Fransa'dan Israil Ve Lübnan'a Ateskes Plani Açiklamasi 'Hizbullah Sinirdan 10 Kilometre Çekilsin'

Fransa, Israil ve Lübnan arasindaki çatismalarin sona ermesi için Hizbullah’in sinir hattinin 10 kilometre kuzeyine çekilmesi konusunda Lübnan’a yazili bir öneri sundu.

Fransa, Israil ve Hizbullah arasindaki çatismalarin sona ermesi için Lübnan’a yazili bir öneride bulundu. Söz konusu belgenin geçtigimiz hafta Fransa Disisleri Bakani Stephane Sejourne tarafindan aralarinda Basbakan Necip Mikati’nin de bulundugu üst düzey Lübnanli hükümet yetkililerine sunuldugu belirtildi. Bir Fransiz yetkili ise söz konusu önerinin Israil ve Hizbullah yetkililerine de iletildigini söyledi.



Fransa’nin önerdigi 3 asamali plan, kontrolden çikma riski tasiyan çatismalarin sona ermesini, sartlar uygun oldugunda ateskes saglanmasini, Lübnan ve Israil arasindaki müzakerelerin baslatilmasini öngörüyor. On günde tamamlanmasi hedeflenen planin ilk asamasinda her iki tarafin askeri operasyonlari durdurmasi isteniyor. Ikinci adimda ise Lübnanli silahli gruplarin 3 gün içinde sinirin en az 10 kilometre kuzeyine çekilmesi ve askeri tesislerini bosaltmasi, Israil’in ise Lübnan’a uçuslari durdurmasi talep ediliyor. Son asamada ise Lübnan ve Israil’in Birlesmis Milletler baris gücü destegiyle 10 gün içinde sinir müzakerelerine baslamasi planlaniyor.

Öneride ayrica, uluslararasi topluma Lübnan ordusuna finansal yardim, teçhizat ve egitim destegi verilmesi çagrisinda bulunuluyor.

Çatismalarin basladigi 8 Ekim’den bu yana sinirin her iki tarafinda yasayan on binlerce kisi yerlerinden edildi. Lübnan’da Israil saldirilari sonucu 170’i Hizbullah mensubu olmak üzere yaklasik 200 kisi öldü. Lübnan’in Israil’e yönelik saldirilarinda ise 10 asker ve 5 sivil hayatini kaybetti.

Hizbullah, Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilari sona erene kadar resmi olarak müzakere yapmayi birçok kez reddetmisti.
Kaynak: İHA