Türkiye'nin Paralari Gaziantep'e Emanet

Gaziantep’te el emegiyle üretilen çelik kasalar Türkiye’nin kasa ihtiyacinin yüzde 90’ini karsilarken birçok Avrupa ve Balkan ülkelerine de ihraç ediliyor.

Türkiye'nin Paralari Gaziantep'e Emanet
Gaziantep sanayisi birçok alanda oldugu gibi para kasasi imalatinda da ülkenin ihtiyacini karsiliyor. Saglamligi ve teknolojisi ile hirsizlarin korkulu rüyasi kasalar, Türkiye’nin birçok iline gönderildigi gibi yurt disinda ABD, Ingiltere, Almanya, Kosova ve Balkan ülkelerine de ihraç ediliyor. Üretilen kasalar elektronik sistemli, uzaktan kumandali, darbe sensörlü, yanmaz dis kaplama, sifreli olma gibi özellikleriyle de ön plana çikiyor. Imalathanede yaklasik 1 haftada 1 kasa olacak sekilde üretim yapilirken kasalarin agirligi ise talebe göre 2 tona kadar da çikabiliyor. Birçok bankanin kasa kapilari Gaziantep’te bulunan kasa imalathanelerinden talep ediliyor. Bu nedenle hirsizlarin karsilasmaktan korktugu kasa türlerini en çok talep edenler listesinde basinda kuyumcular ve bankalar bulunuyor.

“Kasalarimizin her bir damlasinda bin tane alin teri var”

Gaziantep’te üretilen kasalarin teknolojiden uzak, el emegiyle üretildigini belirten Abdulkadir Tekler, “Biz Gaziantepliler olarak çelik para kasa imalatinin ilk yapildigi sehiriz. Türkiye’nin bazi bölgelerinde üretimler olsa bile asli burada takipçileri diger sehirlerde üretiliyor. Bizde ustalarimizin bize ögrettigi sanati en iyi sekilde icra etmek, teknolojiden uzak olarak tamamen el emegiyle yaptigimiz ürünlerdir. Güvenilir olan kasalarimizin her bir damlasinda bin tane alin teri var” dedi.

“Kasalar el ile tasinamayacak derecede”

Kasalarin üretilirken her türlü hirsizlik olayin karsi önlem alinarak üretildigini söyleyen Tekler, “Zaman içerisinde hirsizlik olaylari gelisiyor. Dolayisiyla bizde ona göre kasalarimizda tedbirleri gelistiriyoruz. Mesela kasalarimizin içerisinde pikler, çelikler, dolgu, izgara betonlar, sifreler bulunuyor. Ayri olarak darbe kilitlemeleri de var. Vuruldugunda kasa kendini kilitliyor. Ortalama kasalarimiz 1 buçuk ton ve 2 ton gelen kasalarimizda var. 500 kilo gelen kasalarimizda var. Bu kasalar el ile tasinamayacak derecede olan kasalardir. Sarraf arkadaslarimiz normal büro ofis kasalarini tercih etmemeleri gerekiyor. Haberlerde hep görüyoruz kasayi arabanin içerisine koyup götürebiliyorlar. Onlara para kasasi degil de evrak kasasi olarak görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin kasasinin yüzde 90’ini üretiyoruz”

Türkiye’nin yani sira yurt disina da kasa ihraç ettiklerini söyleyen Tekler, rahat etmek isteyen kisilerin kasalarini Gaziantep’ten almalari gerektigini ifade ederek, “Biz kasalari ortalama haftada bir tane çikacak sekilde ayarliyoruz. Taleplerimiz pandemiden sonra çok fazla artti ama kalifiye eleman sikintisindan dolayi eski ustalarla çalisiyoruz. Gaziantep’in kasalari Türkiye’ye tamamen hitap eder. Türkiye genelinin yüzde 90’ini üretiyoruz. Yüzde 10’luk kisimlari diger iller üretiyor ve yaptigimiz üretimin yüzde 50’si de yurt disina ihraç ediliyor. Ingiltere, Almanya, Kosova ve Balkan ülkelerine çok ihracatimiz var. Bir insan basini yastigina rahatça koydugunda rahat uyumak istiyorsa Gaziantep’ten kasa alacak ve kaliteli olanini tercih edecek” ifadelerine yer verdi.

“Kasa fiyatlarimiz 10 binden baslayip 50 bin TL’ye kadar çikiyor”

Gaziantep’te üretilen kasalarin geçen seneye oranla fiyatinda yükselis oldugunu ve fiyat artisina ragmen talebin çok oldugunu söyleyen Tekler, “Fiyat olarak Türkiye sartlarina göre yükseliste ama biz para kazanmaktan çok müsteri kazanmayi gönül kazanmayi tercih ettigimiz için ekonomik olarak zorluk yasasak ta yükseltmiyoruz. Geçen seneye oranla fiyatlarda yüzde 50 artis var. Buna ragmen talep çok yüksek ve yetistiremiyoruz. Müsterilerimizi siraya koyarak 2 ay sonrasina kadar siparis aliyoruz. Fiyat ortalamamiz 10 binden baslayip 50 bin TL’ye kadar ya da müsterinin istegine göre artiyor” seklinde konustu.

“Hirsizlarin korkulu rüyasi olduk”

Ürettikleri kasanin hiçbir sekilde açilmadigini ve bu nedenle hirsizlarin korkulu rüyasi olduklarini aktaran Tekler, “Ise basladigimizdan bu güne kadar ustalarimizin bizi yetistirmesindeki en önemli etken hirsizlarin korkulu rüyasi olmakti. 30 yila yakindir bu is ile ugrasiyorum. Yapmis oldugumuz hiçbir kasa açilmamistir. Birçok girisim olmustur fakat kendi kasamizi biz bile açamadik” diye konustu.

Kaynak: İHA