Izmir Milli Kütüphane Yilda 25 Bin Okuyucuyu Agirliyor

Izmir’in Milli Kütüphanesi 112 yillik tarihi ve içinde barindirdigi 1 milyon 700 binin üzerinde kitap koleksiyonuyla tarihe isik tutuyor.

Izmir Milli Kütüphane Yilda 25 Bin Okuyucuyu Agirliyor
Izmir’in Konak ilçesinde bir grup Izmirli tarafindan 1912 yilinda kurulan, ardindan 1933 yilinda günümüzdeki yerine tasinan ve 1939 yilinda Bakanlar Kurulu karariyla ‘Milli’ unvanini alarak Türkiye’nin ilk ‘Milli’ adini tasiyan kütüphane olma özelligine sahip olan Izmir Milli Kütüphanesi, 112 yildir Izmirlilere kaynak oluyor.

1 milyon 700 bin kitabi bünyesinde barindiran, Arapça, Farsça ve Türkçe dillerinde yaklasik 4 bin el yazmasi kitap içeren kütüphane, tarihe merakli kisiler ve arastirmacilar için kaynak olustururken, ögrenciler için de bilgi dolu bir çalisma noktasi oluyor. Bünyesinde; Türkiye’deki ilk matbaa olan Ibrahim Müteferrika Matbaasi’nda basilmis kitabi, dünyadaki ilk matbaa olan Gutenberg Matbaasi’nda basilmis kitabi, Fatih Sultan Mehmet döneminde el yazisiyla yazilan Düsturname-i Enveri orijinal nüshasi ve birçok dünyaca taninmis ünlü yazarlarin eserlerini barindiran kütüphane, kuruculari arasinda Türkiye’nin 3’üncü Cumhurbaskani Celal Bayar’in da yer almasiyla öne çikiyor.

Kütüphanenin ilk kaynaklari Giritli Ali Refet Efendi’den

Kütüphanenin kurulus sürecine dair bilgileri aktaran Izmir Milli Kütüphane Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Ulvi Pug, “Ilk defa devlet eliyle yapilan kütüphane Istanbul’daki Beyazit Kütüphanesi’dir. Bu yönde açigi gören Ittihat ve Terakki, Olagan Genel Kurul Toplantisinda aydinlatma hareketini baslatabilmek için her evde bir kütüphaneyi ‘milli’ kuralim diye bir karar aliyorlar. O dönemde Ittihat ve Terakki üyesi olan bir grup Izmirli aydin isimler bir araya gelerek Izmir Milli Kütüphanesi’ni kuruyor. Giritli Ali Refet Efendi adinda bir Izmirli de 10 bin kitaptan olusan bir kütüphane kurmus, fakat sahsi gayretiyle yürütememis ve o 10 bin kitabi bize bagislayarak kütüphanenin ilk kaynagini olusturmus” dedi.



Atatürk’ün kütüphaneye ziyareti

Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphaneyi üç kere ziyaret ettigini söyleyen Pug, “Iki ziyaretini insaat asamasinda, üçüncü ziyaretini de insaat tamamlandiktan sonra yapmis. Türkiye’deki alti kütüphaneye basilan her kitaptan birer nüsha Kültür Bakanligi tarafindan ücretsiz olarak gönderilir. Bunlarda da Istanbul ve Ankara disinda yararlanan tek kütüphane biziz. Onun için kitap koleksiyonlarimiz da çok fazla” ifadelerine yer verdi.

“Izmir’in basvurabilecegi tek kaynak”

Izmir’e yeni bir kütüphane kazandirilmasi gerektigini söyleyen Ulvi Pug sözlerini söyle sürdürdü:

“Bugün yaklasik 1 milyon 700 bin kitabimiz var. Izmir’in basvurabilecegi tek kaynak Izmir Milli Kütüphanesi. Çok ilgi görüyoruz. 08.30-17.30 arasinda hizmet veriyoruz. Sabah 08.30’da okuyucularimiz kapinin önünde siraya girmis halde bizi bekliyor. Yeni bir kütüphane kazandirmamiz lazim. Hem kitaplarimizi açamiyoruz hem de okuyucu sayisinda yeterli olamiyoruz. Yilda yaklasik 25 bin okuyucu kütüphanemize geliyor. Pandemi döneminde bu sayi biraz azaldi ama kütüphanemiz hiç kapanmadi.”

Bütün el yazmalari dijitallestirilecek

Cumhuriyet’in kurulusundan bu zamana bütün gazete koleksiyonlarinin ve kent planlarinin ellerinde mevcut oldugunu vurgulayan Pug, “150-200 yillik sehir planlarimizi Katip Çelebi Üniversitesi ile bir ortak çalismayla dijitallestirdik ve bir kitaba bastirdik. Barkod okuyucularla taninacak hale getirdik. Ayrica bütün el yazmalarimizin hem bakim onarimlarini hem dijitallere aktarilmasini saglayacagiz. Okuyucular kitaba daha rahat ve zarar vermeden ulasabilecek” diye konustu.



Iklimlendirme sayesinde kitaplar korunuyor

Kütüphanenin Izmir’in yapi tasi oldugunu dile getiren Ulvi Pug, “Binamiz, birinci Cumhuriyet Mimarisi veya neoklasik mimari dedigimiz mimari tarzinin en güzel örneklerinden Mimar Tahsin Sermet yapmis. Binayi devsirerek yapmamislar. Orijinal kütüphane olarak tasarlanmis. O kadar güzel iklimlendirme yapmis ki su arkamda gördügünüz kitaplar Victor Hugo’nun orijinal kitaplari, Fransa’dan heyetler gelip, ‘nasil böyle güzel korudunuz?’ diye hayranlikla izlediler. Kütüphane kendiliginden kitaplara çok iyi bakan bir kurum. Burasi Izmir’in yüzük tasi. Paha biçilemez eserlerimiz var. Kitap meraklilari ve koleksiyoncular bunlari da görmeye geliyor. Düstürname-i Enveri adli bir kitabimiz var. Enveri bu kitabi iki nüsha yazmis. Fatih Sultan Mehmet döneminde yazilan el yazmasidir. Bir nüshasini o dönemde Fransiz Millî Kütüphanesi’ne kaçirmislar. Fakat orijinal ve tam nüshasi bizim elimizde” açiklamalarina yer verdi.

Kütüphanede bulunan tas baski kitaplar, hat sanatina yönelik kitaplar ve gazete koleksiyonu da arsivi güçlendiren eserler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA