de 7 ay kadar cezaevinde kaldim. Buradan tekrar Sivas’a gönderildim. Çesitli suçlardan dolayi 10 yil cezaevinde kaldim” dedi.



“Özgürlük dünyaya bedel bir sey”

Önceden mahkum olarak kaldigi cezaevinin kütüphaneye dönüstürülmesini görünce çok mutlu oldugunu söyleyen Seran, “Özgürlük dünyaya bedel bir sey. Cezaevi kütüphane olmus. Keske her yer böyle olsa. Önceden buranin cezaevi oldugunu biliyordum. Sonra kütüphaneye dönüstürülmesi dikkatimi çekti. Tesadüfen buradan geçiyordum. Baktim tabelada halk kütüphanesi yaziyor. Ve girip içini gezmek istedim. Burada çalisan personel de çok yardimci oldu” ifadelerini kullandi.

“Suçlarin büyük bir kismi cahillikten oluyor”

Gençliginde isledigi suçlardan dolayi pismanligini dile getiren Seran, “Suçlarin büyük bir kismi cahillikten oluyor. Çok fazla pismanligim var. Yasim küçük oldugu için belki de o kadar suç isledim. Cezaevinden ilk çiktigimda giden arabalar sanki oyuncakmis gibi hissettim. Buranin kütüphaneye dönüstürülmesine çok mutlu oldum. Keske böyle kütüphaneler daha da fazlalassa. Acilar ve pismanliklar yerini yeni mutluluklara biraksa” seklinde konustu.



“Kendisini tanidigima çok memnun oldum”

Islahiye Sabiha-Aziz Bali Ilçe Halk Kütüphanesi Müdürü Dilek Yalçinkaya, “Muharrem Bey ile tesadüfen karsilastik. Kendisini tanidigima çok memnun oldum. Biz buralarin bir kütüphane oldugunu biliyorduk. Muharrem bey ise bize geçmisi anlatti. Bizim için bir farkindalik olusturdu. Bizim de dilegimiz suç oranlarinin azalmasi ve kütüphanelerin fazlalasmasi. Çok sayida önceden burada cezaevinde kalan vatandaslar gelip kütüphaneyi ziyaret ediyor. Burada çalismanin en büyük mutlugu da onlarin aci dolu hatiralarina güzel bir kütüphaneyle karsilamak” diye konustu.

Kaynak: İHA