Menderes'in Debisi Artti, Çiftçilerin Yüzü Güldü

Aydin’da tarim arazilerinin en büyük su kaynagi olan ve geçtigimiz yaz kurumaya yüz tutan Büyük Menderes Nehri’nin debisi son günlerde etkili olan yagislarin ardindan yükselirken yeniden bereket tasimaya basladi, suya karisan yogun toprak sebebiyle de nehir çamur rengine büründü.

Menderes'in Debisi Artti, Çiftçilerin Yüzü Güldü
Aydin tariminin can damarlarindan olan Büyük Menderes Nehri, yaz aylarinda kurumaya yüz tutarken, son günlerde etkili olan saganak yagislar üreticilerin yüzünü güldürdü. Aydin genelinde etkisini gösteren yagmurlar, nehirdeki su miktarini artirirken, Menderes Nehri’nin debisi de yükseldi. Adeta eski günlere dönen Menderes Nehri, yeniden bereket tasimaya basladi.

Geçtigimiz yillarda kuraklik ile beraber adaciklarin olustugu Menderes’in Nehri’nin eski günlerdeki gibi aktigini gören vatandaslar ise mutlu olduklarini belirtti.

Öte yandan debisi yükselen nehirde asiri yagislarla yogun bir sekilde topragin suya karismasi dolayisiyla, nehir çamur rengine büründü.

Aydin Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu son yagislarin ardindan yaptigi degerlendirmede, "Adi üzerinde Büyük Menderes Menderes Ovasi ve o ovaya da can veren Menderes Nehrimiz. Bizim için, çiftçilerimiz için, üretim için, Aydin’in ekonomisi ve tarim için çok önemli, olmazsa olmazlarimizdan bir tanesi. Büyük Menderes’in içerisinde suyun olmasi ve o suyun da kisin akmasi degil yazin da akmasi bizim en büyük meselemiz. Bizim istedigimiz yaz aylarinda akmasi. Yazin akmasi için de barajlarimizin dolu olmasi gerekiyor. Barajlarimizin dolu olmasi için de kislik yagmurlarimizin olmasi gerekiyor. Özellikle Aralik, Ocak, Subat ve Mart aylari Aydin’in yagis aldigi aylardir. Bu aylarda yagan her damla bizim için çok degerli. Çünkü biz kuru tarim degil sulu tarim yapiyoruz. Sulu tarim ekonomik anlamda da çiftçilerimize en az kuru tarimdan 4-5 kat daha fazla gelir getirdigini düsündügümüzde suyun ne önemli ve Menderes Nehri’nin akmasinin ne denli önemli oldugu anlasilmaktadir. Aydin’in son aldigi yagislar çiftçimizin yüzünü güldürdü. Çünkü su demek hayat demek, tarim demek. Tarim demek üretim demek. Her yagan yagmur biz çiftçiler için biz kez daha ifade etmek isterim ki çok ama çok degerli. Bir önceki sene yasanan kurakligi hatirlayacak olursak suyun önemini daha iyi anlayabiliriz. Her 10 yilda, 7 yilda bir hatta son yillarda daha da sik dönemlerde yasadigimiz tarimsal kuraklik söz konusu.

Bu tür yagislar çiftçimizi son derece mutlu ediyor. Net olarak ’altin’ yagiyor diyebiliriz" diye konustu.

Kaynak: İHA