Biden Ve Scholz, Ukrayna Ile Orta Dogu'yu Görüstü

ABD Baskani Joe Biden ve Almanya Basbakani Olaf Scholz, Beyaz Saray’da gerçeklestirdikleri görüsmede Rusya’ya karsi mücadelesinde Ukrayna’ya destegin sürdürülmesi konusunda mutabik kaldi. Ikili ayrica Orta Dogu’da artan gerilim ve Filistin devletinin kurulmasini da içeren kalici barisin sartlarinin belirlenmesi konusunda görüs alisverisinde bulundu.

Biden Ve Scholz, Ukrayna Ile Orta Dogu'yu Görüstü
ABD Baskani Joe Biden ile Almanya Basbakani Olaf Scholz Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüsmenin basinda konusan Biden, Rusya’ya karsi Ukrayna’ya yardim konusuna degindi. Biden, Almanya Basbakani Scholz’e, "Kimsenin yapilamayacagini düsündügü bir seyi yaptiniz. Bu yil Almanya’nin Ukrayna’ya askeri yardimini ikiye katladiniz. Bu gerçekten önemli. Artik ayaga kalkip üzerimize düseni yapmaliyiz. Bugün, bu yaz burada yapilacak 75. NATO Zirvesi öncesinde NATO’yu güçlendirmek için birlikte yapacagimiz çalismalari da ele alacagiz" dedi.

Biden ayrica rehinelerin serbest birakilmasi da dahil olmak üzere Orta Dogu’daki son gelismeleri, devam eden müzakereleri, Gazze Seridi’ndeki sivillere insani yardimin arttirilmasi ve iki devletli bir çözüm konularini masaya yatiracaklarini kaydetti.

Iki devletli çözümü isaret eden Biden, "Bunun mümkün oldugunu düsünüyorum. Çok çalismamiz gerekecek ama sanirim bunu yapabiliriz" diye konustu.



"Putin, komsularinin topraklarinin bir kismini almak istiyor"

Almanya Basbakani Olaf Scholz ise, "Almanya ve ABD’nin dünyada barisi korumak için bir rol oynamasi gerekiyor. Bu özellikle Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik hala devam eden saldirganligi açisindan önemli. Putin’in verdigi saçma röportaji gördügümüzde, bu savasin tarihi hakkinda her zaman çok fazla yalan söyledigini anliyoruz çünkü bunu neden yaptigini anlamak çok kolay. Komsularinin topraklarinin bir kismini almak istiyor, emperyalist. Ukrayna’yi desteklemek ve onlara ülkelerini savunma sansi vermek için elimizden gelenin en iyisini yapmamiz gerektigini düsünüyorum. Böylece, Avrupa’da bütçeye gerekli mali destegi saglamaya yönelik kararlari almis olmamizdan ve ayrica Almanya’nin silah teslimati konusunda destegini artirmaya hazir olmasindan çok mutluyum. Umarim Kongre de gerekli destegin saglanmasi konusunda bir karar verecektir, çünkü ABD’nin destegi ve Avrupa devletlerinin destegi olmadan Ukrayna’nin kendi ülkesini savunma sansi olmayacaktir" ifadelerini kullandi. Scholz, "Orta Dogu’daki duruma bakarak özellikle kalici bir baris için gerekli olan iki devletli çözüm üzerinde birlikte çalismamizin gerçekten çok önemli oldugunu düsünüyorum. Eminim ki ABD ve Almanya ayni çizgide" seklinde konustu.



Ukrayna, Orta Dogu’daki gerilim ve Filistin devletinin kurulmasi ele alindi

Scholz ve Biden daha sonra ikili görüsmeye geçti. Beyaz Saray’dan görüsmeye iliskin yapilan açiklamaya göre Biden ve Scholz, Rusya’ya karsi mücadelesinde Ukrayna’ya kararli desteklerini yineledi. Biden, Almanya’nin Ukrayna’nin savunmasina yaptigi örnek teskil eden yardimlarina övgüde bulundu. Scholz de ABD’nin sürekli desteginin önemli oldugunun altini çizdi. Iki lider ayrica, Orta Dogu’da bölgesel gerilimin önlenmesine yönelik çabalari ele aldi, Gazze’deki sivilleri koruma ve hayat kurtaran insani yardim dagitimini artirma zorunlulugunun da önemine dikkat çekti. Ikili, hem Israilliler hem de Filistinliler için Israil’in güvenliginin garanti altina alindigi bir Filistin devletinin kurulmasini da içeren kalici bir barisin sartlarinin belirlenmesi konusunda görüs alisverisinde bulundu. Washington’da yapilacak NATO Zirvesi’ni ele alan Biden ve Scholz, mevcut jeopolitik zorluklarla mücadelede transatlantik iliskinin gücünün de önemli olduguna dikkat çekti.
Kaynak: İHA