Eskisehir Büyüksehir Belediyesi Koruma Altinda Olan Camiyi Yikmak Için Mahkemeye Basvurdu

Eskisehir’de Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan koruma altina alinan Hal Camii’nin koruma kararinin kaldirilmasi ve yikilmasi için Büyüksehir Belediyesi tarafindan mahkemeye basvurulmasi, cemaatin tepkisini çekti.

Eskisehir Büyüksehir Belediyesi Koruma Altinda Olan Camiyi Yikmak Için Mahkemeye Basvurdu
Geçtigimiz yil Eskibaglar Mahallesi Üniversite Bulvari’nda 1965 yilinda insa edilen Hal Camii’nin yikimi gündeme gelmis, Büyüksehir Belediye Meclisinde, caminin 1998, 2000 ve 2004 tarihli 1/1000 ölçekli imar planinda yol ve konut sahasinda kaldigi, 2022 yili 1/5000 ölçekli revizyon imar planinda ise yol, ticaret, konut ve turizm alanina isabet ettigi belirtilerek baska yere yenisinin yapilarak mevcut Hal Camii’nin yikilmasi görüsülmüstü. Karar sonrasi basta camii cemaati duruma itiraz etmisti. Gelen tepkilerle birlikte tarihi camii Eskisehir Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü camiyi koruma altina aldi. Iddiaya göre, geçtigimiz günlerde Eskisehir Büyüksehir Belediyesi koruma kararinin kaldirilmasi için mahkemeye basvurdu. Camiinin tekrar yikilma konusu ile gündeme gelmesi cemaatin tepkine yol açti. 58 yildir ibadet yeri olan caminin böyle bir muameleye bu zaman kadar hiç ugramadigini belirten cemaat, caminin yikilmasina karsi çikiyor.

“Ben camiyi tanimiyorum’ diyor”

Hal Cami’si cemaatinde bulunan ve gelisimlerle çok üzülen Yusuf Belen söyle konustu;

“Daha önce camimizin yikilmasi ile ilgili bir karar vardi, bu karar mahkeme asamasina tasindi. Mahkeme neticesinde camimizin yikilma kararinin Anitlar Kuruluna geçmesini talep etti, oraya tasindi. Büyüksehir belediyesi bu karara itiraz etti ve bir üst mahkemeye gitti. Cami alanimizin da yeni basvurulariyla özel alana çevrilmesini talep ettiler. Biz de cami dernegi olarak tekrardan bu karara itiraz ettik. ‘Ben camiyi tanimiyorum’ diyor. Burayi ticaret alani olarak göstermeye çalisiyor. Gerekçelerinden bir tanesi de, bu cami yolu kapattigi gerekçesi. Eger bu cami yolu kapatiyorsa 100 metre ileride Haller Gençlik Merkezi de var, orasi da yolu kapatiyor. Sonuçta burasi çift yön, Es Park’in önünde çift yön, Haller Gençlik Merkezi’nin önü de çift yön. Biz cami yönetimi ve cemaat olarak bu kararlara itiraz ettik. Devlet büyüklerinden ricamiz bir an önce bu olaya el atmalari ve artik bu camimizin yikilma kararindan vazgeçmeleri, eger Büyüksehir Belediyesi bu cami yikip, fabrikalar bölgesinde yeni bir cami insa etmek istiyor, biz diyoruz ki burayi yikmasin, oraya da baska bir cami yapsin.”

“Gençlerimizin baska camiye daha ihtiyaci var”

Gençlerin camiye ihtiyaci oldugunu belirten Yusuf Belen, “Gençlerimizin baska camiye daha ihtiyaci var, eger daha güzel bir cami yapmak istiyorsa barlar sokagini yikip, oraya daha güzel bir cami de yapabilir. Biz kendisine bu konuda destek de veririz. O yüzden camimizin yikilmasini kesinlikle istemiyoruz. Camimizin, burayi yiktirmayacagiz, bence bunlar son çirpinislar. Biliyorsunuz Yilmaz hocanin bu sehre heykelden baska hiçbir katkisi olmadi, gençligimizin durumu ise ortada. Artik bu sehrin ve baskanin degismesi sarttir. Bu neticeden aklima su geliyor, Yilmaz hocanin son çirpinislari, baska yapacak bir is bulamadi en son çare camimizi yikmakla ugrasmaya basladi.

Artik siyaseti biraksin, bu sehre daha faydasi olacak insanlara devretsin” dedi.



“Baskana ne yapiyor bu cami?”

Bir diger cemaat Hasan Sayar ise, insaatinda çalistigi caminin bu sekilde muamele görmesinin kendisini üzdügünü söyledi.

Konuyla ilgili Sayar, “Bu cami insaatinda 17 yasindaydim arkadaslarimla beraber kum çektik, tugla çektik, gençler olarak yapilisinda yardimci olmaya çalistik. Ben sasiriyorum simdi, bu yasima geldim, simdiye kadar hiçbir baskan bu cami ile ugrasmadi. Sag olsun hallerde komisyoncular vardi, muhtarin öncülügünde vatandaslar, mahalledeki arkadaslar ve komisyoncu arkadaslar yardim etti ve bu camiyi yaptik. Ama simdi bir senedir ‘camiye kaldiracagim öbür tarafta yapacagim’ deniyor. Yahu Allah’ini seversen 2 kilometre ötede kim gider oraya? Bak burasi cadde üstü misafir geliyor, turistler gelip buradan geçiyor. Bunun içinde Müslüman olanlar da var, camiye gelip namaz kiliyorlar. Biraz önce gördünüz cami doluyor. Bilhassa bu esnaf nereye gidecek? Esnaflarin hepsi buraya geliyor, civarda bir tane cami var mi akademiye ve Köprübasi’na kadar yok. Kusura bakmayin da baskana ne yapiyor bu cami? Bir zararimi var? Simdi baska türlü konussam ayip olacak. Bu camiyle neden ugrasiyor ben anlamiyorum” dedi.



"56 senedir kimse ellememis de baskan ne yapmak istiyor"

Caminin yapildigi tarihten bu yana burada ibadet eden Hasan Sayar, “Itiraz ediyoruz, halk olarak burada eylem yaptik. Baskan hemen kolaya kaçti, ‘ben onlara yer gösterdim siyasi davaya çeviriyorlar’ dedi.

Yahu dindar adamin siyasetle ne isi olur, herkes bir partiye oy veriyor. Insanlar camiye geldigi zaman siyaset olmaz. Burada herkes birdir, çiktiktan sonra da fikirlerinde hürdür, istedigi partiye oy verebilir. Ben hala düsünüyorum yani 56 senedir kimse ellememis de baskan ne yapmak istiyor buraya ben onu anlamiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA