EIB'nin Ihracati Agustos Ayinda 1,5 Milyar Dolari Asti

Ege Ihracatçi Birliklerinin agustos ayi ihracati 1 milyar 522 milyon dolar olarak kayitlara geçti. 2022 yili agustos ayinda 1 milyar 531 milyon dolarlik ihracata imza atan EIB’nin ihracati yüzde 0,5 düsüs gösterdi.

EIB'nin Ihracati Agustos Ayinda 1,5 Milyar Dolari Asti
Ege Ihracatçi Birlikleri üyeleri, 2023 yilinin ilk sekiz aylik döneminde 12 milyar 179 milyon dolarlik ihracata imza atarken, son bir yilda yüzde 1’lik artisla ihracatini 18 milyar 122 milyon dolardan 18 milyar 289 milyon dolara tasidi. Agustos ayinda tarim ürünlerinde ihracatini yüzde 4’lük artisla 552,8 milyon dolardan 575,9 milyon dolara çikaran EIB üyeleri, agustos ayinda sanayi ürünleri ihracatinda 847 milyon dolarlik, madencilik sektöründe ise 99,7 milyon dolarlik ihracat performansi ortaya koydular.

Demir sektörü zirveyi parselledi

Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi, ihracatini yüzde 9 artirarak 203 milyon dolardan 222 milyon dolara yükseltirken, Ege Ihracatçi Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçi birligi arasinda liderligini açik ara sürdürdü.

Tekstil sektörü ihracat artis rekortmeni oldu

Ege Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi, 2022 yili agustos ayinda 21 milyon dolar olan ihracatini 2023 yili agustos ayinda yüzde 89’luk artisla 39,9 milyon dolara çikararak agustos ayinda EIB bünyesinde ihracat artis rekortmeni oldu. Bu artis Türkiye’deki tekstil krizinden dolayi dünyanin en ucuz pamugunun ihracatinin neticesi yasandi.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller zirve ortagi

Su ürünleri sektörünün lokomotif oldugu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, agustos ayinda 137,8 milyon dolarlik ihracati hanesine

yazdirdi ve Ege Demir ve Demirdisi Metaller Ihracatçilari Birligi’ni takibini sürdürdü.

Moda endüstrisi mevcut döviz kurlariyla rekabette zorlaniyor

Istihdamin lokomotifi konumundaki, döviz kurlarinin mevcut seyrinden en çok olumsuz etkilenen sektörlerin basinda gelen moda endüstrisinin temsilcisi Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi, 118 milyon dolarlik ihracat performansi ortaya koydu. 2022 yili agustos ayi ihracati 125 milyon dolar olan EHKIB’in ihracatindaki kayip yüzde 5,5 olarak kayitlara geçti.

Yas meyve sebze ve mamulleri ihracati 107 milyona ulasti

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, agustos ayinda ihracatta basarili bir grafik ortaya koyarak, ihracatini yüzde 8’lik artisla 99 milyon dolardan 106,8 milyon dolara tasidi. EYMSIB’in son 1 yillik ihracati da yüzde 8’lik artisla 1 milyar 317 milyon dolara yükseldi.

Dogal tas ihracatinda Türkiye lideri olan Ege Maden Ihracatçilari Birligi’nin ihracati yüzde 9,5 kan kaybi yasarken, Türkiye’ye kazandirdigi döviz 99,7 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Hindistan’a hashas tohumu ihracatinda yasanan tikaniklik nedeniyle son aylarda ihracat rakamlari gerileyen Ege Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi’nin ihracati agustos ayinda toparlandi. 2022 yili agustos ayinda 80 milyon dolarlik ihracat performansi ortaya koyan EHBYIB, 2022 Agustos ayinda yüzde 9’luk ihracat artisiyla 88 milyon dolar döviz geliri elde etti. Türkiye’nin geleneksel ihracatçi sektörlerinden Ege Tütün Ihracatçilari Birligi, 79 milyon dolarlik ihracati hanesine yazdirarak, yillik 1 milyar dolar ihracat hedefine bir adim daha yaklasti.

