Bagisiklik Sisteminin Düsmesi Hastaliga Davetiye Çikariyor

Son zamanlarda artan soguk alginligi nezle ve grip vakalari nedeniyle hastanelerde doluluk oranlarinin arttigina dikkat çeken uzmanlar, soguk alginligindan korunma yollarini anlatti. Manisa Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Hekimi Sevil Sapmaz Karabag, “Kalabalik ortamda bulunacaksak ve sikayetlerimiz varsa mutlaka maske takilmasini öneriyoruz. Hasta olan kisiler maske takmali. Hapsirik ve öksürükten sonra mutlaka eller yikanmali” derken Manisa Sehir Hastanesi Diyetisyeni Furkan Say ise bagisiklik sisteminin güçlendirilmesi gerektigine dikkat çekerek “Uykusuzluk, saglikli beslenmenin olmayisi ya da stres faktöründen kaynaklanarak bagisiklik sistemimiz düsüyor ve hasta olmaya daha çok meyilli hale gelmeye basliyoruz” dedi.

Bagisiklik Sisteminin Düsmesi Hastaliga Davetiye Çikariyor
Son zamanlarda soguk alginligi, nezle ve grip gibi vakalarin artis göstermesi ve geçmeyen öksürük sikayetleri hastanelere basvurulari arttirdi. Hastanelerdeki doluluk oranlarinin artisina neden olan hastaliklardan korunma yollarini anlatan uzmanlar, özellikle hasta kisilerin maske takmasini ve hasta olmadan bagisiklik sisteminin güçlendirilmesi amaciyla önerilerde bulundu.

Hastanelere yapilan basvurularin nedenlerini anlatan Manisa Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Hekimi Sevil Sapmaz Karabag, “Kis sezonundayiz ve soguk alginliklari artti. Bunu acil servislerdeki, aile hekimliklerindeki, polikliniklerdeki basvurularda da gözlemleyebiliyoruz. Bunlardan en sik karsilastigimiz halk arasinda soguk alginligi ve nezle diye bildigimiz bir virüs tarafindan olusturulan bir tablodur. Bu tablo hafif seyirlidir. Bogazda yanma, öksürük, burun akintisi, gözlerde sulanma, hapsirikla seyreder. Bu durumda soguk alginligi için bol sivi alinmasi, agri kesici ve ates düsürücü tedaviler yeterli olabilir. Bir diger enfeksiyon etkenimiz de RSV dedigimiz bir virüs. Bu virüs daha çok çocuklarda enfeksiyona sebep olur. Yine bogaz agrisi, ates yüksekligi, halsizlik kendini gösterir. En çok çocuk hastalarda zatürre ve bronsite sebep olabilir ve hastaneye yatislara neden olabilir. Ayni RSV virüsle olusan enfeksiyonlar 65 yas üstü yaslilarda da hastaneye yatisa ihtiyaç gösterebilir. Bir diger enfeksiyonumuz da bu sene çok sik karsilastigimiz bizim grip diye bildigimiz influenza virüs tarafindan meydana gelen bir hastalik. Bu biraz daha digerlerinden farklidir. Ani olarak baslar. 39 derecelere kadar ates görürüz. Yaygin kas ve eklem agrilari olur. Öksürük olabilir. Eger istirahat edilmez ve uygun tedavi alinmazsa risk gruplarinda zatürreye sebep olabilir. Bu zatürre sonucunda hastalarimizi hastaneye hatta yogun bakima yatirabiliriz. Gripten korunmak için etkili bir asimiz var. Hala asisini olmayan varsa asilarini olabilirler. Çünkü biz bu sezonun mart sonuna kadar sürmesini bekliyoruz. Bir diger enfeksiyonumuz da korona virüs. Pandemiden bu yana artik biliyoruz. Bu daha çok solunum yolu semptomlariyla seyrediyor. Zatürreden ziyade burun akintisi, öksürük, halsizlik, tat ve koku bozuklugu sikayetleri görülebilir. Bunu küçümsememek gerekir. Riskli gruplarda zatürreye çevirebilir” dedi.



