Türkiye-Iran Arasinda 'Sinir Illeri Ekonomik Isbirligi' Mutabakati Imzalandi

Türkiye-Iran heyetleri arasinda sinir illeri ekonomik isbirligiyle ilgili mutabakat, Van’da düzenlenen toplantiyla imza altina alindi.

Türkiye-Iran Arasinda 'Sinir Illeri Ekonomik Isbirligi' Mutabakati Imzalandi
Edremit ilçesindeki Evliya Çelebi Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantida, Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci ile Iran’in Bati Azerbaycan Genel Valisi Muhammed Sadegh Motamedian arasinda “Sinir Illeri Ekonomi Isbirligi” mutabakati imzalandi.

Toplantida bir konusma yapan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, dün yapilan "Türkiye-Iran 6. Sinir Illeri Ekonomik Isbirligi Toplantisi"nda sinir ticareti, ulasim, gümrük ve turizm konularinin ele alindigini belirtti.

Iki ülkenin ekonomik is birligini arttirmak amaciyla birbirinden önemli konular ve alt basliklar üzerinde çalistiklarini ifade eden Vali Balci, “Istisare oturumlarimizin sonunda bir kez daha bütünün parçalarin toplamindan daha büyük oldugunu, ortak anlayis, inanç ve çözümlerle müsterek sorunlarimizin üstesinden gelinebileceginin idrakine vardik. Sorunlarimiza farkli bakis açilari ve çözüm önerileri getirerek bunlar hakkinda tecrübelerimizi paylastik. Iki gündür süren görüsmelerin sonunda kabul edilen nihai karar bildirilerini ortak mutabakat ile zapt altina aldik. Türkiye-Iran 6. Sinir Illeri Ekonomik Isbirligi Toplantisinin verimli ve faydali geçtigine ve bu alandaki çalismalara yeni bir ivme kazandiracagina inaniyorum. Toplantinin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür ederim” dedi.



“Daha fazla anlasmaya varmayi umuyoruz”

Türkiye-Iran 6. Sinir Illeri Ekonomik Isbirligi Toplantisinin oldukça verimli geçtigini dile getiren Bati Azerbaycan Genel Valisi Muhammed Sadegh Motamedian ise “Düzenlenen toplanti sayesinde bölgesel is birliginde yeni bir sayfa açmayi umuyoruz. Mutabakata göre yakin zamanda Tahran’dan Hoy ve Ankara’ya kadar tren hattini isletecegiz. Her iki tarafin turizm alaninda da üst düzey iliskileri bulunuyor. Toplantinin sonuçlarindan memnun kaldik. Bundan sonra her iki tarafin vali yardimcilari 3 ayda bir toplanti yapacak. Toplantinin 7’ncisi önümüzdeki yil Urmiye’de düzenlenecek. Mutabakatin uygulanmasiyla daha fazla anlasmaya varmayi umuyoruz. Ayrica Urmiye Gölü’nün sartlarinin iyilestirilmesi için bilimsel ve idari isbirligine haziriz” diye konustu.

Kaynak: İHA