Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Tütün Ürünü Kullanmayan Kisilerde De KOAH Görülebilir'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi’nin (KOAH) en sik uzun yillar sigara kullanmis 40-50 yas üstü erkeklerde görüldügünü belirterek, “Bu nedenle çogu zaman sadece sigara içenlerin hastaligi gibi düsünülebilmektedir. Oysa bu dogru degildir. Hiç sigara içmemis, tütün ürünü kullanmamis kisilerde de KOAH olusabilmektedir” dedi.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik, KOAH hakkinda açiklamalarda bulundu. KOAH’in tanimini yapan Prof. Dr. Özlü, “Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi (KOAH) kelimelerinin bas harflerinden kisaltilarak söylenen KOAH, solunum yollarimizin tikanmasiyla karakterize kronik bir akciger hastaligidir. Öksürük, balgam çikarma, nefes darligi ve hiriltili solunum gibi yakinmalarla kendini belli etmektedir” diye konustu.



“Erkeklerde daha fazla görülür”

KOAH’in erkeklerde daha fazla görüldügünü söyleyen Prof. Dr. Özlü, “KOAH en sik uzun yillar sigara kullanmis 40-50 yas üstü erkeklerde daha fazla görülen bir hastaliktir. Bu nedenle çogu zaman sadece sigara içenlerin hastaligi gibi düsünülebilmektedir. Oysa bu dogru degildir. Hiç sigara içmemis, tütün ürünü kullanmamis kisilerde de KOAH olusabilmektedir” seklinde konustu.

Hastaligin nedenlerine deginen Prof. Dr. Özlü, “Mesleki maruziyetler, iç ve dis ortam havasi kirliligi, çocuklukta geçirilen solunumsal enfeksiyonlar, erken dogum, düsük dogum agirligi, anne-babanin gebelik ve/veya çocukluk döneminde içtigi sigara dumanina maruz kalmak, esinizin sigara dumanina maruz kalmak, genetik bazi degisiklikler gibi farkli nedenler de KOAH olusumuna katki saglayabilir. En siklikla kirsal alanlarda tandir, kuzine, kara ates, soba gibi isinma ve pisirme amaçli düzeneklerde kullanilan odun, kömür, tezek gibi biyo-yakitlarin dumanini uzun süre soluyan sigara kullanmamis kisilerde KOAH gelisebilmektedir” dedi.



“Hiç sigara içmeyen bireyler de risk altindadir”

Özellikle kirsal alanlardaki kadinlarin günlük yasamlarinin çogunlukla atesin etrafinda geçtigini söyleyen Prof. Dr. Özlü, “Pisirme, isinma disinda konu komsu ve aile efradiyla yeme, içme, çay ve kahve sohbetleri de bu alanda olmaktadir. Yayla, mezire ve yüksek rakimli köylerde yaz kis soba yakilmaktadir. Bu nedenle biz hiç sigara içmemis, nefes darligi, hiriltili solunum ve öksürükle basvuran yasli kadinlarda KOAH tanisi koymaktayiz. Özellikle kapali ortamlarda, ev içinde bu yakitlarin kullanilmasi riski çok artirmaktadir” ifadelerini kullandi.

Tedavinin öneminden bahseden Prof. Dr. Özlü, sunlari söyledi:

“Bu hastalar çogu zaman solunum yolu enfeksiyonlari tanisiyla antibiyotik ve semptom giderici ilaçlarla tedavi edilmeye çalisilmakta; ancak, sikayetleri ya geçmemekte ya da kisa süreli rahatlama sonrasi tekrarlamaktadir. Bu hastalara muayene, solunum fonksiyon testleri ve akciger görüntülemesi yapilarak KOAH tanisi konulabilir ve KOAH tedavisi ile semptom kontrolü ve yasam kalitesinde iyilestirme saglanabilir.”
Kaynak: İHA