Adalet Bakani Yilmaz Tunç Açiklamasi 'Darbecilerin Yaptigi Anayasadan Kurtulma Zamani Gelmistir'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, “Darbecilerin yaptigi anayasadan kurtulma zamani gelmistir. Insallah yeni olusan 28. dönem parlamentomuzda tüm siyasi partiler bu sorumlulugu yerine getirmeli ve bunda da AK Parti olarak, Cumhur Ittifaki olarak bizler insallah öncü olmaya devam edecegiz” dedi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç Açiklamasi 'Darbecilerin Yaptigi Anayasadan Kurtulma Zamani Gelmistir'
Adalet Bakani Yilmaz Tunç, bir dizi programa katilmak için Çankiri’yi ziyaret etti. Ilk olarak Valilik, Çankiri Belediyesi, Adliye ve Çankiri Barosu’nu ziyaret eden Bakan Tunç, ardindan AK Parti Il Baskanliginda düzenlenen “Sehirler Bulusmasi” programina katildi.

Bakan Tunç, daha sonra esnaf ve vatandaslarla bir araya geldi. Vatandaslarla sohbet eden Bakan Tunç, taleplerini dinledi. Bakan Tunç, son olarak TÜGVA il olagan genel kuruluna katildi.

Kurulda gençlere seslenen Bakan Tunç, çesitli nasihatlerde bulundu. Bakan Tunç, konusmasinda Türkiye yüzyilinda sivil bir anayasaya milletin kavusturulmasi gerektiginin altini çizdi.

“Türkiye yüzyilinda ilk hedefimiz yeni bir anayasaya milletimizi kavusturmak”

Anayasadaki ati demokratik hükümleri kaldirmak için görevleri süresince çaba gösterdiklerini belirten Tunç, “Ülkemiz daha güçlü karar alan, daha hizli uygulayan ve millet iradesini esas alan, Cumhuriyeti daha da güçlendiren bir yönetim sistemine adim atti. Türkiye yüzyilinda ilk hedefimiz yeni bir anayasaya milletimizi kavusturmak. Yeni bir anayasa demokratik ve katilimci, çogulcu, hak ve özgürlükleri öne alan bir anayasayi Millet Meclisi yapmak ve milletin onayina sunmak mecburiyetinde. Milletimiz bunu istiyor. Çünkü darbe anayasasiyla yönetilmek bu çagda, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda, Türkiye yüzyilinin baslangicinda Türkiyemize yakismiyor. Insallah bunu basaririz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz, herkes millete olan borcunu yerine getirmek durumunda. Anayasamizda bugüne 21 yillik süre içerisinde çok önemli demokratik degisiklikler yaptik. Reform sayilabilecek degisiklikler yaptik. Özellikle Anayasamizda hukuk devletini güçlendiren, hukukun üstünlügünü saglayan, temel hak ve özgürlükleri daha da güçlendiren, önemli reformlara imza attik. Yargi birligini saglayan, Anayasa Mahkemesi’nin, Hakimler Savcilar Kurulu’nun daha demokratik, hukuk devleti ilkesine uygun hale getiren reformlari gerçeklestirdik” dedi.



“Parlamenter sistemin zorluklarini milletimiz gördü”

“Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi gibi en büyük reformu milletimizle beraber gerçeklestirdik” ifadelerine yer veren Tunç, “Birileri bu reforma karsi çikti, ‘parlamenter sistem daha iyidir’ dedi.

‘Eski sisteme geri dönelim’ diye seçimlerde vaatler verdiler. ‘Güçlendirilmis olsun, iyilestirilmis olsun’ seklinde eski sistemin önüne baska sifatlar takmaya çalistilar. Ama eski sistemi milletimiz yasadi. O sistemin zorluklarini milletimiz gördü. O sistemde 1,5 yilda bir degisen hükümetler yüzünden, istikrarsizlik ortami nedeniyle siyasi krizlerin nasil ekonomik krizleri tetikledigini, ekonomik krizlerin nasil fakirlesmeye yol açtigini, fakirlesmenin nasil anarsiye, huzursuzluga, teröre yol açtigini ve tüm bu olumsuzluklarin nasil bürokraside, askeriyede ve vesayetçi, darbeci anlayisi nasil yeserdigini besledigini bu millet tecrübesiyle gördü. ‘Darbe üreten, istikrarsizlik üreten sistemi ben artik tercih ediyorum. Yeni hükümet sistemiyle yoluma devam edecegim. Cumhurbaskanligi hükümet sistemiyle dogrudan yürütmeyi ben belirleyecegim’ dedi milletimiz. Birinci dönemini tamamladik, simdi ikinci dönemin ve Türkiye yüzyilinin baslangicindayiz” diye konustu.



“Darbecilerin yaptigi anayasadan kurtulma zamani gelmistir”

AK Parti’nin girisimleri ile Anayasada önemli düzenlemeler yapildigini belirten Tunç, “Yaptigimiz çalismalar Anayasamizda vesayetçi anlayisin azalmasina sebep oldu ama vesayetçi ruhu tamamen ortadan kaldiramadi. Anayasanin degismesi sadece yapanlarin darbeci olmasin bakimindan bile zaruridir. O nedenle darbecilerin yaptigi anayasadan kurtulma zamani gelmistir. Insallah yeni olusan 28. dönem parlamentomuzda tüm siyasi partiler bu sorumlulugu yerine getirmeli ve bunda da AK Parti olarak, Cumhur Ittifaki olarak bizler insallah öncü olmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA