Polonya Basbakani Tusk Ile Fransa Cumhurbaskani Macron Paris'te Bir Araya Geldi

Fransa’nin baskenti Paris’te Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile bir araya gelen Polonya Basbakani Donald Tusk, "Avrupa Birligi’nin, NATO’nun alternatifi yok. Avrupa güvenli kita olmak zorunda" dedi.

Polonya Basbakani Tusk Ile Fransa Cumhurbaskani Macron Paris'te Bir Araya Geldi
Polonya Basbakani Donald Tusk, resmi ziyareti kapsaminda Fransa’ya geldi. Tusk, baskent Paris’teki Elysee Sarayi’nda Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile görüstü. Liderler, ikili görüsme öncesi ortak basin toplantisi düzenledi.

Tusk yaptigi açiklamada, Macron ile birbirlerini yillardan beri tanidiklarini, dost olduklarini, birbirlerine her zaman güvenebileceklerini belirterek, bu zor zamanda Polonya ve Fransa’nin tutumunun birbirine çok benzer oldugunu söyledi.



Söz konusu tutumun hem ikili, hem Avrupa içi, hem de Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirganligi dikkate alindiginda Avrupa’nin güvenligi ve jeopolitik konumuyla ilgili konular için geçerli oldugunu ifade eden Tusk, "Paris’ten bir kez daha net bir sekilde vurgulamak isterim ki Avrupa Birligi’nin, Transatlantik isbirliginin, NATO’nun alternatifi yok. Avrupa, güvenli kiti olmak zorunda. Bu AB’nin, Fransa’nin Polonya’nin kendi sinirlarini, topragini, müttefiklerini korumaya ve desteklemeye hazir, güçlü devletler olmak zorunda oldugu anlamina geliyor" dedi.

"Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için"

Alexandre Dumas’in Üç Silahsörler eserindeki "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" sözlerini hatirlatan Tusk, güvenli bir Avrupa için bir megaplana ihtiyaç oldugunu söyledi.

Tusk, "Bugün enerji, gida ve savunmanin bizim ortak güvenligimizin üç temel diregi oldugunu söyleyebilirim. Polonya ve Fransa’nin bu alanda yogun bir sekilde isbirligine devam etmesini arzu etmekteyim" dedi.

"Avrupa, NATO’yu tamamlayici, Kuzey Atlantik Ittifaki’nin ana diregini olusturacak bir güvenlik ve savunma gücü olmali”

Macron, ise iki ülke arasindaki iliskilerin daha da sikilastirilacagini, yeni anlasmalar imzalayacaklarini belirtti.

Ikili görüsmede AB’nin güvenligi, enerji güvenligi, Ukrayna’daki savasi da ele alacaklarini ifade eden Macron, Avrupa’nin güvenliginin Ukrayna ile dogrudan baglantili oldugunu söyledi.

Macron, "Avrupa, NATO’yu tamamlayici, Kuzey Atlantik Ittifaki’nin ana diregini olusturacak bir güvenlik ve savunma gücü olmali" dedi.

Tusk, Paris ziyaretinin ardindan Almanya’nin baskenti Berlin’de Almanya Basbakani Olaf Scholz ile bir araya gelecek.
Kaynak: İHA