Kuru meyve ihracati yüzde 17 artti

Kuru kayisi ve çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezon hazirliklarini sürdüren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi, ihracatini yüzde 17’lik artisla 58 milyon dolardan 68 milyon dolara tasidi.

Kagit, mobilya ve odun disi orman ürünlerini bünyesinde barindiran Ege Mobilya Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi, agustos ayinda 66 milyon dolarlik ihracata imza atti.

Dökme ve varilli zeytinyagi ihracatina getirilen ihracat yasagiyla sarsilan Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi ise, agustos ayinda ihracat artis hizinda kan kaybetse de ihracatini yüzde 43’lük artisla 19,8 milyon dolardan 28,4 milyon dolara getirmeyi basardi.

Ihracatta yatay bir seyir izleyen Ege Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi, 16,9 milyon dolar ihracatla agustos ayini geride birakti.

Ege Bölgesi ihracati 2,6 milyar dolar oldu

Agustos ayinda Ege Bölgesi’nin ihracati 2 milyar 607 milyon dolar olurken, Izmir 1 milyar 431 milyon dolarlik ihracat performansiyla Ege Bölgesi ihracatini domine etmeye devam etti. Izmir’deki iki serbest bölge Izmir’in ihracatina 284 milyon 274 bin dolarlik katki sagladi. Manisa, 2022 yili agustos ayinda 432 milyon dolar olan ihracatini 2023 yili agustos ayinda yüzde 8,5’luk artisla 470 milyon dolara çikardi ve Ege Bölgesi illeri arasinda ikinci siradaki yerini saglamlastirdi.

2022 yilinda bazi aylarda Manisa’yi geçen bir ihracat performansi ortaya koyan Denizli, 2023 yilinda ayni performansi gösteremedi. Denizli’nin agustos ayinda ihracati 2022 yilinin ayni ayina göre yüzde 4,6’lik düsüsle 385 milyon dolardan 367 milyon dolara geriledi. Mugla agustos ayinda 88 milyon dolarlik ihracatla Denizli’nin ardinda yer alirken, Balikesir 86 milyon dolarlik, Aydin 74,6 milyon dolarlik ihracat yapti. Kütahya 36,5 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandirirken, Afyonkarahisar hanesine 31 milyon dolarlik ihracat yazdirdi. Usak ise 22 milyon dolarlik ihracat performansi ortaya koydu.

“Döviz kurlari ihracati frenliyor”

2023 yilina girerken “Hedefimiz mevcudu korumak” diyen Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, 2023 yilinin üçte ikilik diliminin geride kaldigini, bu süreçte öngörülerinin birebir gerçeklestigini, bunun altinda yatan baslica nedenin ise uygulanan yanlis ekonomik politikalar oldugunu savundu. Türkiye’nin son 1 yillik enflasyonunun TÜIK verilerine göre yüzde 59 oldugunu ifade eden Eskinazi, “Piyasada hissedilen enflasyon üç haneli. 28 Mayis’ta yapilan seçimler sonrasinda gelen zamlar belimizi büktü. Son 1 yilda dövizdeki artis ise yüzde 40 civarinda. Öncesinde de döviz uzun süre 18,80 civarinda çakili kalmisti. Dünyanin 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefimizi tutturmak istiyorsak, saglikli bir büyüme trendi yakalamak istiyorsak bu hedefler için her ay ihracatimizi minimum yüzde 10 artirmak zorundayiz. Bizim büyüme rakamlarimizi ihracat degil, tüketim rakamlari sagliyor. Ihracatimizin büyümeye etkisi eksi seviyede. Bu sartlarda ihracatçi sermayeden yemeye devam ediyor. Dünyadaki rakiplerimizde Türkiye’deki gibi bir enflasyon orani maalesef yok. Bizim döviz bazinda fiyat artisi taleplerimizi olumlu karsilamiyorlar ve baska alternatif pazarlara yöneliyorlar. Enflasyonun yakiciligini döviz kurlari söndüremezse tablo daha da kötülesecek” dedi.

Kaynak: İHA