2 Buçuk Yildir Solunum Cihazina Bagli Yasayan 5 Yasindaki Çinar Artik Konusup Yemek Yiyebiliyor

Yaklasik 2 buçuk yildir solunum cihazina bagli olarak yasayan 5 yasindaki Çinar Alp Gül, Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde yapilan ameliyat sonrasi artik konusup yemek yiyebiliyor.

2 Buçuk Yildir Solunum Cihazina Bagli Yasayan 5 Yasindaki Çinar Artik Konusup Yemek Yiyebiliyor
Yaklasik 2 buçuk yildir solunum cihazina bagli bir sekilde hayatini idame ettiren 5 yasindaki Çinar Alp Gül’ün anne ve babasi, bebekleri dogduktan iki gün sonra morarma sikayetiyle hastaneye basvurdu. Yutma bozuklugu teshisi konulan Çinar, 2 buçuk yasinda midesinden operasyon geçirdi. Çinar’in operasyon sonrasi solunum yetersizligi yasadigini fark eden doktorlar, Çinar’i entübe etti. Daha sonra ise entübasyon nedeniyle konusamayan ve yemek yiyemeyen Çinar, ailesi tarafindan muayene için Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi Kulak Burun Bogaz Klinigine getirildi.

Burada geçirdigi basarili operasyonla sagligina kavusan Çinar, hem konusmaya hem de yemek yemeye basladi.



“Su anda bogazindaki delik kapanmak üzere”

Anne Gül Kambal Gül, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, Çinar’i dogduktan iki gün sonra morarma sikayetiyle hastaneye götürdüklerini belirterek, “Akabinde yutma bozuklugu oldugu söylendi. Girtlaktan solunum yolu açilmamisti. 2 buçuk yasinda reflü ameliyati oldu. Sonrasinda solunum yetersizligi dolayisiyla entübasyon süreci uzadi. Trakeostomi’yi (akcigerlerin hava alabilmesi için girtlaktan yol verilme) o asamada açtilar. Iki buçuk yildir da trakeostomi ve cihazlarla yasiyorduk. Akabinde Aydin hocaya muayene için geldik. Bazi testler istediler ve onlari yaptilar. Aydin hoca da girtlagindaki deligin (trakeostomi) kapanmasinin olabilecegini ve kapatmayi uygun gördü. Sonrasinda ameliyat sürecimiz basladi, 2 gün burada yattik. Bu sürede de Çinar’in bogazindaki delik kapandi” diye konustu.



“Hamdolsun egitimimizde de arti yönde bir degisim oldu”

Çinar’in girtlagindaki delik nedeniyle cihaza bagli bir hayat yasadigini belirten anne Gül, “Sosyal hayatimiz ciddi bir sekilde etkileniyordu. Sürekli tek basima idame ettirmem kolay olmuyordu. Makinelerden kurtulup özgürlügümüze kavustuk. Okulumuzda asansör yoktu. Biz giris katlarda egitim almak zorunda kaliyorduk. O siniftaki materyaller de çok azdi. Simdi okulu tamamen kullanabiliyor. Yani makineleri yukariya çikartamadigimiz için çogu imkandan faydalanamiyorduk. Hamdolsun egitimimizde de arti yönde bir degisim oldu" dedi.



“Biz bu isi basardik, sevinçliyiz”

Çinar’in durumu hakkinda bilgiler veren Ankara Atatürk Sanatoryum Egitim ve Arastirma Hastanesi Kulak Burun Bogaz Klinigi Egitim ve Idari Sorumlusu Prof. Dr. Aydin Acar ise, Çinar’in tedavi için ailesiyle Istanbul’dan geldigini dile getirerek, su ifadeleri kullandi:

’’Yaklasik iki buçuk yil önce reflü ameliyati olmus. Ameliyattan sonra solunum sikintisi yasayan hastamiza acil trakeostomi yapilmis ve entübasyona bagli olarak da uzamis. Bize geldiginde kontrol ettik, ses telleri çalisiyordu. Solunum yolu da rahat oldugu için biz bu girtlagindaki deligi kapattik, hastanin konforuna katkimiz oldu. Hastanin 2 buçuk yildir konusmasi yoktu, yeme içmesinde sikinti vardi ve girtlaginda da nefes borusu açikti. Bu nefes borusunu kapattik. Böylelikle hastamizin konusma egitimlerine baslamis olduk. Bu hastamiz bize geldiginde boyun orta altindaki trakeit deligi açikti, konusmasi yoktu. Solunum cihazlarina bagli olarak yasiyordu. Bu durum ailesi için son derece eziyet ve travmatik bir olay. Anne ve baba için zor seyler. Biz bu isi basardik, sevinçliyiz.”
Kaynak: İHA