Almanya'da Makinistler Grevde, Tren Seferleri Yapilamiyor

Alman Makinistler Sendikasi (GDL) ile Alman Demiryollari (DB) arasinda süren toplu sözlesme görüsmelerinden bir sonuç çikmamasi üzerinde sendika grev karari aldi.

Almanya'da Makinistler Grevde, Tren Seferleri Yapilamiyor
Almanya’da pazartesi günü çiftçilerin eylemlerinin ardindan bu kez makinistler grev karari aldi. Alman Makinistler Sendikasi (GDL) ile Alman Demiryollari (DB) arasinda süren toplu sözlesme görüsmelerinden bir sonuç çikmamasinin ardindan makinistlerin 3 günlük grevi basladi.

Cuma gününe kadar greve çikan makinistler bugün isbasi yapmadi. Erken saatlerde baslayan grev nedeniyle yük ve yolcu seferleri pek çok noktada gerçeklestirilemedi. Berlin ve Köln’de seferlerde aksamalar yasaniyor. Her gün binlerce kisinin kullandigi Köln merkez tren istasyonu bos kaldi.

Grev 12 Ocak cuma günü saat 18.00’e kadar devam edecek.

Baskent Berlin’de Ana Tren Istasyonu Bosaldi

Makinistlerin grevinden en fazla etkilenen bölgelerden biri de baskent Berlin oldu. Berlin’de merkez tren istasyonu Hauptbahnhof’da peronlar bos kaldi. DB’nin çalistirdigi sehir içi banliyö trenlerin (S-Bahn) de grevlere katilmasiyla sehir içi trafiginde de kismen aksakliklar oldu. Istasyonlarda yolcular alternatif ulasim araçlarini kullanmalari konusunda uyarildi. Berlin sehir içi tasimacilik sirketi BVG’ye bagli olan metro, tramvay ve otobüs seferleri ise devam etti.

Basta doktorlar ve saglik çalisanlari olmak üzere diger bazi meslek kuruluslari da yeni grevlere hazirlaniyor.

Çalisanlar, hem zam hem de daha az çalismak istiyor

Alman Makinistler Sendikasi (GDL), toplu pazarlik turunda vardiyali isçilerin haftalik çalisma saatlerinin tam ücret karsiligi 38 saatten 35 saate düsürülmesini, çalisma saatlerinin azaltilmasina ek olarak ayda 555 euro enflasyon tazminati ikramiyesi talep etmisti. DB, sendikanin talebini reddederek, 32 ay süreyle yüzde 11 zam ve enflasyon tazminati ikramiyesi teklif etmis, sendikanin da bu teklifi reddetmesi sonucu görüsmeler tikanmisti.

DB Acil Durum Planini Devreye Soktu

Makinistlerin grevi ülke genelinde, tren tasimaciliginin yüzde 80’ini etkiledi. Grevinin baslamasiyla birlikte Deutsche Bahn, acil durum planini devreye soktu ve kismi de olsa bazi hatlarda tren seferlerinin devam etmesini sagladi. Bir demiryolu sözcüsü yaptigi açiklamada, "Acil durum takvimi bu sabah planlandigi gibi istikrarli bir baslangiç yapti. Uzun mesafe tasimaciliginda trenlerin yüzde 80’e yakini iptal edildi. Su ana kadar herhangi bir anormallik yasanmadi. Uzun mesafeli trafikte, Münih’ten Erfurt ve Leipzig üzerinden Berlin ve Hamburg’a kadar kuzey-güney hattinda çalisan birkaç tren hâlâ mevcut” dedi.

Önceden alinan biletlerin geçerliligini korudugunu söyleyen DB Sözcüsü, Çarsamba, Persembe veya Cuma günü için rezervasyon yaptiranlarin biletlerini daha sonra da kullanabileceginin altini çizdi.

Sendika grevlerin devam ettirme tehdidinde bulundu

Dijitallestirme ve Ulastirma Bakani Volker Wissing’in iki tarafa da müzakere çagrisinda bulunmasina ragmen, Alman GDL Baskani Claus Weselsky, DB’nin cuma gününe kadar yeni bir teklif sunmamasi halinde yeniden greve gideceklerini söyledi.

Weselsky "Cuma gününe kadar hiçbir sey olmazsa ara verecegiz ve bir sonraki greve hazirlanacagiz" dedi.

Kaynak: İHA