Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Bizim Halkin Deprem Farkindaligi Yok'

Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yerel yöneticilerin deprem konusunda kurs ve egitime tabi tutulmasi gerektigini belirterek “Bizim halkin deprem farkindaligi yok” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür Açiklamasi 'Bizim Halkin Deprem Farkindaligi Yok'


UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde ‘Kentsel Dönüsüm, Markalasma, Karabük ve Çevresi Deprem Afet Zirvesi’ yapildi. Tüm Bürokratlar ve Is Insanlari Konfederasyonu ve Karabük Dernekler Federasyonu ile Safranbolu Belediyesinin ortakliginda düzenlenen etkinlik Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Programda konusan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de deprem mekanizmasinin olustugunu belirterek, “13 milyon yildir depremler devam ediyor. Daha milyonlarca sene de devam edecek. Gerçekten de ülkemizin en önemli gündem maddesi ve beka sorunudur deprem. Eger bu depremleri halledemezsek, binlerce, on binlerce insanimizi topraga verirsek biz ülkemizi soyumuzu özgün bagimsiz olarak gelecege tasiyamayiz” dedi.



"Karabük’ün kendine özgü ayri bir fay hatti var"

Karabük fayinin jeolojik özelliklerinin incelenmesi gerektigini ifade eden Görür, “Tarihi dönemlere bakiyorsun Karabük fayinda hiç deprem yok. O da bir sanssizlik. Deprem oldugunu görsek belki bir sey söyleyecegiz ama aktif oldugunu biliyoruz" diye konustu.



Kuzey Anadolu Fay Hatti’nin yilda 1 santimetre hareket ettigini anlatan Görür, "500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada üzerine 500 sene koyun bugünlere geliyor. Ciddi bir bilim dünyasinda bu fayin periyodunu doldurdu, vurma zamani geldigini bilir. Biz de bildik. Karabük fayini bilmiyorum. Bu isi de abartmayin. Karabük Türkiye’nin deprem açisindan göreli olarak emniyetli bir yerinde ama bir Karabük fayi var. Bu fay 40 kilometre uzunlugunda. Bu fayin özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eger deprem üretirse 7’ye varan bir deprem üretebilir. Onun için yerel yönetimin bu fayi ayrintili bir sekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi lazim” ifadelerini kullandi.

Kentlerin depremlere hazir hale getirilmesi gerektigini kaydeden Görür, sunlari söyledi:

"Yerlesim alanlarini olusturan 6 bileseni deprem dirençli hale getirmek zorundasiniz. Bilinçsizce bir seyler yapmayalim. Birincisi yönetim sistemi. Yerel yöneticiler isbasi yapmadan önce muhakkak yerel yöneticilerimize deprem hakkinda, zarar azaltma hakkinda, tehlike analizi hakkinda, acil yönetim hakkinda, acil müdahale hakkinda kursa tabi tutun."

Yerel yöneticilerin deprem konusunda kurs ve egitime tabi tutulmasi gerektiginin önemine deginen Görür, "Bizim halkimiz depremi ciddiye almiyor. Halkin ciddiye almadigi bir seyi hükümetler nasil yapsin. Bu mümkün mü. Bizim halkin deprem farkindaligi yok. Halk depreme de hükümetine de yerel yönetimine de basta kendisi sahip çikmali. Yanlis yapan belediye baskani, yanlis yapan milletvekiline kasini önce o karartmali. Demokratik anlamda, çoluk çocugumuzun can güvenligi bakimindan, depremde can verecegimiz isler yapmayin demeli. Halkin kendisi bunu istemeli. Bunun pesinde olmali” seklinde konustu.



Prof. Dr. Yüksel Yalova, Prof. Dr. Ali Akdemir, Prof. Dr. Aynur Aydin, AK Parti Karabük Milletvekili Cem Sahin, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ve Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse’nin de konusma yaptigi konferansa, Karabük Vali Yardimcisi Erol Özkan, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslari temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA