Bakan Ersoy, Bosna-Hersek'te Osmanli Mirasi Arnavudiye Camii Açilisina Katildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Bosna-Hersek’te 1992-95 yillari arasindaki Bosna Savasi’nda yikilan ve Türkiye’nin destegiyle aslina uygun olarak yeniden insa edilen Arnavudiye (Arnaudija) Camii’nin açilisina katildi.

Bakan Ersoy, Bosna-Hersek'te Osmanli Mirasi Arnavudiye Camii Açilisina Katildi
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy Bosna-Hersek’e geldi. Banja Luka sehrinde Defterdar Hasan Efendi tarafindan 1595’te yaptirilan ve “Defterdariye” ve “Hasan Efendi Camii” isimleriyle de bilinen tarihi Arnavudiye (Arnaudija) Camii, T.C. Vakiflar Genel Müdürlügünün destegiyle eski temelleri üzerine yeniden insa edildikten sonra bugün Bakan Ersoy’un katilimiyla yeniden açildi. 1992-95 yillari arasindaki Bosna Savasi’nda patlayicilarla imha edilen caminin yikilisinin yil dönümünde gerçeklestirilen açilis töreninde konusan Ersoy, Bosna-Hersek ve Balkanlar’in Türkiye’nin tarihi, kültürü ve kalbinde hususi bir yeri oldugunu ve Türkiye’nin Balkanlar ile baglarini gelecekte de güçlendirmeye devam edecegini söyledi.

Ersoy, “Bugün Banja Luka’da açilisini gerçeklestirdigimiz Defterdar Camii olarak da bilinen Arnavudiye Camii, barisi, kardesligi ve huzuru temel alan böyle bir yaklasimla insa edilmistir” dedi.

Ersoy, caminin farkli kültür ve dinlerin bir arada yasadigi Bosna-Hersek’te baris ve hosgörünün güçlenmesine katkida bulunmasi temennisinde bulundu.

Bosna-Hersek Islam Birligi Reisü’l-ulemasi Kavazoviç ise konusmasinda Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkürlerini sunarak, “Bu cami, sadece Osmanli ve Bosnak mirasi olarak bizim degil ayni zamanda özenle muhafaza etmemiz gereken bir Bosna-Hersek, Avrupa ve dünya mirasidir” diye konustu.



“Caminin yikilmasi hataydi”

Törende konusan Bosna-Hersek’e bagli Sirp Cumhuriyeti’nin (RS) Baskani Milorad Dodik, “Bu caminin yikilmasi bir hata ve düsüncesizce yapilmis bir eylemdi” dedi.

Dodik, “Caminin insasinda en fazla miktarda kaynagi temin eden Türkiye basta olmak üzere, yardim saglayan herkese mütesekkirim. Bu cami, bölgemizde barisin yasayabilecegine sahitlik etmektedir” diye konustu.

Bosna-Hersek Islam Birligi tarafindan ülkedeki en güzel ibadethanelerden biri olarak tanimlanan caminin açilisina, Bosna-Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Üyesi Zeljka Cvijanovic, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Bosna-Hersek Islam Birligi Reisü’l-ulemasi Husein Efendi Kavazovic, Vakiflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Banja Luka Belediye Baskani Drasko Stanivukovic, Sirp Cumhuriyeti Entite Baskani Milorad Dodik, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadik Babür Girgin ile Bosna-Hersek ve bölgeden binlerce misafir katildi.

Tek kubbeli sade yapisiyla Osmanli dönemi Türk mimarisinde özel bir yere sahip olan ve UNESCO tarafindan Dünya Mirasi ilan edilen Arnavudiye Camii’nin temel atma töreni, 2017 senesinde gerçeklestirilmisti.
Kaynak: İHA