Vucic Açiklamasi 'Herkes Silahlaniyor, Sirbistan Da Geri Kalmayacak'

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, tüm dünyanin silahlandigini ve Sirbistan’in da bu konuda geride kalmayacagini söyledi.

Vucic Açiklamasi 'Herkes Silahlaniyor, Sirbistan Da Geri Kalmayacak'
Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, Sirbistan’in baskenti Belgrad’da “Rus Evi” olarak bilinen Rus Bilim ve Kültür Merkezi’ni 90. açilis yil dönümü vesilesiyle ziyaret etti. Vucic, Sirbistan’in silahlandirilmasi ve Rusya ile olan iliskileri hakkinda açiklamalarda bulundu. Fransa’nin yeni basbakani Gabriel Attal’in ülkesinin silahlanmasinin önceligi olacagina yönelik açiklamasini degerlendiren Vucic, “Herkes silahlaniyor ve bu, bölgemizde de böyle. Bize düsen bunun gerisinde kalmamak. Size söyleyebilecegim tek sey, geride kalmadigimiz. Çok yakinda göreceksiniz. Kesin tarihle birlikte açiklama yapacagim” ifadelerini kullandi.

"Herkes silahlaniyor"

Vucic, Kosovali Arnavut gazetecilerin ABD’lilere Sirbistan’in zorunlu askerlik uygulamasina dönüsüne iliskin gelismeleri sorduklarini ve ABD’lilerin ise bu soruya “durumu dikkatli bir sekilde takip ettikleri” cevabini verdiklerini söyledi.

Vucic, “Ben de dünyanin her yerinde olup biteni dikkatli bir sekilde takip ediyorum. ABD’yi, Ingiltere’yi, Fransa’yi, Almanya’yi ve Isveç’i, her yeri dikkatli bir sekilde takip ediyoruz. Dikkatli bir sekilde takip etmek zorunda olmadiginiz ve herkesin görüp bildigi sey ise herkesin hiçbir seyi eksik birakmadan silahlanmakta oldugu. Fransa’nin da silahlanmasi mantikli degil mi” diye konustu.

Ingiltere Disisleri Bakani David Cameron’in dün Sirbistan’i “Rusya’nin protektorasi” (Himayesi) olarak tanimladigi açiklamalarina da tepki gösteren Vucic, “Sirbistan, ne Rusya’nin, ne Ingiltere’nin, ne ABD’nin, ne de Almanya’nin protektorasi degildir. Sirbistan, bagimsiz ve egemen bir ülkedir” dedi.



"Kendi siyasetinizi gütmeniz, birçogunu rahatsiz ediyor"

Rusya ve Sirbistan arasindaki iliskilerin çok iyi seviyede oldugunu vurgulayan Vucic, “Görünüse göre baskalarini dinlemek yerine kendi siyasetinizi gütmeniz, birçogunu rahatsiz ediyor. Biz Rusya Federasyonu ve daha diger birçok mesele söz konusu oldugunda kendi bagimsiz politikamizi izlemeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Vucic, çocukken de geldigi belirtilen merkezdeki ziyaretçi defterine, Sirbistan ve Rusya’nin gelecekte çok daha güçlü iliskiler tesis edecegine inandigini yazdi.
Kaynak: İHA