“Hasta olan kisiler maske takmali”

Kalabalik ortamlarda hasta olan kisilerin mutlaka maske takmasini ve hijyen kurallarina uymasi gerektigin hatirlatan Karabag, “Tüm bu virüslerin ortak özelligi damlacik yoluyla bulasirlar. Kisinin öksürmesi hapsirmasiyla saçilan partiküller bir süre havada asili kaldiktan sonra zemine çöker. Buradan da diger hasta olmayan kisiler bu virüsü alip kendilerine bulastirarak hasta olabilir. Bunu önlemek için kalabalik ortamlarda bulunmamak gerekir. Kalabalik ortamda bulunacaksak ve sikayetlerimiz varsa mutlaka maske takilmasini öneriyoruz. Hasta olan kisiler maske takmali. Hapsirik ve öksürükten sonra mutlaka eller yikanmali. Toplu tasima gibi yerlerde mutlaka maskeli olmaliyiz. Okullarda bulasi azaltmak için çocuklar teneffüs saatinde bahçeye çikmali ve siniflarin sik sik havalandirilmasi gerekir. Bu dönemde antibiyotik kullanilmasi önerilmemektedir. Tam tersine iyilesmeyi geciktirebilir ve sonraki enfeksiyonlar için direnç gösterebilir. Bu dönemde bizim önerdigimiz griplerde yatak istirahati diger virüslerde de bol sivi alinmasi, agri kesici, ates düsürücü kullanilmasi ve iyi beslenme yeterlidir” diye konustu.



“Bagisiklik sisteminin düsmesi hasta olmaya meyilli hale getiriyor”

Bagisiklik sisteminin güçlendirilmesiyle hastaliklara karsi dirençli hale gelinebilecegini anlatan Manisa Sehir Hastanesi Diyetisyeni Furkan Say, “Bu soguk kis aylarinda grip gibi nezle gibi hastaliklar artmis durumda. Aslinda bu artislarin sebebi bagisiklik sistemimizin düsüklügü. Bagisiklik sistemimizin düsmesine neden olan seyler genelde uykusuzluk, saglikli beslenmenin olmayisi ya da stres faktöründen kaynaklanarak bagisiklik sistemimiz düsüyor ve hasta olmaya daha çok meyilli hale gelmeye basliyoruz. Bagisiklik sistemimizi güçlendirmek için aslinda beslenme açisindan bakarsak genelde dogru ve dogal besinlerle düzenli bir sekilde beslenme öncelikli hedefimiz. Bu soguk kis aylarinda bagisiklik sistemimizi güçlendirmek için daha çok tercih edebilecegimiz bazi yiyecekler var. Saglikli bir bagirsak, saglikli bir bagisiklik sistemi demektir. Saglikli bir bagirsagin olusmasi için kesinlikle lifli gidalardan daha fazla tüketerek bagirsak sagligimizi koruyabiliriz. Kuru baklagiller, sebzeler gibi yiyecekleri daha fazla tüketebiliriz. Bunun disinda C vitamini bizim antioksidan bakimindan dolayi bagisiklik sistemini destekleyici özelliktedir. C vitamini kaynaklari olan turunçgiller, koyu yesil yaprakli sebzeler ya da bunun yaninda kusburnu çayi gibi C vitamini yönünden güçlü gidalardan tüketilebilir. Bunun disinda omega3 yagi yani balik yagi özellikle baliklarda bulunan yaglar bagisiklik sistemini düzenleyicidir. Haftada en azin 1 ya da 2 defa balik tüketimi bagisiklik sistemini destekleyecektir. Bunun yaninda bazi baharatlar da bagisiklik sistemimizi güçlendirir. Zerdeçal, zencefil, nane gibi bazi baharatlar bagisiklik sistemimizi destekleyecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA