Tarim Ve Orman Bakani Yumakli, Türk Agro Is Forumu'na Katildi

Azerbaycan’da düzenlenen Türk Agro Is Forumu’nda konusan Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, "TDT ailemiz, yeni ülkelerin katilimi ile birlikte genislemekte, güçlenmektedir. Macaristan ve Türkmenistan’dan sonra Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin de geçen sene gözlemci üye olmasi teskilatimizi kuvvetlendirmistir. Ülkelerimizin 2022 yilinda toplam ihracatlari 537 milyar dolari asmistir" dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Yumakli, Türk Agro Is Forumu'na Katildi
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Azerbaycan’in baskenti Bakü’de Türk Devletleri Teskilati (TDT) Tarim Bakanlari Toplantisi kapsaminda Türk Agro Is Forumu’na katildi.

Forumda konusan Yumakli, Türk Devletleri Teskilati bünyesinde kardeslik temelinde yürütülen iliskileri ve is birligini her geçen gün gelistirmeye devam ettiklerini belirterek, “Hepinizin malumu oldugu üzere, dünyanin içinde bulundugu süreç pandemi, çatismalar, kuraklik, gida arz krizleri tüm ülkeleri yeni stratejiler belirlemeye itmektedir. Günümüzde yasamakta oldugumuz Ukrayna-Rusya savasi, gidaya erisimin ne kadar önemli oldugunu ve bu gibi krizlerin nasil asilmasi gerektigi konusunda yeni yol haritalarinin ortaya konulmasinin önemini bir kez daha bize hatirlatmaktadir. Yasadigimiz bu tecrübeler, küresel sorunlarla bas etmede is birliklerinin önemini ortaya koymustur” dedi.



“Yeni projelerle güçlendirmek için buradayiz”

Ortak sorunlara ortak çareler üretmenin çok daha önemli hale geldigini ifade eden Yumakli, “Bu noktada, Türk Devletleri Teskilati’nin ticaret, enerji, ulasim ve gida güvencesi gibi pek çok alanda bölgesel is birliginin gelismesi ve istikrarin saglanmasi açisindan önemli bir platform oldugunu vurgulamak isterim. Devlet Baskanlarimizin bu Teskilati kurarken, yapinin temellerine koymus oldugu harci, tarim dahil her alanda yeni projelerle güçlendirmek için buradayiz. Bu dogrultuda yogun çalismalar yürütüyoruz. Tertip edilen is forumlari, temaslarimizi siklastirmak ve yeni is birligi kapilarini aralamak için de önemli bir platformdur. Isbirligini artirmak için çalismak tarimi daha sürdürülebilir kilacak ve çiftçilerimizin önündeki zorluklarin üstesinden gelmesine yardimci olacak, is insanlarimiza yeni olanaklar saglayacaktir” diye konustu.



“TDT ailemiz, yeni ülkelerin katilimi ile genislemektedir”

TDT ülkelerinin önemli bir potansiyele sahip oldugunu vurgulayan Bakan Yumakli, “Ayrica, TDT ailemiz, yeni üyelerin katilimi ile birlikte genislemekte, güçlenmektedir. Macaristan ve Türkmenistan’dan sonra Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin de geçen sene gözlemci üye olmasi teskilatimizi kuvvetlendirmistir. Ülkelerimizin 2022 yilinda toplam ihracatlari 537 milyar dolari asmistir. Ayni yil, üye ülkelerin kendi aralarindaki ihracat ise yaklasik 33 milyar dolar seviyesindedir. Tarimsal ihracat toplami ise 3,8 milyar dolardir. Öyle ki, teskilat içi ticaretimizin yeterli seviyede olmadigini söylemek mümkündür. Ülkelerimiz arasinda özellikle tarim sektöründe açiga çikarilmayi bekleyen ciddi bir potansiyel mevcuttur. Bilhassa tohumculuk, fidancilik, seracilik, su ürünleri, tarim makinalari alaninda isbirliklerinin gelistirilebilecegini ve tarimsal ticaretin daha da artirilabilecegine inaniyorum” seklinde konustu.



“Tarim sigortalari sistemini önemli bir araç olarak görüyoruz”

Özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu tür etkinlikleri son derece kiymetli buldugunu söyleyen Yumakli, “Karsilikli ticaretimizin artmasi için önemli bir araç olarak görüyoruz. Özellikle tarim ticaretimizin artmasina katki sunacagina inandigim ‘Helal Belgelendirme’ konusunun, ticarette teknik engellerin azaltilmasinda etkili ve kapsamli bir mekanizma oldugu görüsündeyim. Ticaretimize yön veren ve kolaylastiran baslica konulardan biri olan ortak e-sertifika ve ortak katalog kullanimi, tarimsal mekanizasyon ve teknoloji kullanimlarinda bilgi ve tecrübelerin karsilikli paylasimi, ortak mevzuatlar olusturulmasi gibi konular her daim gündemde tutulmalidir. Özellikle, üreticilerin dogal afetlerden ve diger olusabilecek risklerden korunmasi adina tarim sigortalari sistemini önemli bir araç olarak görüyoruz. Tarim sigortalari sisteminin Azerbaycan’da oldugu gibi Özbekistan’da kurulmasi için çalismalara basladik. Bu isbirligini, bütün üye ülkeler nezdinde gelistirebilir, ortak tarim sigortalari havuzu olusturabiliriz. Böyle bir isbirliginin hem gida güvenligi hem de ekonomik ve ticari alanda önemli faydalar saglayacagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Türk Agro Is Forumu’na Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin yani sira TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Tarim Bakani Mecnun Memmedov, Kazakistan Tarim Bakani Yerbol Karashukeev, Kirgizistan Tarim Bakani Askarbek Dzhanybekov, Özbekistan Tarim Bakani Aziz Voitov katildi.

Macaristan Tarim Bakani Istvan Nagy, KKTC Tarim ve Dogal Kaynaklar Bakani Hüseyin Çavus ise gözlemci ülkeler olarak toplantida yer aldi.

Bakan Yumakli, Bakü temaslari kapsaminda TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, Azerbaycan Tarim Bakani Memmedov ve Kazakistan Tarim Bakani Yerbol Karashukeev ikili görüsmeler gerçeklestirecek.
Kaynak: İHA