Bu Otlar Sadece Ege Pazarinda Bulunuyor

Aydin’in daglarinda kendiliginden yetisen ve sadece Ege pazarlarinda bulunabilen ignelik, turp otu, dalgan otu, eksi kulak gibi birçok türdeki otlar pazar tezgahlarini süslerken, saglikli beslenmek isteyen vatandaslarin da ilgisini çekiyor.

Bu Otlar Sadece Ege Pazarinda Bulunuyor
Birçok ilde ot denince maydanoz ve dereotu gibi ürünler akla gelirken Ege Bölgesi, sofralari süsleyen yüzlerce ot türüyle öne çikiyor. Aydin basta olmak üzere sadece Ege’deki illerde bulunabilecek birbirinden farkli ot çesitlerini tadan bir daha vazgeçemiyor. Adeta Ege mutfaginin temelini olusturan ignelik, turp otu, dalgan otu, eksi kulak gibi otlar, saglikli beslenmek ve yerel lezzet tatmak isteyenlerin de ilgisini çekiyor. Semt pazarlarina getirilen dogal otlar, hem lezzetleriyle damak çatlatirken hem de saglik açisindan sundugu birçok faydasi oldugu biliniyor.

Yagmurlarin ardindan kendini gösteren ve köylüler tarafindan toplanip tezgahlara getirilen binbir çesit otlara vatandaslar yogun talep gösterirken, fiyatlarinin da uygun olmasi vatandaslarin tercih sebepleri arasinda yer aliyor.

“Sadece buralarda bulabilirler”

Aydin’a özgü otlarin dogal olarak kendiliginden yetistigini ifade eden pazarci esnafi 63 yasindaki Havva Sevik, “Bunlari zeytinliklerimizden topluyoruz. Turp otu, dag rokasi, isirgan otu, ebegümeci gibi otlarimiz var. Sabahtan bayagi çesit otlarimiz vardi. Ignelik otu gibi ama satildi sabahtan. Bu otlarimiz kendiliginden dogada yetisiyor. Yagmur yaginca çikiyor. Kendi yetisiyor. Su, ilaç, gübre yok dogal yani. Aydin yöresine ait otlar. Aydin’imiza özel otlarimiz. Aydin’dan baska hiçbir yerde yetismez bunlar. Baska hiçbir yerde bulamazsiniz. Aydin’in otlari meshurdur zaten. Turp otlarinin hem eksilemesi hem kavurmasi oluyor. Dag rokasini yemeklerinde yaninda salata olarak kullaniliyor. Isirganin köftesi olur böregi olur. Ebegümecinin de kavurmasi güzel. Otlarimizin hepsinin bagi 10 TL” dedi.

Kaynak: İHA