Her 8 Kadindan Biri Meme Kanseri Riski Tasiyor

Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin, meme kanserinde erken teshisin hayat kurtardigini söyledi.

Her 8 Kadindan Biri Meme Kanseri Riski Tasiyor
Haraççioglu Medresesi’nde, Bursa Kent Konseyi Kadin Meclisi üyelerine meme kanseri hakkinda bilgiler veren Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin, "Her 8 kadindan birisinin meme kanserine yakalanma riski tasimaktadir. Ayrica her 2 dakikada 1 meme kanseri teshisi konuldugunu unutmamak gerekiyor. Meme kanseri risk faktörleri arasinda, aile öyküsü, genetik, geç yasta dogum yapmak, erken yasta adet görmek, geç yasta menopoza girmek, uzun süre dogum kontrol ilaçlari kullanmak, menopoz sonrasi hormon tedavisi görmek, alkol ve sigara tüketmek siralanabilir” dedi.

Hastalarin kendi muayenelerini yapmalarinin erken teshis yüzde 70 oraninda etkili oldugunu dile getiren Yetgin, “Ele gelen kitle, meme basinda çekilme, çukurlasma, akinti, kizariklik ve döküntü ile cilt degisiklikleri meme kanserinin belirtileri arasinda siralanabilir. Meme kanseri teshislerinde doktor muayeneleri de önemlidir. meme kanserinde teshis yöntemlerinin mammografi, meme ultrasonu ve biyopsidir. oldugunu söyledi.

35 yasin altinda yilda bir kere ultrason, 40 yasin üstünde yilda bir kere mammografi ve ultrason, 35-40 yas arasinda ise bir kez mammografi çektirmekte fayda vardir. Mamografi, memenin düsük dozaji özel bir X isini yardimiyla detayli bir sekilde görüntülenmesidir. Meme kanseri yavas gelisir. 1 santimetrelik bir çapa ulasana kadar geçen süre 5-8 yildir. Meme kanserini ele gelmeden 2 yil önce belirler. Meme kanserinin tedavi yöntemleri de cerrahi operasyonun ardindan kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapidir” dedi.

Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin meme kanserinden korunmak için yapilmasi gerekenleri siralarken de, “Aile öyküsünün ögrenilmesi, asiri kilo almayin, eksojen hormon alinmamasi, düzenli egzersiz, erken dogum ve uzun süreli emzirme, stresten uzak durulmasi, alkol ve sigaradan uzak durulmasi önemlidir” diye konustu.

Katilimcilarin sorularinin cevaplandirilmasinin ardindan programin sonunda Bursa Kent Konseyi Kadin Meclisi Yönetimi tarafindan Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Servet Yetgin’e tesekkür belgesi takdim edildi.
Kaynak: İHA