Hülya Gedik BM'de Kadinlarin Bilimdeki Rolünü Gündeme Getirdi

Gedik Holding Yönetim Kurulu Baskani ve Istanbul Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Hülya Gedik, ABD New York’ta Birlesmis Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen 9. Uluslararasi Bilimde Kadin ve Kiz Çocuklari Zirvesi’nde konusma yapti.

Hülya Gedik BM'de Kadinlarin Bilimdeki Rolünü Gündeme Getirdi
8-9 Subat’ta The Royal Academy of Science International Trust (RASIT) ve Birlesmis Milletler is birligi ile gerçeklestirilen etkinlikte, “Bilimde Kadin Liderligi ve Yeni Dönem için Sürdürülebilirlik” basligi altinda dünyanin çesitli ülkelerinden bilim ve is insanlari, sivil toplum kuruluslari liderleri ve kanaat önderleri bir araya geldi.

Toplumsal hayatta birçok sapkasi olan; sanayide, üniversitede, meslek ve sivil toplum kuruluslarinda en tepede yönetim görevi üstlenen ve Birlesmis Milletlerde düzenlenen bu önemli zirvede tek Türk is kadini olarak yer alan Hülya Gedik, konusmasinda kadinin çalisma hayatindaki rolünün güçlendirilmesi ve ekonomik ve toplumsal hayattaki yerinin öneminden bahsetti.

Egitim, yoksulluk, saglik ve çevre gibi küresel olarak öne çikan kritik konulari içine alarak sürdürülebilir kalkinma için çalisan uluslararasi bir sivil toplum kurulusu olan RASIT (The Royal Academy of Science International Trust)’te Danisma Kurulu Üyesi olarak da görev yapan Hülya Gedik, Türkiye’den zirvede yer alan tek Türk is kadini olarak “Belirsiz Dönemde Kadinlari Güçlendirmek” basligi altinda yaptigi konusmada, Birlesmis Milletlerin Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin birçok maddesinin kadin ve kiz çocuklarinin güçlendirilmesi ile ilgili oldugunu, dolayisiyla birçok amaçtan kadinlarin etkilendiginin altini çizdi.

Gedik konusmasinda, “Kadin yapamaz” görüsünün tümüyle yikilmasi gerektigini vurgulayarak hem Gedik Holding’de ve hem de Istanbul Gedik Üniversitesinde kadinlarin hayatin her alaninda yer almasi ve tarihsel olarak erkek egemen olarak bilinen farkli is kollarina kadinlarin yönlendirilmesi yönünde yaptiklari çalismalardan bahsederek, böylece Türkiye’nin kalkinmasina ve Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina hizmet ettiklerini belirtti.

Gedik bu kapsamda, yoksulluga son vermekten, açliga son vermeye, nitelikli egitimden, toplumsal cinsiyet esitligine, insana yakisir is ve ekonomik büyümeden, sanayi, yenilikçilik ve altyapiya, esitsizliklerin azaltilmasindan, baris, adalet ve güçlü kurumlara kadar birçok sürdürülebilir kalkinma amacina yönelik vurgu yapti.

“Meslekler herkes içindir”

Konusmasinda, kadinlar ve kiz çocuklarinin dünya nüfusunun yüzde 50’sini olusturdugunu vurgulayan Gedik, küresel potansiyelin yarisinin kadinlar ve kiz çocuklarinin elinde oldugunu, fakat günümüzde toplumsal cinsiyet esitsizliginin çok yaygin bir sorun olarak karsimiza çiktigini, bu nedenle kadinlar ve kiz çocuklarinin potansiyelini tam olarak ortaya koyamadiklarini vurguladi.

Hülya Gedik bu çerçevede; basta Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarindan besincisi olan “Toplumsal cinsiyet esitligini saglamak ve tüm kadinlar ile kiz çocuklarini güçlendirmek” için çalismalarin artirilmasinin büyük önem arz ettigini, kadinlarin ve kiz çocuklarinin güçlendirilmesinin en önemli araçlarindan birisinin ekonomi politikalarinda yapilacak olan düzenlemeler oldugunu, dolayisiyla; kadinlar için istikrarli, kapsayici ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdami ve herkes için insana yakisir isleri desteklemenin, en büyük amaçlarimizdan birisi olmasi gerektigini vurguladi.

