Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Akciger Kanserlerinin Yüzde 90'Inin Sebebi Sigara'

Akciger kanserinin risk faktörlerine dikkat çeken Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akciger kanseri, dünyada kanserden ölümlerin erkeklerde birinci, kadinlarda ise ikinci önde gelen nedenidir. Dünya çapinda akciger kanseri 2018 yilinda yaklasik 2,1 milyon hastada görüldü ve tahmini 1,8 milyon ölüme neden oldu. Akciger kanserlerinin yaklasik yüzde 90’i sigarayla iliskilidir” dedi.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciger kanseri hakkinda bilgilendirmede bulundu.

“Erkeklerde daha fazla görülüyor”

Akciger kanserinin erkeklerde daha fazla görüldügünün altini çizen Prof. Dr. Özlü, “Akciger kanseri dünyada kanserden ölümlerin erkeklerde birinci, kadinlarda ise ikinci önde gelen nedenidir. Dünyada akciger kanseri 2018 yilinda yaklasik 2,1 milyon hastada görüldü ve tahmini 1,8 milyon ölüme neden oldu. Akciger kanserlerinin yaklasik yüzde 90’i sigarayla iliskilidir. Uzun yillar sigara içmis veya halen içiyorsaniz (20 yil 1 paket/gün veya esdegeri; örnegin 10 yil 2 paket/gün), son 15 yil içinde sigarayi birakmis iseniz, ailenizde akciger kanseri öyküsü varsa risk altinda olabilirsiniz. Yasiniz 50-80 yas arasinda ise; asbest ve oda içinde biyoyakit (odun, kömür) dumanina ve radyasyona (radon) maruziyetiniz varsa akciger kanseri riskiniz yüksektir” diye konustu.



“Öksürük, nefes darligi, kan tükürme ve ses kisikligina dikkat”

Prof. Dr. Özlü, akciger kanserinde en sik görülen belirtileri su sekilde siraladi:

“Öksürük, kan tükürme, nefes darligi, ses kisikligi, hirilti, gögüs, omuz ve kolda agri, kilo kaybi ve halsizlik.”

Bu belirtiler görülüyorsa mutlaka akciger taramasi yapilmasi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “Eger risk faktörlerinden ve/veya semptomlardan bazilari sizde varsa, akciger kanseri açisindan bilgisayarli tomografi ile tarama yaptirabilirsiniz. Bu tarama ile akciger kanserinden ölümler yüzde 20 azalmaktadir. Akciger kanserinde erken tani ile sagkalim orani çok yükselmektedir. Evre 1A’da 5 yillik sagkalim yüzde 90’in üzerindedir” seklinde konustu.

Tedavi yollarindan bahseden Prof. Dr. Özlü, “Akciger kanserlerinin tedavisince cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviler (akilli ilaçlar), immünoterapi ve bunlarin kombinasyonlari vakanin özelligine göre uygulanmaktadir. Yeni ilaçlar ve radyoterapide yeni yöntemler ile kansere karsi etkinlikleri artirilmis ve istenmeyen yan etkileri ise azaltilmistir” dedi.



“Tütün ürünlerinden uzak durulmali”

Akciger kanserinden korunmak için alinabilecek önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, “Tütün ürünü kullanmamak/birakmak, odun kömür gibi yakitlarin dumanina maruz kalmamak, çevresel veya mesleki asbest tozlarindan korunmak, radonla yogun karsilasmanin olabilecegi toprak içi/alti ortamlardan (bodrum katlari gibi) uzak kalmak akciger kanserinden korunmak amaçli en etkili tedbirlerdir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA