Trendyol, Global Moda Endüstrisinin 'Ezberbozan' Markalari Arasinda Yer Aldi

Business of Fashion ve Mckinsey tarafindan hazirlanan, ‘Modanin Durumu, 2024’ (The State of Fashion 2024) raporunda Trendyol, global moda endüstrisinde ezber bozan üçüncü nesil markalar arasinda gösterildi.

Trendyol, Global Moda Endüstrisinin 'Ezberbozan' Markalari Arasinda Yer Aldi
100’den fazla ülkede moda endüstrisinin nabzini tutan Business of Fashion platformu ve dünyanin en önemli arastirma sirketlerinden Mckinsey tarafindan, global moda endüstrisindeki trendleri analiz eden ‘Modanin Durumu’ (State of Fashion) raporunda Trendyol, global moda endüstrisinde ‘ezberbozan’ üçüncü nesil moda markalari arasinda gösterildi.

Business of Fashion platformunda yayinlanan analize göre, uygun maliyetle hizli, kaliteli, inovatif üretim yapan, müsteri sadakatini önceliklendiren ve üçüncü nesil olarak tanimlanan bu moda markalari, global moda endüstrisinde oyunun kurallarini bastan yaziyor. ‘State of Fashion 2024’ raporunda ‘ezberbozan’ üçüncü nesil markalar arasinda tek Türk markasi olarak Trendyol da yer aldi. Rapora göre, sadece ürünlerini daha hizli ve uygun maliyetle sunmakla kalmayip ayni zamanda müsteri sadakatini ana hedef olarak benimseyen üçüncü nesil sirketler, hizli bir sekilde sektörün yeni oyun kuruculari haline geliyor.

Business of Fashion ve Mckinsey’in global moda endüstrisini mercek altina alan analizinde, üretim anlaminda kaslari güçlü, kendi tedarikçi ekosistemine sahip olan, veriye dayali tasarim ve üretim yapan moda markalarinin yükselisinin kaçinilmaz olduguna dikkat çekildi. Rapor ayni zamanda üçüncü nesil sirketlerin, sadece uygun fiyat politikalariyla degil, ayni zamanda genis ürün seçenekleri ve müsteri sadakatini artirmaya dönük yenilikçi ve etkilesimli stratejileriyle de ön plana çiktiklarini ortaya koydu. ‘State of Fashion 2024’ raporunda, global olarak ön plana çikan moda markalari arasinda Türkiye’den dogan bir sirket oldugunun alti çizilen Trendyol da yer aldi.

“Tüketiciler yeni nesil perakendecilere kayiyor’’

“State of Fashion 2024” raporuna göre üçüncü nesil moda markalari, son trendlere uygun tasarimlari, kaliteleri ve uygun fiyatlariyla bati pazarlarindaki tüketicilerin ilgisini çekiyor. Analize göre; ABD’deki müsterilerin yüzde 40’i, Ingiltere’de ise yüzde 26’si son 12 ayda alisveris tercihlerini, üçüncü nesil moda markalarindan yana kullandi. Üçüncü nesil moda markalari, kaliteli ve global ölçekte dikkat çeken tasarimlari, makul fiyatlarla pazara sunmalariyla ön plana çikiyor. Raporda yer alan bir baska sonuç ise, üçüncü nesil moda markalarinin, günümüz tüketicisini yakalayan etkin ve deneyimsel sosyal medya kullanimiyla da ön plana çikmasi.

Konu hakkinda degerlendirmede bulunan Trendyol Group CEO’su Erdem Inan, “Bugün Türkiye’de üretilen tekstil ürünleri, Avrupa’dan Orta Dogu’ya, çok genis bir cografyada kullanicilar tarafindan tercih ediliyor. Bunu öncelikle ülkemizin kaliteli üretim gücüne borçluyuz. Trendyol markali ürünler Türkiye’nin dört bir yanindaki 400’ten fazla yerli üreticimiz tarafindan üretiliyor. “State of Fashion” raporunun da ortaya koydugu gibi; müsteri sadakatini ana hedef olarak belirleyen sirketler global olarak sektörde ön plana çikiyor. Sirket olarak müsteriyi odaga alan is yapis biçimimizi girdigimiz tüm pazarlarda uyguluyoruz” dedi.

Küresel olarak e-ticarette en büyük dönüsümün tedarik zincirinde yasandiginin altini çizen Inan, “Pazaryeri modelleri gelismeye devam ederken, bir yandan da üreticilerin dogrudan e-ticaret ekosistemine dahil oldugu tedarik zinciri modelleri ön plana çikmaya basladi.

Bu da üretim ve lojistik anlaminda güçlü ülkeleri sinir ötesi e-ticarette avantajli duruma getiriyor. Türkiye’nin hem kaliteli üretim yapan markalari hem de hammadde ihtiyacini karsilayacak çok iyi tedarikçileri var. Türkiye çevresindeki genis cografyaya da lojistik anlamda çok entegre ve verimli bir sekilde büyük pazarlara ulasabiliyor. Iste tüm bu nedenlerden ötürü Türkiye önemli bir üretim ve lojistik merkezi. ‘State of Fashion 2024’ raporu da tedarik zincirindeki bu dönüsümün ve bu dönüsümü basarili biçimde degerlendiren markalarin altini çiziyor” seklinde konustu.

“Girdigimiz tüm pazarlarda Türk ürünlerine büyük ilgi var”

Yerli üreticiler tarafindan üretilen ürünlerin, yurt disi pazarlarda büyük ilgi gördügüne deginen Inan, “Geçtigimiz yil Almanya’da ilk yurt disi ofisimizin açilisini gerçeklestirdik. Bugün 1.5 milyonun üzerinde müsteri Almanya’da Trendyol araciligiyla 200’den fazla Türk markasindan alisveris yapiyor. Platformumuz araciligiyla 350 binden fazla ürüne ulasabiliyorlar. Yakin zamanda da Almanya Online Perakendeciler Birligi (BVOH) tarafindan Avrupa’nin bir numarali moda pazaryeri seçildik. Son 12 ay içerisinde, Trendyol uygulamasi Almanya’da en çok indirilen uygulamalar arasina girdi.

Yurt disi açilimimiz Almanya’dan sonra Azerbaycan ve Körfez ülkeleri ile devam etti. Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri’nde de kisa sürede en fazla indirilen alisveris uygulamasi olduk. Bu yil kasim kampanyalarini ilk kez yurtdisina açtik. Saticilarimizla birlikte basarili sonuçlar elde ettik. Kasim boyunca Azerbaycan’da 60 milyonun üzerinde ziyaret aldik. 4 milyona yakin ürün satilirken öne çikan kategoriler; giyim, ev-yasam, hizli tüketim ürünleri ve kozmetik oldu. Körfez ülkelerindeki müsterilerimizin de Türk ürünlerine ilgisinden memnunuz. Bu ülkelerde, faaliyete basladigimiz Agustos ayindan bu yana 9 milyon adedi askin ‘Made in Türkiye’ etiketli ürün satildi. Bu yilin sonunda 60 binden fazla saticimizi tek tusla Körfez ülkelerine satis yapar hale getirecegiz. Bu yil itibariyle 3 milyon uluslararasi aktif müsteri sayisina ulasmis durumdayiz. 2024 yilinda dünya genelinde; 170 milyon ürünü 12 milyon aktif müsterimize, 38 milyon siparis araciligiyla ulastirmayi hedefliyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA