Asirlik Lezzet Açiklamasi Tandir Lavasi

Erzincan’da asirlik lavas ekmegi kendine has özellikleriyle ilk günkü lezzetini kaybetmeden 55 derecelik sicak bir ortamda pisirilerek sofralardaki yerini korumaya devam ediyor.

Asirlik Lezzet Açiklamasi Tandir Lavasi
UNESCO tarafindan Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilen lavas, Erzincan’da usta ellerde pisirilerek sofralardaki yerini aliyor. Pisirilmesi, tadi ve uzun süre bayatlamayan özelligiyle bilinen lavas ekmegi Anadolu sofralarindaki yerini koruyor.

Türk kültüründe genis yer tutan lavas ekmegi, uzun yillardan beri sürdürülen gelenekle, yapilis sekli, pisirilmesi, tadi ve uzun süre bayatlamayan özelligiyle tercih ediliyor.

Etrafi çamurla sivanmis özel bir çukurun (tandir) içinde pisirilen ekmek hazirlanirken birçok evreden de geçiyor. Mayalanmis hamur, bir süre bekletildikten sonra eksimesiyle tandirin basina getirilerek, esit sekilde yumaklara ayrildiktan sonra, elde çirpilarak açiliyor. Bu islemlerden sonra pisen ekmek, uzun müddet de saklanabilme özelligini tasiyor.

’Bu is yazin sicaklara hiç çekilmiyor’

Lavas ustalari “Gece saat 2-3 gibi kalkip geliyoruz, hamuru yoguruyoruz sonrasinda ise 2 saat dinlenmeye birakiyoruz. Daha sonrasinda ise pisirme isine basliyoruz. Bu is yazin sicaklara hiç çekilmiyor” ifadelerini kullandilar.
Kaynak: İHA