Gedik Holding’in faaliyet gösterdigi metal sektörünün, kadinlar için kisitli imkanlarin bulundugu bir sektör oldugunu, metal sektöründe çalisan kadinlarin sayisinin az oldugunu belirten Gedik, tüm dünyada metal sektöründe faaliyet gösteren sirketlerde çalisan kadinlarin oraninin yüzde 3 ile 29 arasinda bulundugunu, yönetici kademelerinde bu oranin ortalama yüzde 20 oldugunu söyledi.



Ancak sadece metal sektöründe degil daha birçok sektörde kadinlarin tüm kademelerde arzu edilen seviyede yer alamadiginin altini çizen Gedik, üretim, sanayi, girisimcilik, Ar-Ge, yüksek teknoloji, inovasyon, yazilim, yapay zeka ve dijital alanlarda kadinlarin daha çok yer almasi gerektigini ve bu amaçla yönettigi tüm kuruluslarda genis kapsamli ve sonuç odakli çalismalar yaptiklarini, kuruluslarin bes yillik stratejik planlarinda da bu yönde amaç ve hedefler belirlediklerini, Birlesmis Milletler’in 2016 yilinda yürürlüge koydugu Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’ni, Gedik Holding ve Istanbul Gedik Üniversitesi’nin tüm süreçlerinde benimsediklerini vurguladi.

Babasi Halil Kaya Gedik sayesinde bugün Gedik Holding sanayi sirketlerini ve Istanbul Gedik Üniversitesini yönetme imkani buldugunu ve sirketlerini babasindan sonra üç kat büyüttügünü söyleyen Hülya Gedik, kadinlarin potansiyelini açiga çikarmalari için vizyoner liderlere ihtiyaç olduguna isaret etti.

Mühendislik alaninda çalisan ve egitim gören kadin ve kiz çocuklarinin sektörde daha fazla imkan bulabilmesi için çalismak gerektiginin altini çizen Hülya Gedik, “Herkes her isi yapabilir yeter ki istegi, kabiliyeti ve bilgisi olsun” diye konustu.

"Baris ve güvenlik masasinda da yerimiz olmali"

Kadinlari zor ve belirsiz zamanlarda güçlendirmek için is hayatina katilimlarini desteklemenin, onlara meslek edindirmenin ve kariyer basamaklarini daha hizli ve rahat tirmanabilmeleri için egitimin önemli oldugunu belirten Sayin Hülya Gedik, Gedik Holding ve Istanbul Gedik Üniversitesi bünyesinde kadinlarin yogun rol üstlendikleri birçok alanda çalismalar yürüttüklerini belirtti.

Istanbul Gedik Üniversitesinde akademisyenler ve yöneticiler içinde kadinlarin agirlikli oldugunu, Gedik Kaynak Ar-Ge merkezinde ve Istanbul Gedik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinde çok sayida kadin arastirmaci bulundugunu, böylece kadinlarin egitim, yapay zeka, yazilim, Ar-Ge ve yüksek teknolojide önemli roller üstlendigini ve bunu da özellikle desteklediklerini vurguladi. Kendi kurumlarinda, dijitallesmeye çok önem verdiklerini, dijitallesme çalismalarinda kadinlarin çok öncelikli rol üstlendiklerini ifade etti.

Kadinlarin liderliginin karar verici mekanizmalar içerisinde de artmasi gerektigini ifade eden Hülya Gedik, "Egitim için, meslek edindirmek için çalisiyoruz. Sosyal ve ekonomik kalkinma için bilime yatirim yapiyoruz. Baris ve güvenlik masasinda da yerimiz olmali. Toplumlar için sürdürülebilir bir gelecek kadinlarin karar verici mevkilerde daha fazla yer almasiyla mümkün. Her nesilden kadinlar, kendilerinden sonra gelecek nesillerin güçlendirilmesi için mücadele etmeli” diye konustu.

Gedik, Birlesmis Milletler’deki konusmasini Mustafa Kemal Atatürk’ün "Dünya yüzünde gördügümüz her sey kadinin eseridir" sözleriyle bitirdi.
Kaynak: İHA