Artvin'de Küçükbas Hayvanlarda Çiçek Hastaligi Alarmi

Artvin’in Kemalpasa ilçesinde koyun ve keçilerde tespit edilen çiçek hastaligi nedeniyle ilçede 2 ay süreyle hayvan hareketlerine ve ürünlerin kisitlama getirildi.

Artvin'de Küçükbas Hayvanlarda Çiçek Hastaligi Alarmi
Artvin’de son günlerde etkili olan kar yagisiyla besicilerin, kirsal bölgelerde hayvanlarin beslenmesi ve bakimi için zorlu kis kosullariyla mücadele etmelerine neden oluyor. Yazin yaylalarda otlattiklari hayvanlarina kis boyunca agillarda bakan besicilerin zorlu kis mesailerine bir de hastalik eklendi. Kemalpasa ilçesinde görülen hayvan ölümleri nedeniyle, Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan yapilan inceleme sonucunda koyun ve keçi çiçegi hastaligi tespit edildi. Çok sayida küçükbas hayvanin ölümüyle sonuçlanan hastalik için Tarim ve Orman Müdürlügü harekete geçerek, ilçede hayvan hareketleri ve ürünlerine 2 ay süreyle kisitlama getirdi. Ayni zamanda keçi ve koyun çiçegi hastaligi karsi bölgede asilama çalismasi baslatildi.

“10 hayvanim telef oldu”

Ilçeye bagli Çamurlu köyünde zorlu kis sartlarda küçükbas hayvan besiciligi yapan Mücahit Yilmaz, "250 küçükbas hayvanim var. Yagmur çamur, soguk hava demeden mücadelemizi devam ettiriyoruz" dedi.

Hayvanciligi severek yaptigini söyleyen Yilmaz, “14 senedir bu meslegi yapiyorum. Bu aralar bilindigi üzere bölgede çiçek hastaligi var. Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü ekiplerimiz çalismalarini sürdürüyor. Asilarimizi yaptik. Hastalik tespit ettigimiz 3 hayvanimiz farkli bir ahirda onlara ayrica bakiyoruz. Suana kadar 10 hayvanim telef oldu. Yetkili birimlerin yardim edecegine inancimiz tam. Hayvanlarimizin dogrumu yaklasti. Onlari sicak ortamda tutmaya çalisiyoruz. Bu hastalik sogugu sevmiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA