Bin Kirk Metre Derinlikte Mahsur Kalan Amerikali Bilim Adami Için Tüm Avrupa Seferber Oldu

İçel’in Anamur ilçesindeki Morca Magarasi’nda bin 40 metre derinlikte mide kanamasi geçiren ABD’li bilim adami Mark Dicky için tahliye çalismalarina baslarken, tahliyeye Türkiye, Hirvatistan, Italya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya’dan profesyonel ekipler katildigi ögrenildi.

Bin Kirk Metre Derinlikte Mahsur Kalan Amerikali Bilim Adami Için Tüm Avrupa Seferber Oldu
Anadolu Speoloji Grubu Dernegi’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Magarasi’nda arastirma yapan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandasindan olusan ekipte yer alan bilim adami ABD’li Mark Dicky, 3 Eylül’de bin 40 metre derinlikte mide rahatsizligi geçirdi. Dicky’in ekip arkadaslari, durumu yetkililere bildirip, yardim istedi. Bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Doktorlardan magarada müdahale

Ekiplerin iletisime geçtigi Dicky, ilaçlarini kullandigini, durumunun iyi oldugunu belirtip, yardim talebini geri çekti. Ancak ekipler, tedbiren Dicky’e ulasmak için çalismalarini sürdürdü. Bölgeye, doktorlarin da aralarinda oldugu profesyonel magaracilar geldi. Doktorlar, Dicky’in bulundugu alana indi. Bin 40 metre derinlikte tedavisine baslanan Dicky’e, 4 ünite kan verildi.

Uygulanan tedaviye olumlu yanit veren Dicky, ayaga kalkti. Mark Dicky’in, yasadigi halsizlik durumunun ortadan kalkmasiyla ekiplerle birlikte magaradan çikis çalismasi basladi.

İçel Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yildiz, Amerikali bilim adaminin saglik durumuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Bildiginiz gibi Amerikali bir vatandas Morca magarasinda bin 40 metre asagida mide kanamasi geçirdi. Bugün itibariyle asagiya gönderdigimiz doktorlar onun tedavisine baya bir basari elde ettiler. Artik tahliye edilecek pozisyona gelindi. Bu tibbi müdahale devam ederken biz de bos durmadik. Magarada genisletilmesi gereken yerler, dösenmesi gereken hatlari dösedik ve çalismalari bugün nihayetine sona erdirdik. Bugün de tahliyesine basliyoruz. Burada Türkiye ile birlikte birçok ülkeden arama kurtarma ekibi var. Neredeyse Avrupa’nin en iyileri burada. Amacimiz ortaklasa güzel bir operasyon yapmak. Bu gün sabah da tahliyeyi baslatacagiz. Tabii bu çok zor bir operasyon. bin 40 metreden yüzeye normal bir insan 16 saatte çikiyor. Bu da yaklasik 3-4 gün sürecek en az. O yüzden hedefimiz Sali ya da Çarsamba günü Amerikali vatandasi yüzeye çikartmak. Önceligimiz saglik tabii. Kimsenin basina bir sey gelmeden bu operasyonu tamamlamak. Suan 36 arama kurtarma personeli var. Yarin 55 kisi daha gelecek ve bu sayi en maksimum seviyeye ulasacak. Su an burada AFAD var. Türkiye’den magaracilik federasyonunun arama kurtarma ekipleri var. Onunla birlikte Hirvatistan, Italya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovenya gibi ülkelerin ekipleri de burada çalismaya destek veriyorlar’’
Kaynak: İHA