Büyüksehir Üreticiler Için 2024 Ilk Destek Projelerini Açikladi

Denizli’de her alanda üreticilere desteklerini sürdüren Büyüksehir Belediyesi, 2024’ün ilk destek projelerini açikladi. Yeni yilda da tarim ve hayvancilik desteklerinin sürecegini belirten Baskan Zolan, “Üreticinin yüzü 2024’te de Büyüksehir ile gülecek” dedi.



Denizli’de belediyecilik hizmetlerinin yani sira kirsal kalkinmaya da büyük önem veren Denizli Büyüksehir Belediyesi, kirsal alanda yasayan vatandaslarin desteklenerek tarim ve hayvancilikta yüksek ürün veriminin elde edilebilmesi amaciyla bugüne kadar onlarca destek projesi hayata geçirdi. Özellikle 2014’te “Büyüksehir” statüsü kazanan Denizli’de tohum desteginden bal ormanina, damizlik koç ve teke hibesinden, mera islahina çiftçi ve üreticinin birçok ihtiyacina çare olan Büyüksehir Belediyesi, tarim ve hayvancilik desteklerine yeni yilda da devam edecek. Bugüne dek kent genelinde; 290 bin metre tarimsal sulama borusu destegi veren, meralarda hayvanlarin sulamasi için de 18 adet rüzgar gülü insa eden Büyüksehir Belediyesi, 2 bin 400 ari yetistiricisine ekipman destegi sagladi, bunun yaninda kentte ariciligin gelistirilmesi ve bal üretiminin kalitesinin artirilmasi amaciyla Tavas ve Çal ilçesinde bal ormani kurma projesini hayata geçirdi.

Zeytinyagi Üretim Tesisi hizmete girdi

Beyagaç ilçesinde günlük 60 ton kapasiteli Zeytinyagi Üretim Tesisini kisa süre önce hizmete alan Denizli Büyüksehir Belediyesi, Serinhisar ilçesinde ise Flake Üretim Tesisi yapiminda son asamaya geldi. DTB isbirligi ile Denizli Merkez ve Çivril Lisansli Depoculuk Tesisi insasini sürdüren Denizli Büyüksehir Belediyesi, çiftçilerin korkulu rüyasi zararlilara karsi da örnek çalismalara imza atti. Denizli Büyüksehir Belediyesi daha saglikli, kaliteli ve verimli tarimsal üretim yapilmasi için kimyasal ilaçlama yerine biyoteknik mücadele destekleri verdi. Çiftçilere yönelik makine ve ekipman destegine de büyük önem veren Büyüksehir Belediyesi, bu kapsamda tohum eleme, silaj paketleme, ceviz soyma, ceviz kurutma, ceviz tasnifleme ve ilaçlama makineleri ile su tankeri, süt sogutma tanki, kati gübre dagitma römorku ve küçükbas hayvan yikama makinesini üreticilerin hizmetine sundu. Tarim ve Orman Il Müdürlügü ve DTB isbirliginde üreticilere yüzbinlerce ceviz fidani dagitan Büyüksehir Belediyesi, ayrica çiftçilere sertifikali yaglik ayçiçegi, silajlik misir, bugday, arpa, tritikale, Macar figi ve nohut tohumu ile zeytin fidani destekleri verdi.

Süt Analiz Laboratuvari kurdu

Denizli Büyüksehir Belediyesi, koyun ve keçi yetistiriciligi yapan üreticilerin sürülerinde verim ve kalitenin düsmesine engel olmak için 700 aileye toplamda bin 400 bas damizlik koç ve teke destegi verdi. BVD/MD hastaligina karsi 2 bin 500 büyükbas hayvan için asi uygulamasi gerçeklestiren, alabalik yetistiren üreticilere daha saglikli yetistiricilik yapmalari amaciyla 10 bin 300 litre dezenfeksiyon desteginde bulunan Denizli Büyüksehir Belediyesi, büyükbas ve küçükbas hayvanlarin mineral ihtiyacinin karsilanmasi için toplamda 140 bin adet mineral yalama tasi verdi. Binlerce dekarlik mera islah çalismasi için gübre destegi veren Büyüksehir Belediyesi, süt üreticisini büyük bir dertten kurtaran Süt Analiz Laboratuvari kurdu. Çiftçilerin ürün verimini artirarak gübre maliyetlerini düsürmek için toprak analiz destegi de veren Büyüksehir Belediyesi, doludan zarar gören binlerce üreticiye verim kaybini önlemek için bakir preparat destegi sagladi.

2024’ün ilk destek projeleri

Denizli Büyüksehir Belediyesi, 2024 yilinda ise ilk olarak, Denizli Seralarinda Sari-Mavi Görsel Yapiskan Tuzak, Denizli Mera Islahi, Yem Bitkilerini Gelistirme, Nohut Tohumu, Toprak Analizi Desteklenmesi, Zeytin Fidani, Alabalik Üretim Tesislerinde Dezenfektan Kullanimi ve Küçükbas Hayvan Yetistiriciliginde Verimliligi Artirma Projesini hayata geçirecegini açikladi.

Bunlarin yaninda çiftçilere, Ayva Bahçelerinde Elma Iç Kurduna Karsi ve Bag Alanlarinda Salkim Güvesine Karsi Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Benimsetilmesi ve Yayginlastirilmasi Projesi kapsaminda feromon tuzak destegi de verilecek.

“Birlikte basarmaya devam edecegiz”

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, tarim ve hayvanciligin geliserek üreticilerin daha çok kazanmasi için bugüne kadar kent genelinde onlarca destek projesi hayata geçirdiklerini söyledi.

Tarim ve hayvanciliga yönelik destek projelerinin 2024 yilinda da artarak sürecegini kaydeden Baskan Zolan, “Insallah çiftçi ve üreticilerimize nefes aldiracak projeleri hayata geçirmeye devam edecegiz. Bir ve beraber oldugumuz sürece asamayacagimiz engel, varamayacagimiz hedef yoktur. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da insallah birlikte basarmaya devam edecegiz. Allah’im hep beraber daha nice güzel isler yapmayi nasip etsin” dedi.

Kaynak: İHA