Kendi Imkanlariyla Ürettikleri Mandira Peynirini Türkiye'nin Birçok Noktasina Gönderiyorlar

Diyarbakir’in Ergan ilçesinde köy halkinin kendi imkanlariyla ürettigi mandira peyniri, Türkiye’nin birçok noktasina gönderilerek sofralarin vazgeçilmez tadi oluyor.

Kendi Imkanlariyla Ürettikleri Mandira Peynirini Türkiye'nin Birçok Noktasina Gönderiyorlar
Ergani ilçesine bagli Günestepe köyünde 20 yildir mandiracilik yapan Zülfük Gümüs, kendi imkanlariyla günlük 11 köyden topladiklari sütlerle, ürettikleri çesit çesit peyniri hem Diyarbakir hem de Türkiye’nin bir çok noktasina gönderiyorlar. Bahar aylarinda ineklerin süt oraninin yüksek olmasindan dolayi günlük 8 ton süt toplayarak 1 tona yakin peynir üretiliyor. Yaz aylarinda ise ineklerin sütten kesilmesinden dolayi bu oran 2 tona kadar düserek günlük 300 kilo peynir üretimi yapiliyor. Üretilen peynir sayesinde köydeki 10 kisiye de istihdam saglaniyor.

Köyden topladiklari sütleri hiçbir katki maddesi kullanmadan dogal bir sekilde vatandaslara sattiklarini dile getiren Zülfük Gümüs kargolara da yetisemediklerini söyledi.

Gümüs, “20 yildir mandiraciyim. Ilçemizde 11 köyün sütünü toplayip bulundugumuz köye getirip mayaliyoruz. Bahar ayinda 7-8 kisi çalisiyoruz. Suanda 4 kisi çalisiyoruz. Bahar ayinda süt fazla oldugu için 10 kisiye kadar da çalisabiliyoruz. Bahar ayinda 7-8 ton süt topluyoruz, günlük 1 ton peynir üretiyoruz. Yaz aylarinda ineklerin sütten kesilmesinden dolayi 2 tona kadar düsüyor günde 300 kilo peynir üretiyoruz. Ürettigimiz peynirleri Diyarbakir ve Türkiye’nin birçok iline kargoyla gönderebiliyoruz. Kargolarimiz durmuyor siparislere yetisemiyoruz. Çesitlerimiz çok. Lavas, dil, ince örgü ve fitil çesitlerini üretiyoruz. Köyden nasil almissak ayni sekilde vatandaslarimiza sunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA