Uzmanindan Uyari Açiklamasi Fazla Su Içmek Ölümle Sonuçlanabilir

Trakya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani ve Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Üstündag, su tüketiminin önemli oldugunu, ancak fazla su tüketimi durumunda sodyum oraninin düsmesine bagli su zehirlenmelerinin ortaya çikabilecegini belirterek vatandaslara uyarida bulundu.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi Fazla Su Içmek Ölümle Sonuçlanabilir
Insan sagligina iyi geldigi düsünülerek rastgele ve herhangi bir hekim basvurmadan fazlaca içilen su sagliginizi bozabilir. Her seyde oldugu gibi su tüketiminde de azi oldugu gibi fazlasi da vücuda zarar verebiliyor. Fazla su tüketiminin zararlarina iliskin açiklamada bulunan Prof. Dr. Üstündag, sodyum oranini düsürecegi için su zehirlenmesine sebep olabilecegini aktardi. Trakya Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Üstündag, suyun az tüketilmesinde oldugu gibi fazla tüketiminde de bazi saglik problemleriyle karsilasildigina dikkat çekti. Üstündag, saglikli erkeklerin günde 2 buçuk, kadinlarin ise 1, buçuk ile 1,75 litre su içmesi gerektigini söyledi.



"Konforlu bir yasam için denge saglanmali"

Yasamin konforlu ve saglikli sürdürülebilmesinin her konuda dengenin saglanmasina bagli olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Üstündag, "Suyun az tüketilmesi de çok elbette saglik için zararlar dogurabilir. Esasen biz genellikle suyun az tüketilmesiyle ilgili saglik problemleriyle karsilasiyoruz. Ama bazi zamanlarda suyun fazla tüketilmesiyle ilgili saglik problemleriyle basvuran hastalarimiz da olabiliyor. Ne zaman az su tükettigimizi, ne zaman çok su tükettigimizi söyleyebilmek dogrusu birtakim objektif veliler gerektiriyor” dedi.

Az ya da çok su tüketiminin kisiden kisiye degisebildigini söyleyen Prof. Dr. Üstündag, mevsimin isi ve nem orani, fazla tuzlu-sekerli gida tüketimi, böbrek fonksiyonunda bozukluk olup olmadiginin vücudun su ihtiyacini belirleyen faktörler oldugunu ifade etti.

Normalin üzerinde su içilmesinin vücuttaki dengenin bozulmasina neden oldugunu ve en az su eksikligi kadar insan sagligini tehdit ettigini söyleyen Prof. Dr. Üstündag, gelisigüzel zayiflamak için ya da degerlerine baktirmadan fazla su içilmemesi gerektigi konusunda uyarida bulundu.

"Siviyi sadece su olarak almiyoruz"

Insanin siviyi yalnizca su içerek almadigini söyleyen Prof. Dr. Üstündag, “Siviyi bütünüyle su olarak tüketmiyoruz. kendi vücudumuzda bir miktar üretiyor. Kati yiyeceklerin içerisinde bile su bulunuyor. Örnegin muzun, portakalin, karpuzun su orani çok fazla. Ekmegin bile yüzde 30-40 kadarinin su oldugunu unutmamamiz lazim" dedi.

Hamilelerin ek olarak 600-700 litre kadar tüketmelerinin suyu dengeli almalarini saglayacagini belirten Prof. Dr. Üstündag, bireysel farkliliklari bir tarafa koyarak bu durumun söylenebilecegini ifade etti.



"Ayda 1 idrar toplanmali"

Vatandaslara ayda 1 defa idrar toplayip nefroloji uzmanina gözükmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Üstündag, eger böbrek tasi gibi su ile oldukça iliskili, su alim azligiyla oldukça iliskili gelisen hastalik varsa yaklasik 2 litrenin üzerinde idrar toplamalarinda fayda oldugunu aktardi.

Eger sivi veya suyu dengeli almazsak bu kadar asiri su tüketiminin ölümle sonuçlanabilecegine dikkat çeken Prof. Dr. Üstündag, tuzlarin vasküler yataktaki kan damarlari içerisindeki konsantrasyonunu azaltacagini ve bunun su zehirlenmesine bagli ölümü de beraberinde getirebilecegini söyledi.

Kaynak: İHA