Almanya Cumhurbaskani Steinmeier Ve Basbakan Scholz, Orta Asya Liderlerini Agirladi

Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier ve Basbakani Olaf Scholz baskent Berlin’de, Kazakistan, Kirgizistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleriyle bir araya geldi.

Almanya Cumhurbaskani Steinmeier Ve Basbakan Scholz, Orta Asya Liderlerini Agirladi


Almanya bugün Orta Asya liderlerini agirladi. Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier bugün baskent Berlin’de Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Türkmenistan Devlet Baskani Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev ile Cumhurbaskanligi Sarayi’nda düzenlenen çalisma kahvaltisinda bir araya geldi. Kahvaltinin ardindan 5 lider, Basbakan Olaf Scholz ile çalisma yemeginde bulustu. Çalisma yemeginin ana temalari arasinda bölgesel ve ekonomik isbirliginin güçlendirilmesi, Rusya Ukrayna arasinda devam eden savas ve Almanya için önemli olan baglanti konulari masaya yatirildi. Öte yandan Basbakan Scholz, Özbekistan, Tacikistan, Kirgizistan ve Türkmenistan liderleriyle ikili görüsmeler gerçeklestirdi.

Federal Sansölye’nin daveti üzerine Almanya’ya gelen liderler ilk kez AB üyesi bir ülkeyle bu düzeyde bir görüsme gerçeklestirmis oldu.

Kazakistan Devlet Baskani Tokayev’le özel görüsme

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev’i dün Basbakanlik binasinda agirlamis ve ikili görüsme gerçeklestirmisti. Scholz, bu görüsmede Tokayev’den Rusya’ya uygulanan silah ambargosunu uygulamaya devam etme sözü aldi. Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev ise ülkesinin Rusya’nin Bati tarafindan uygulanan yaptirimlardan kaçmasina yardim etmeyeceginin garantisini verdi. Tokayev, dün Berlin’de Sansölye Olaf Scholz ile yaptigi görüsmenin ardindan yaptigi açiklamada, Kazakistan’in yaptirimlara uyacagini açikça ifade etmisti. Tokayev ayrica gazetecilere yaptigi açiklamada, ülkesinin Almanya’ya petrol sevkiyatini artirmaya hazir oldugunu da söyledi.

Almanya’yi Avrupa Birligi’nin stratejik ortagi olarak nitelendiren Tokayev, “Alman dostlarimizin istegi üzerine ülkemizin petrol sevkiyatini artirma ve bunu uzun vadeli yapma istegini onayladim” dedi.

Almanya Basbakani Scholz ise Kazakistan’i Almanya’nin açik ara en önemli Orta Asya ticaret ortagi olarak tanimladi. Tokayev’le 2 ülke arasindaki ticaret ve yatirim kosullarini iyilestirme konusunda anlastiklarini belirten Scholz, “Kazakistan, ham petrol ithal ederek dagitim kanallarimizi genisletmede ve kendimizi Rus enerji tedarikinden bagimsiz kilmamizda önemli bir ortak” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA