Malatya'nin Fethinin 922. Yili

Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Malatya’nin Fethinin 922’inci yildönümü nedeniyle düzenlenen “Malatya’nin Fethi ve Tarihi” konulu konferans düzenlendi.

Malatya'nin Fethinin 922. Yili
Malatya Büyüksehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansin açilis konusmasini yapan Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Latif Okyay, “Melita’dan Malatya’ya günlerini önceki yillarda çok coskulu kutluyorduk. Bu yil depremler dolayisiyla konferansla animsayacagiz. Konferansimizin hayirli olmasini temenni ediyorum” dedi.

“Malatya’nin Fethi ve Tarihi” konulu konferansa konusmaci olarak katilan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Malatya tarihine dair bazi anekdotlari anlatti. Çelik, “Malatya’da 1101 tarihinden önce Danismentliler bulunuyordu. 18 Eylül’de bu sehir ele geçirildi, Sehir Türk hâkimiyetine geçti. Fakat sehirde Selçuklular zamaninda Malatya’da Müslüman ve Hristiyan nüfus bir arada yasiyordu. Hatta devlet politikasi olarak da birçok idari makam Dogu Anadolu Bölgesinde Hristiyan emirlere verildi.

Malatya’ya ilk Müslüman halk olarak yerlesenlere baktigimizda tarihte Germiyanogullari’na rastliyoruz. Önce Malatya’ya sonra da Kütahya’ya yerlestiler. Bir miktar Avsarlar, Tatarlar bir de ‘agaç eriler’ diye bir tabir vardir, bunlar ise ormanda yasadiklari için bu ismi almislardi. Sehrin Türklestirilmesi ve Islamlastirilmasi Danismentlilerden sonra olmustur. Danismentliler Malatya’ya yerlestiklerinde sehri geçici ele geçirip, geçici bir kale gibi degil kalici olarak yerlestiler ve Türklerin Anadolu’ya yerlesmeleri de bu tarihten sonra basladi.

Iste Melita yavas yavas Malatya olmaya basladi.

Sehrin Türk kimligine kavusmasi ise I. Alâeddin Keykubat Dönemi’dir. Siyasi, askeri, ticari ve demografik yapisi tamamen Türklesmeye ve Islamlasmaya basladi.

Daha sonra Mogol tehlikesi baslayinca Anadolu’da birçok il surlarini yenilemeye basladi ki bu illerden bir tanesi de Malatya’dir. Iste Battalgazi’de bulunan surlar o dönemden kalma surlardir. O dönemde bir de mahallelerin Türklesmesi olayi çikmaya basladi.

Türkler cami, mescit ve medrese yapmaya basladilar. Malatya’nin Türk yerlesim yeri ise Battalgazi’dir” diye konustu.

Kaynak: İHA